Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C

Wöller Istvánt köszöntötték kilencvenedik születésnapján

2019. október 8. 18:17
Ünneplők lepték el kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termét, hiszen Wöller István malomtörténeti kutatót köszöntötték, de nemcsak születésnapot ünnepeltek, hiszen egy új kötetet is bemutattak.

Az emberi életút, az emberi történet, vagyis minden egyéni sors önmagában érdekes, nem hiába mondják: „regénybe illő”. Wöller István kutató mindössze tizenötéves volt, amikor az élet először igazán próbára tette: 1944-et írunk, amikor elviszik idegenbe, hogy harcoljon Magyarországért. 2006-ban, Tizenötévesen Németországban címmel meg is jelent a fiatalkorának megpróbáltatásairól szóló könyv, mely valódi lenyomatot ad az utókornak egészen az elhurcolástól a hazatérésig.

Az említett műve természetesen „csak” egy a sok közül, hiszen számos publikáció kötődik nevéhez, melyek – kutatásainak eredményeképpen – a malmok történetére fókuszálnak. Jelentősebb írásai a Veszprém Megyei Levéltárban vannak elhelyezve, így Márkusné Vörös Hajnalka a Levéltár, illetve a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület nevében köszönte meg eddigi munkásságát.

Még a városban maradva, Némedi Lajos alpolgármester Veszprém nevében fejezte ki háláját, amiért munkájával a múlt megöröktésére vállalkozott. Emellett bízik abban, hogy a királynék városa legalább annyira fontos számára, mint szülőhelye, Gétye. Talabér Lászlóné, utóbb említett község polgármesterasszonya is jelen volt, aki köszöntésképpen még egy Váci Mihály-verset is elmondott, nevezetesen a Gyalog szerettem volna jönni szerzeményt.

Végül, de nem utolsó sorban Ács Anna, a Laczkó Dezső Múzeum nyugalmazott muzeológusa egészen ismeretségük kezdetéig visszament, és egy megható történettel örvendeztette meg az ünneplőket és az ünnepeltet. Csiszár Miklós, A tiszteletbeli molnár című új kötetet mutatta be a születésnap alkalmából.

Az esemény központi témája – a születésnapon kívül – természetesen a molnárság, a molnári lét volt, így ehhez kapcsolódva hangzottak el előadások.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Veszprém legrégebbi középkori épülete átírhatja, amit a korszakról tudtunk régészet Veszprém legrégebbi középkori épülete átírhatja, amit a korszakról tudtunk A napokban fejezik be a veszprémvölgyi kolostorrom mögötti telken végzett ásatásokat a Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik megtalálhatták a középkori Veszprém legrégebbi épületének maradványait. Ha ez így van, az kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, amit a városnak erről az időszakáról tudtunk. 2024. június 7. 22:57 A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között megnyílt a helytörténeti kiállítás, a Mecset utca 11. szám alatt. Sokak munkája a ház, hatalmas összefogás eredménye, de akit mindenképpen ki kell emelni a gyűjtemény összehozása kapcsán, az Magyar Józsefné Ilus. 2024. május 12. 10:54 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.