2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Erdélyi diákok látogattak Veszprémbe

42 tanuló érkezett Gyergyóditróról városunkba, hogy az itt töltött egy hét alatt közelebbről is megismerhessék hazánkat és ápolják a Dózsa György Általános Iskolához fűződő testvériskolai kapcsolatot.

Az erdélyi település iskolája és a Dózsa között régi hagyomány már a cserediákok fogadása. A Határtalanul! program keretében immár harmadik alkalommal lakhatnak a dózsásoknál a gyergyóditrói Siklódi Lőrinc Általános Iskola tanulói: korábban 2015-ben és 2017-ben járt itt egy-egy csoport, összesen mintegy 120 diák.

„Először 2014-ben kezdtünk el együttműködni annak érdekében, hogy több napot itt tölthessenek a gyerekek nálunk – árulta el kérdésünkre Bokor Zsuzsanna, a Dózsa iskola tanára. – Mi már korábban is jártunk Gyergyóditrón a Határtalanul! program keretében, és olyan jó kapcsolat alakult ki, hogy a gyerekek már a családoknál tudtak aludni. Így elkezdtük megszervezni, hogy ez fordítva is működhessen.”

Veszprémből most már évente látogatnak így ki a családokhoz a diákok – eddig mintegy 200 dózsás járt Erdélyben –, míg Gyergyóditróról kétévente érkeznek csoportok. Ennek oka, hogy maga a település és az ottani közösség is sokkal kisebb városunknál: előbbi 4000 fős, míg az óvodát is magába foglaló Siklódi Lőrinc Általános Iskolába 348 gyerek jár, így a leglogikusabb tehát megoldani a látogatást – tudtuk meg Puskás Annától, az intézmény igazgatójától.

Ezúttal a 42 diák, két hetedik osztály számára a Dózsa iskola 80 éves jubileuma adta a kirándulás apropóját, hogy egy hetet a nyolcadikosoknál töltsenek. Hétfő este érkeztek, majd kedden délelőtt a Herendi Porcelánmanufaktúrába látogattak el, délután pedig a Dózsa iskola ünnepségén vettek részt, ahol a Siklódi Lőrinc Általános Iskola Dózsa-díjat kapott. Szerdán Budapestet fedezték fel, csütörtökön délelőtt pedig Némedi Lajos alpolgármester fogadta őket a Városházán, aki a városról mesélt nekik.

Az alpolgármester szerint ez a program kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok egy kicsit megismerjék az óhaza történelmét és szorosabb kapcsolatok alakuljanak ki a határon túli magyarokkal, új élményeket és barátokat szerezzenek. Nemcsak lelkiismereti, de nemzeti kérdés is, hogy ne csak lélekben legyünk együtt, hanem valódi találkozásokra is legyen lehetőség – fogalmazott.

A diákok kirándulásuk zárásaként ma még Veszprémmel ismerkednek, majd Balatonfüredre és Tihanyba látogatnak, mielőtt holnap reggel hazautaznak.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Megújult egy köztéri lépcső és új járdaszakaszt is építettek a Cholnoky lakótelepen.