Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az egykori Cserhát lakóira emlékeztek

2019. október 9. 20:58
Kilencedik alkalommal rendezte meg a városrész múltját felidéző megemlékezést a Cserhát Baráti Társaság a Lovassy Gimnázium udvarán találgató emlékjelnél.

Az évről évre megrendezett rövid összejövetel lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők felidézzék a mai belváros helyén fél évszázaddal ezelőttig létezett városrészt, ami a veszprémi iparosok lakóhelye volt. Ahogy arra Némedi Lajos köszöntőjében rámutatott: az itt élők szorgalma, a városrész, ami a kétkezi munka megbecsülésére épült, méltó arra, hogy időt szakítsunk az emlékezésre.

Az emlékezés pedig a személyes történeteken keresztül élhető meg leginkább, ezért Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros három, egykor itt, egymás szomszédságában élt cserháti lakos alakját idézte meg. 

 

Benkő István ismert kádármester volt, aki egyedi készítésű vörösboros hordót talált fel és szabadalmaztatott, és első díjat nyert el a párizsi világkiállításon. Tagja volt a városi képviselő-testületnek, és a város küldöttségében meglátogatta Torinóban Kossuth Lajost is. 

A megemlékezésen a Veszprémi Német Klub énekkara működött közreA megemlékezésen a Veszprémi Német Klub énekkara működött közre

Szomszédja, Fix Gábor csizmadiamester Ajkarendekről, szegény iparosként érkezett Veszprémbe, ahol aztán nagy műhelyt hozott létre a Kőkép utcában. Itt készültek a püspökség veretes csizmái, de Fix azt sem felejtette el, honnan jött: a Veszprém környéki német falvakba rendszeresen készített lakodalmas csizmákat is. Jövedelmét böllérkedéssel egészítette ki, két szakmája pedig egy ponton találkozott is: az állatok húgyhólyagját nem dobta el, hanem csizmabélésként hasznosította. Áldották is a nevét azok a magyar katonák, akiknek az első világháborúban az ő lábbelijében nem fagytak el a tagjaik. 

 

Ugyanebben az utcában lakott Rosenthal Sándor is, aki ügyvéd és az izraelita hitközség vezetőségi tagja volt. Nevét az őrizte meg az utókornak, hogy a Veszprém vármegye című folyóiratban megjelentek a veszprémi házakat bemutató írásai, melyek kiváló forrásul szolgáltak a későbbi kutatók számára. 

A szomszédok békességben, anyagi erőben, ki-ki a maga iparát végezve aktívan részt vettek a város gyarapításában. A cserháti iparosok jelentős erkölcsi, gazdasági bázisát jelentették Veszprémnek. Az ő emlékük előtt fejet hajtva helyeztek el koszorúkat a városrész kopjafájánál.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.