Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

Mi az a fizioterápia?

2019. október 14. 10:18

A fizioterápia a természet energiáját használja fel és hasznosítja a mozgásszervi betegségek kezelése, gyógyítása érdekében. A fizioterápia bizonyos esetekben alkalmazható gyógyszeres kezelés helyett, vagy annak kiegészítéseként is. 

A terápiáról általában

A fizioterápia több ágazatot is magában foglal, ide tartozik a hidro- és balneoterápia, a mechano-terápia, illetve az elektroterápia is. Ezek az eljárások - vagy bizonyos esetekben ezek kombinációja - sikeresen alkalmazható mozgásszervi panaszok és fájdalmak enyhítésére és kezelésére.

A CMC Déli Klinika komplex fizioterápiás kezelésekkel áll a páciensek rendelkezésére. Hiszen a klinika szakorvosai és specialistái pontosan tudják, hogy minden ember és minden betegség más és más, így - csak úgy, mint más területeken is - a fizioterápiás kezeléseket személyre szabottan állítják össze a páciens aktuális állapota, betegsége(i) és panaszai alapján.

Fizioterápiás kezelések típusai

    • galvánkezelés

Elsődleges alkalmazási területei az idegfájdalom, ideggyulladás, ízületi fájdalom és derékfájdalom.

A kezelés lényege, hogy az elektróda és a bőr felülete közé egy nedves anyag kerül, pl. szivacs. Így a kezelendő bőrfelületen bizsergés, áramérzés, átmenetileg bőrpír jelentkezik. A galvánkezelés javítja a vérkeringést, emellett csökkenti a gyulladást, és a fájdalmat is csillapítja.

    • szelektív ingeráram terápia

Tartós mozgáshiány által okozott izomgyengeség és idegsérülés esetén ajánlott, erősíti az izomcsoportot, és javítja a vérkeringést.

    • diadinamikus áramkezelés

Ez egy kombinált galvánáram kezelés, amelyet elsősorban gyulladt idegek, izomgörcsök, gerincfájdalom és gerinckopás esetén alkalmaznak.

    • elektroforézis, iontoforézis

Ez egy kisfrekvenciás galvánáram kezelés, amely révén a fájó területre gyógyszert tudnak juttatni. Csökkenti a fájdalmat, a gyulladást és az ödémát.

    • interferencia kezelés

Középfrekvenciás áramot alkalmaznak, amely amellett, hogy képes csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, javítja az anyagcserét, és fokozza a keringést is.

    • ultrahang kezelés

A kezelőfej által kibocsátott hullámokat a szervezet elnyeli, így az erek kitágulnak, fokozódik a vérkeringés, és a feszes izmok pedig ellazulnak.

    • lágylézer kezelés

A lágy lézerek egyik funkciója, hogy helyreállítják a beteg sejtek eredeti funkcióját. Segíti a sejtek oxigénellátását és az erek újraképződését. A kezelés fájdalommentes, nincsen semmilyen mellékhatása, és nem jár sérüléssel, hiszen érintés nélkül alkalmazható. Más fizioterápiával is kombinálható. Főbb alkalmazási területei az ízületi és csonthártyagyulladás, krónikus ízületi rendellenesség és nyakfájdalom.

A fájdalommal nem szabad együtt élni! Érdemes már az első gyanús tünetnél szakorvoshoz fordulni, és elvégeztetni a szükséges vizsgálatokat. Amennyiben pedig valóban valamilyen betegség áll a háttérben, ajánlott a kezelést minél hamarabb elkezdeni.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.