Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pengeváltás – a japán KAI kések nyomában

2019. október 14. 10:09

Szakácsként alapeszköz a kés, a jó minőségű, pengeéles acél, amellyel precízen és minimális erőkifejtéssel pontos vágást lehet elérni. A német pengéjű kések mellett versenyképes alternatíva a japán KAI kés. Ha még Te is keresed a tökéletes társat a konyhádban, íme néhány szempont, amit érdemes megvizsgálnod, mielőtt “belevágsz”.

Mi a különbség a japán KAI kés és a német acél pengéjű kések között?

A német (vagy más nyugati típusú) kések pengéje nehezebb, ugyanakkor lágyabb acélból készül. Pengevastagságuk azonban nagyobb, illetve a vágási szögük is szélesebb, így szeleteléskor, vágáskor, használatukkor nagyobb erőkifejtésre van szükség. Ráadásul a lágyacél alapanyag miatt hamarabb életlenednek, többszöri élezésre szorulnak. A szakácsok általában minden használat alkalmával megélezik az ilyen típusú pengéket. A japán KAI kés acélja keményebb anyag, így a penge vastagsága vékonyabb. A vékony él miatt a pengeél élesebb, mint a német acél pengéjű késeké, ezáltal a használatuk kevésbé fárasztó. A vágási szögük mindkét oldalon 16°-ot jelent, amely a kemény és vékony pengét gyorssá és pontossá teszi.

Mire kell ügyelned a KAI kés használatánál?

A japán penge tulajdonságaiból adódik, hogy a megfelelő vágási technika elsajátítása elengedhetetlen, ha szeretnénk KAI késsel dolgozni. A kés pengéjéből akár egy-egy darab is kitörhet, ha nem megfelelő a vágási technikád. Az alábbiakra ügyelj a precíziós KAI kés használatánál:

  • megfelelő vágási technika használata: ún. mozdony mozgással, előre, lefelé majd vissza
  • ideális vágási felület választása: fa és műanyag (nem javasolt a cserép, kerámia lap, márvány, gránit vagy akril vágódeszka)
  • ne szúrd bele semmibe, ne ejtsd le, illetve lazán húzd ki a pengét a kés blokkból
  • csak hús, gyümölcs és zöldség szeletelésére használd, csont ízületek, szalonnapörc vagy fagyasztott ételek vágására ne
  • a kést használat után azonnal mosd el és töröld teljesen szárazra
  • használj puha fa vagy műanyag vágódeszkát, és alkalmazz sima, szeletelő mozgást
  • ne mosd mosogatógépben a kést
  • figyelj az élen tartás és az élezés közötti különbségre: az élen tartás hatására a pengéről eltűnnek a mikro sérülések, így karbantartja azt, míg élezéskor fémet távolítasz el a pengéről, új pengeélet kialakítva
  • balkezesség esetén a tényleges vásárlás előtt vedd kézbe a kést. Ha úgy érzed, hogy a “jobbkezes” D markolat nem megfelelő, akkor a KAI Shun Classic kések közül válassz, amelyek elérhetőek balkezes markolattal

Most, hogy már igazán vágod a KAI kések nyújtotta előnyöket, nézz szét a Chefs.hu-nál elérhető kések között!

további cikkek
ŐNK_Fotó_Lakatos Péter
ŐNK_Fotó_Lakatos Péter
ŐNK_Fotó_Lakatos Péter
Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Hatalmas az érdeklődés Az Őrült Nők Ketrece című előadásra Veszprémben, ezért a már május 18-ára meghirdetett, este 8-kor kezdődő előadás mellett aznap fél 3-kor is színpadra kerül a kultikus darab a Veszprém Arénában. Az előadás előtt két órával pedig az érdeklődők szintén találkozhatnak a szereplőkkel és betekinthetnek a kulisszák mögé is. 2025. március 18. 11:49
41fca47cc1eca295199444667ae7760c17d6569a (1)
41fca47cc1eca295199444667ae7760c17d6569a (1)
41fca47cc1eca295199444667ae7760c17d6569a (1)
Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák Nem a szauna az egyetlen dolog, amit a finnek adtak a világnak és jótékony hatással van az ember fizikai és lelki állapotára egyaránt. A nordic walking amilyen egyszerű sport, olyan sok előnye van, viszont itt sem árt, ha szakavatott oktatótól kap segítséget az ember a kezdő mozdulatok elsajátításához. A Tourinform Veszprém idei legaktívabb programján az ország legnevesebb nordic walking edzőjével kelhetnek útra az érdeklődők Veszprémben. De, hogy pontosan mit kínál a március 21-ei program és honnan ered a nordic walking, arról cikkünkben lerántjuk a leplet. 2025. március 12. 22:49
1O4A5886
1O4A5886
1O4A5886
A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés Veszprém egyik legújabb ételkiszállító vállalkozása, a Zugkonyha nem attól lesz egyedi, hogy gondosan megválogatott alapanyagokból dolgoznak. Nem is csak attól, hogy a sütőlapnak ideje sincs kihűlni, hiszen a hét minden napján, reggeltől késő estig sercegnek rajta a húspogácsák. A Zugkonyhásoknak titka valami egészen másban van. Zsuzsit és Norbit a belváros egyik eldugott zugában kerestük meg, és miközben vártuk az ebédünket, kicsit a veszprémiek ízlését is megismertük. 2025. február 2. 20:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.