Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Tudnivalók tetőfedés előtt

2019. október 14. 11:05

A tetőfedés minden építkezés vagy felújítás egyik sarkalatos pontja. A tetőn át elszökő energia még mindig sok családi ház esetében probléma. Egy beázás, hó- vagy viharkár hatalmas költségekkel járhat. Jó, ha már a tervezés szakaszában felmérjük, hogyan kerülhetjük el ezeket a problémákat.

Egyszerű és bonyolult tetőszerkezet

Azt, hogy mekkora felületet kell cseréppel vagy zsindellyel fedni, a tervrajzok alapján könnyű megmondani. Ez viszont csak az egyik tényező, amelyik meghatározza, hogy mennyi burkoló anyagot kell vásárolnunk.

A tetőfedés során mindig szükség van tartalék anyagokra. Ezek mennyisége azon múlik, mennyire bonyolult a tetőszerkezet. A sátortetős “kockaházak” esetén általában elég 5-10%-nyi tartalékkal számolni. Ha viszont tetőtér beépítés, tetőablakok, kiugrók is színesítik a képet, akkor akár 20% tartalékra is szükség lehet.

Hogyan spórolhatunk?

Sajnos a tetőfedés nem az a terület, ahol büntetlenül nagy megtakarításokat eszközölhetünk. Van azonban néhány trükk, amivel egy kicsit visszaszoríthatjuk a költségeket.

Ezek egyike a hazánkban 10-12 éve megjelent bitumenes zsindelylemez. A nálunk még mindig újdonságnak számító anyag például a Káplár fatelep tetőfedésre szakosodott áruházában is kapható.

A bitumenes zsindely ára kedvezőbb, mint a cserépé. Bár a mi éghajlati körülményeink között korlátozottan használható, a melléképületek és előtetők fedésére általában tökéletesen alkalmas. Ha a házunk palatetős, és nincs pénzünk a teljes szerkezet cseréjére, a zsindellyel akár 10-15 évvel is kitolhatjuk a nagyobb felújítást.

Cserepek a szivárvány minden színében

A cserepek árát ma már többnyire az határozza meg, hogy mennyire jó a pára- és hőszigetelő képessége. Ha a fűtési költségeket is figyelembe vesszük, könnyen lehet, hogy az olcsóbb megoldás hosszú távon drágább. Tekintsünk a tetőfedésre egyszeri, nagy beruházásként egy takarékosabb jövő érdekében!

Cserép ma már szinte bármilyen színben kapható, az alkalmazásnak csak a fantáziánk és a településképi előírások szabnak határt. Ha különleges színt szeretnénk, készüljünk kicsit több tartalékkal! Később, ha javítani kell, azonnal lesz megfelelő anyagunk.

A tetőfedés elfelejtett költségei

Ha túl vagyunk a tető felújításán, valószínűleg szükségünk lesz egy új ereszcsatornára is. Nem csak a bádog anyagok, de a ragasztók, szigetelések árát is fontos beleszámolni a költségvetésbe. A szigetelőanyagokról, csavarokról, favédő és korrózióvédelmi szerekről se feledkezzünk meg! Bár nem ezek adják a kiadások gerincét, az így keletkező 30-40 ezer forintos váratlan költség nagyon kellemetlen lehet.

Ha mi magunk már elkészítettük az első költségkalkulációt, nagyjból meg tudjuk becsülni a munka költségeit. Az első számítások után érdemes szakemberhez fordulni, és akár több ajánlatot is összehasonlítani. Ha jól választottunk, hosszú évekig élvezhetjük a munka gyümölcsét.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.