2020. február 24. // Mátyás névnap

Wöller Istvánt köszöntötték kilencvenedik születésnapján

Ünneplők lepték el kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termét, hiszen Wöller István malomtörténeti kutatót köszöntötték, de nemcsak születésnapot ünnepeltek, hiszen egy új kötetet is bemutattak.

Az emberi életút, az emberi történet, vagyis minden egyéni sors önmagában érdekes, nem hiába mondják: „regénybe illő”. Wöller István kutató mindössze tizenötéves volt, amikor az élet először igazán próbára tette: 1944-et írunk, amikor elviszik idegenbe, hogy harcoljon Magyarországért. 2006-ban, Tizenötévesen Németországban címmel meg is jelent a fiatalkorának megpróbáltatásairól szóló könyv, mely valódi lenyomatot ad az utókornak egészen az elhurcolástól a hazatérésig.

Az említett műve természetesen „csak” egy a sok közül, hiszen számos publikáció kötődik nevéhez, melyek – kutatásainak eredményeképpen – a malmok történetére fókuszálnak. Jelentősebb írásai a Veszprém Megyei Levéltárban vannak elhelyezve, így Márkusné Vörös Hajnalka a Levéltár, illetve a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület nevében köszönte meg eddigi munkásságát.

Még a városban maradva, Némedi Lajos alpolgármester Veszprém nevében fejezte ki háláját, amiért munkájával a múlt megöröktésére vállalkozott. Emellett bízik abban, hogy a királynék városa legalább annyira fontos számára, mint szülőhelye, Gétye. Talabér Lászlóné, utóbb említett község polgármesterasszonya is jelen volt, aki köszöntésképpen még egy Váci Mihály-verset is elmondott, nevezetesen a Gyalog szerettem volna jönni szerzeményt.

Végül, de nem utolsó sorban Ács Anna, a Laczkó Dezső Múzeum nyugalmazott muzeológusa egészen ismeretségük kezdetéig visszament, és egy megható történettel örvendeztette meg az ünneplőket és az ünnepeltet. Csiszár Miklós, A tiszteletbeli molnár című új kötetet mutatta be a születésnap alkalmából.

Az esemény központi témája – a születésnapon kívül – természetesen a molnárság, a molnári lét volt, így ehhez kapcsolódva hangzottak el előadások.

Szabó Eszter
Domján Attila
2020. február 24. // Mátyás névnap