Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

Wöller Istvánt köszöntötték kilencvenedik születésnapján

2019. október 8. 18:17
Ünneplők lepték el kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termét, hiszen Wöller István malomtörténeti kutatót köszöntötték, de nemcsak születésnapot ünnepeltek, hiszen egy új kötetet is bemutattak.

Az emberi életút, az emberi történet, vagyis minden egyéni sors önmagában érdekes, nem hiába mondják: „regénybe illő”. Wöller István kutató mindössze tizenötéves volt, amikor az élet először igazán próbára tette: 1944-et írunk, amikor elviszik idegenbe, hogy harcoljon Magyarországért. 2006-ban, Tizenötévesen Németországban címmel meg is jelent a fiatalkorának megpróbáltatásairól szóló könyv, mely valódi lenyomatot ad az utókornak egészen az elhurcolástól a hazatérésig.

Az említett műve természetesen „csak” egy a sok közül, hiszen számos publikáció kötődik nevéhez, melyek – kutatásainak eredményeképpen – a malmok történetére fókuszálnak. Jelentősebb írásai a Veszprém Megyei Levéltárban vannak elhelyezve, így Márkusné Vörös Hajnalka a Levéltár, illetve a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület nevében köszönte meg eddigi munkásságát.

Még a városban maradva, Némedi Lajos alpolgármester Veszprém nevében fejezte ki háláját, amiért munkájával a múlt megöröktésére vállalkozott. Emellett bízik abban, hogy a királynék városa legalább annyira fontos számára, mint szülőhelye, Gétye. Talabér Lászlóné, utóbb említett község polgármesterasszonya is jelen volt, aki köszöntésképpen még egy Váci Mihály-verset is elmondott, nevezetesen a Gyalog szerettem volna jönni szerzeményt.

Végül, de nem utolsó sorban Ács Anna, a Laczkó Dezső Múzeum nyugalmazott muzeológusa egészen ismeretségük kezdetéig visszament, és egy megható történettel örvendeztette meg az ünneplőket és az ünnepeltet. Csiszár Miklós, A tiszteletbeli molnár című új kötetet mutatta be a születésnap alkalmából.

Az esemény központi témája – a születésnapon kívül – természetesen a molnárság, a molnári lét volt, így ehhez kapcsolódva hangzottak el előadások.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Pannónia provincia virágkorában pezsgő élet zajlott megyénkben: a Balaton-felvidéken villagazdaságok sorakoztak és a Bakonyalján is számos, erre az időszakra datálható kőépületet maradványait találták meg a régészek. Péterváry-Szanyi Brigitta a Pápai járásban zajlott kutatásokon keresztül mutatta be a térség római emlékeit a Múzeumi Szabadegyetem februári előadásában kedden, a Laczkó Dezső Múzeumban. 2024. február 16. 21:02 A legrégebbi villannyoszlop alatt emlékeztek meg Gombor Józsefről A legrégebbi villannyoszlop alatt emlékeztek meg Gombor Józsefről Családja és tisztelői körében emlékeztek meg a pár hete elhunyt villanyszerelőről és helytörténeti kutatóról, Gombor Józsefről szerda délután a Csomay-oszlopnál. 2024. január 11. 9:57 Avarok és törökök Veszprémben: megjelent a Szemle idei utolsó száma Avarok és törökök Veszprémben: megjelent a Szemle idei utolsó száma Megjelent és a szokásos terjesztési pontokon elérhető a Veszprémi Szemle 71. száma. 2023. december 21. 20:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.