Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Wöller Istvánt köszöntötték kilencvenedik születésnapján

2019. október 8. 18:17
Ünneplők lepték el kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termét, hiszen Wöller István malomtörténeti kutatót köszöntötték, de nemcsak születésnapot ünnepeltek, hiszen egy új kötetet is bemutattak.

Az emberi életút, az emberi történet, vagyis minden egyéni sors önmagában érdekes, nem hiába mondják: „regénybe illő”. Wöller István kutató mindössze tizenötéves volt, amikor az élet először igazán próbára tette: 1944-et írunk, amikor elviszik idegenbe, hogy harcoljon Magyarországért. 2006-ban, Tizenötévesen Németországban címmel meg is jelent a fiatalkorának megpróbáltatásairól szóló könyv, mely valódi lenyomatot ad az utókornak egészen az elhurcolástól a hazatérésig.

Az említett műve természetesen „csak” egy a sok közül, hiszen számos publikáció kötődik nevéhez, melyek – kutatásainak eredményeképpen – a malmok történetére fókuszálnak. Jelentősebb írásai a Veszprém Megyei Levéltárban vannak elhelyezve, így Márkusné Vörös Hajnalka a Levéltár, illetve a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület nevében köszönte meg eddigi munkásságát.

Még a városban maradva, Némedi Lajos alpolgármester Veszprém nevében fejezte ki háláját, amiért munkájával a múlt megöröktésére vállalkozott. Emellett bízik abban, hogy a királynék városa legalább annyira fontos számára, mint szülőhelye, Gétye. Talabér Lászlóné, utóbb említett község polgármesterasszonya is jelen volt, aki köszöntésképpen még egy Váci Mihály-verset is elmondott, nevezetesen a Gyalog szerettem volna jönni szerzeményt.

Végül, de nem utolsó sorban Ács Anna, a Laczkó Dezső Múzeum nyugalmazott muzeológusa egészen ismeretségük kezdetéig visszament, és egy megható történettel örvendeztette meg az ünneplőket és az ünnepeltet. Csiszár Miklós, A tiszteletbeli molnár című új kötetet mutatta be a születésnap alkalmából.

Az esemény központi témája – a születésnapon kívül – természetesen a molnárság, a molnári lét volt, így ehhez kapcsolódva hangzottak el előadások.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Augusztusi nagy csapadékok időjárás Augusztusi nagy csapadékok Augusztus első hete országszerte meglehetősen bővelkedett csapadékban. Elsősorban a nyugati és északkeleti országrész, valamint a főváros környéke bővelkedett az égi áldásban, ami sok helyen pusztító szélviharral, jégesővel érkezett és villámárvizeket, áradásokat okozott. Veszprémben az elmúlt néhány napban, a repülőtéri adatok alapján 52 mm eső estt, ez az átlagos augusztusi mennyiség 80 százaléka. Kovács Győző meteorológussal és helytörténeti kutatóval ismét felidézzük az elmúlt évtizedek hasonló eseményeit, ahol egyértelműen a víz volt az úr.   2023. augusztus 17. 10:22 Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse helytörténet Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt. 2023. március 21. 18:38 Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk. 2023. február 2. 1:09 Veszprém egykori tava, amit a városért áldoztak fel történelem Veszprém egykori tava, amit a városért áldoztak fel Valójában nem is rendes tó, csak egy kis víztározó volt a Baloch-tó, amit az esővíz táplált a mai Vörösmarty tér helyén álló mélyedésben, de a 19. század végén egy tűzvész miatt eltűnt és ma már csak egykori térképekből és feljegyzésekből tudjuk, hogy valaha létezett. De hogyan győzhetett a tűz a víz ellen? Igazából éppen ellenkezőleg történt. 2022. december 29. 11:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.