Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erdélyi diákok látogattak Veszprémbe

2019. október 10. 10:51
42 tanuló érkezett Gyergyóditróról városunkba, hogy az itt töltött egy hét alatt közelebbről is megismerhessék hazánkat és ápolják a Dózsa György Általános Iskolához fűződő testvériskolai kapcsolatot.

Az erdélyi település iskolája és a Dózsa között régi hagyomány már a cserediákok fogadása. A Határtalanul! program keretében immár harmadik alkalommal lakhatnak a dózsásoknál a gyergyóditrói Siklódi Lőrinc Általános Iskola tanulói: korábban 2015-ben és 2017-ben járt itt egy-egy csoport, összesen mintegy 120 diák.

„Először 2014-ben kezdtünk el együttműködni annak érdekében, hogy több napot itt tölthessenek a gyerekek nálunk – árulta el kérdésünkre Bokor Zsuzsanna, a Dózsa iskola tanára. – Mi már korábban is jártunk Gyergyóditrón a Határtalanul! program keretében, és olyan jó kapcsolat alakult ki, hogy a gyerekek már a családoknál tudtak aludni. Így elkezdtük megszervezni, hogy ez fordítva is működhessen.”

Veszprémből most már évente látogatnak így ki a családokhoz a diákok – eddig mintegy 200 dózsás járt Erdélyben –, míg Gyergyóditróról kétévente érkeznek csoportok. Ennek oka, hogy maga a település és az ottani közösség is sokkal kisebb városunknál: előbbi 4000 fős, míg az óvodát is magába foglaló Siklódi Lőrinc Általános Iskolába 348 gyerek jár, így a leglogikusabb tehát megoldani a látogatást – tudtuk meg Puskás Annától, az intézmény igazgatójától.

Ezúttal a 42 diák, két hetedik osztály számára a Dózsa iskola 80 éves jubileuma adta a kirándulás apropóját, hogy egy hetet a nyolcadikosoknál töltsenek. Hétfő este érkeztek, majd kedden délelőtt a Herendi Porcelánmanufaktúrába látogattak el, délután pedig a Dózsa iskola ünnepségén vettek részt, ahol a Siklódi Lőrinc Általános Iskola Dózsa-díjat kapott. Szerdán Budapestet fedezték fel, csütörtökön délelőtt pedig Némedi Lajos alpolgármester fogadta őket a Városházán, aki a városról mesélt nekik.

Az alpolgármester szerint ez a program kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok egy kicsit megismerjék az óhaza történelmét és szorosabb kapcsolatok alakuljanak ki a határon túli magyarokkal, új élményeket és barátokat szerezzenek. Nemcsak lelkiismereti, de nemzeti kérdés is, hogy ne csak lélekben legyünk együtt, hanem valódi találkozásokra is legyen lehetőség – fogalmazott.

A diákok kirándulásuk zárásaként ma még Veszprémmel ismerkednek, majd Balatonfüredre és Tihanyba látogatnak, mielőtt holnap reggel hazautaznak.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  ma 12:56 Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? tegnap 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.