2020. május 29. // Magdolna névnap

Különleges fotókat díjaztak az Agórában

Látványos fotókkal nyílt meg a XXI. Pannónia Fotószalon és a XI. Pannónia Diaszalon kiállítása szombat délután az Agóra Veszprém Kulturális Központban. A megnyitón a legjobb képek alkotói díjat vehettek át.

-1978-ban öt fotóklub, köztük a Bakony Fotóklub elhatározta, hogy a dunántúli fotósoknak egy közösséget alkotnak - mondta Mátyus Károly a MAFOSZ alelnöke, a Bakony Fotóklub vezetője a Pannónia Fotószalon alapítását felidézve nyitó beszédében. Hozzáfűzte, hogy a Pannónia Diaszalon kicsit később kapott életre, amikor 1990-ben a diázó fotósok úgy gondolták, nekik is szükségük van bemutatkozási lehetőségre, majd innentől kezdve egyik évben fotószalont, következő évben diaszalont szerveztek.

Az ideit megelőzően, a 2017-es Pannónia Fotószalont és Diaszalont is a Bakony Fotóklub rendezte. Mátyus Károly kiemelte, nagyon sok szép emléket őriznek a 2017-es rendezvényről és remélik most is legalább ennyi jó élménnyel gazdagodhat mindenki.

- Annak idején Navracsics Tibor a megnyitón úgy fogalmazott: "ezek a képek bárhol megállnák a helyüket a kiállító szalonok falain."

Arról, hogy a kiállított alkotások mennyire tetszenek csak egy alapos szemlélődést követően dönthet az ember és valószínűleg a sok látványos, rendkívül impresszív pillanat közül kedvenc fotót választani szinte lehetetlen küldetés lenne.

A kiállítást megnyitó Ovádi Péter országgyűlési képviselő előzetesen megtekintve a műveket bevezető soraiban hangsúlyozta, hogy az első szó a gratulációé.

- Gratulálok a Bakony Fotóklubnak, hogy újra meg tudta rendezni ezt a kiállítást és külön köszönöm Mátyus Károly munkáját, ami ehhez a kiállításhoz vezetett, hiszen egy közösségről beszélünk és egy közösségnek mindig vannak mozgatórugói.

- A másik köszönet pedig természetesen a kiállítóknak szól a fantasztikus képekért - jegyezte meg, majd elmondta, hogy az idei kiállításra is igaz Navracsics Tibor 2017-ben megfogalmazott gondolata, hiszen ezek a képek is egyértelműen megállnák a helyüket bárhol Európában.

Ovádi Péter szerint ez a kiállítás is méltón tükrözi 2023 Európa Kulturális fővárosának művészi, kulturális sokszínűségét.

Az ünnepélyes megnyitó következő részében a zsűri pontjai alapján a Pannónia Fotószalon legjobb képeit díjazták. A pályázatra 17 alkotócsoport, 349 alkotással nevezett és a zsűri a kiállításra 56 képet fogadott el.

A harmadik helyet Bedő Kornél (Compur Fotóklub) Balett című képével érdemelte ki, a második helyezett Niksz Gyula (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület) Éjszakai szállás című képe és Kovács András (Bakony Fotóklub) Álomkép című alkotását értékelte a zsűri a legmagasabb pontszámmal, amivel az első helyet nyerte el.

Külön díjat kapott: Eipl Bernadett: Fények, formák, hangulatok, Papp Richárd: Trigonorum és Tarr Gergő: Aki a virágot szereti...

 A régi, hagyományos 5x5-ös dia már kiment a divatból, de hagyomány tiszteletből a szervezők megtartották a diaszalon elnevezést és a kategóriát is annak ellenére, hogy már nem érkeznek diás pályázatok.

A Pannónia Diaszalon pályázatára 12 alkotócsoport, 403 alkotással nevezett és a zsűri 62 képet javasolt vetítésre.

A harmadik helyezett Kránitz Roland (Soproni Fotóklub) Te balra én jobbra című alkotása lett, a második helyet Zelkó Csilla (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület) érdemelte ki Spirál című képével az első helyezet pedig itt is Kovács András (Bakony Fotóklub) Álomkép című képe nyerte.

Külön díjat kapott: Kiss Imre: Vízcseppek között

Az elfogadott képek száma és a nevezett képek átlagpontszáma alapján a Pannónia Szalon és a Pannónia Diaszalon vándorserlegét is a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület nyerte el.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

További cikkek

Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben
Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben
Trianon 100. évfordulója előtt alig egy héttel tartották meg Várpalotán a Trianon Múzeumnak is otthont adó Zichy-kastély fejlesztésének alapkőletételét péntek délelőtt. Az ország egyetlen Trianon-múzeumának szellemi tartalma és infrastruktúrája 465,5 millió forint uniós támogatásból újul meg még ebben az évben.
Játszó medvéket és Nagy bánatot is találtunk Veszprémben
Játszó medvéket és Nagy bánatot is találtunk Veszprémben
Nemcsak a nagyobb veszprémi tereken helyezkednek ikonikus szobrok, műalkotások, hanem az eldugottabb utcákban, vagy éppen a társasházak árnyékban is belefuthatunk egy-egy különlegesebb emlékműbe. Mi most ezeket a kevésbé ismert alkotásokat kerestük fel és készítettünk egy listát belőlük. Tesztelje tudását, hogy hányról tudja megmondani, hol található pontosan?
Aki elbeszélgetne egy tündével is
Aki elbeszélgetne egy tündével is
A XX. század egyik, ha nem a legnagyobb kitalált eposzában nem csak mitikus lények és népek történetét ismerheti meg a regényolvasó, hanem önálló nyelveket is megtanulhat, amit mind-mind egy személy fantáziája szült meg. Egy veszprémi angoltanár most elkalauzol a tündék földjére és megszólalunk a tündék nyelvén is.
Elmarad a VeszprémFest
Elmarad a VeszprémFest
Jövőre viszont hét napos lesz, és három fellépőt már be is jelentettek.
Szeptemberben lesz a Veszprém-Balaton Filmpiknik
Szeptemberben lesz a Veszprém-Balaton Filmpiknik
Az eredetileg június közepére tervezett új filmes eseményt szeptember 3. és 5. között szervezik meg, a halasztás oka a koronavírus ellen bevezetett, rendezvényeket is érintő korlátozás.
2020. május 29. // Magdolna névnap