2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Különleges fotókat díjaztak az Agórában

Látványos fotókkal nyílt meg a XXI. Pannónia Fotószalon és a XI. Pannónia Diaszalon kiállítása szombat délután az Agóra Veszprém Kulturális Központban. A megnyitón a legjobb képek alkotói díjat vehettek át.

-1978-ban öt fotóklub, köztük a Bakony Fotóklub elhatározta, hogy a dunántúli fotósoknak egy közösséget alkotnak - mondta Mátyus Károly a MAFOSZ alelnöke, a Bakony Fotóklub vezetője a Pannónia Fotószalon alapítását felidézve nyitó beszédében. Hozzáfűzte, hogy a Pannónia Diaszalon kicsit később kapott életre, amikor 1990-ben a diázó fotósok úgy gondolták, nekik is szükségük van bemutatkozási lehetőségre, majd innentől kezdve egyik évben fotószalont, következő évben diaszalont szerveztek.

Az ideit megelőzően, a 2017-es Pannónia Fotószalont és Diaszalont is a Bakony Fotóklub rendezte. Mátyus Károly kiemelte, nagyon sok szép emléket őriznek a 2017-es rendezvényről és remélik most is legalább ennyi jó élménnyel gazdagodhat mindenki.

- Annak idején Navracsics Tibor a megnyitón úgy fogalmazott: "ezek a képek bárhol megállnák a helyüket a kiállító szalonok falain."

Arról, hogy a kiállított alkotások mennyire tetszenek csak egy alapos szemlélődést követően dönthet az ember és valószínűleg a sok látványos, rendkívül impresszív pillanat közül kedvenc fotót választani szinte lehetetlen küldetés lenne.

A kiállítást megnyitó Ovádi Péter országgyűlési képviselő előzetesen megtekintve a műveket bevezető soraiban hangsúlyozta, hogy az első szó a gratulációé.

- Gratulálok a Bakony Fotóklubnak, hogy újra meg tudta rendezni ezt a kiállítást és külön köszönöm Mátyus Károly munkáját, ami ehhez a kiállításhoz vezetett, hiszen egy közösségről beszélünk és egy közösségnek mindig vannak mozgatórugói.

- A másik köszönet pedig természetesen a kiállítóknak szól a fantasztikus képekért - jegyezte meg, majd elmondta, hogy az idei kiállításra is igaz Navracsics Tibor 2017-ben megfogalmazott gondolata, hiszen ezek a képek is egyértelműen megállnák a helyüket bárhol Európában.

Ovádi Péter szerint ez a kiállítás is méltón tükrözi 2023 Európa Kulturális fővárosának művészi, kulturális sokszínűségét.

Az ünnepélyes megnyitó következő részében a zsűri pontjai alapján a Pannónia Fotószalon legjobb képeit díjazták. A pályázatra 17 alkotócsoport, 349 alkotással nevezett és a zsűri a kiállításra 56 képet fogadott el.

A harmadik helyet Bedő Kornél (Compur Fotóklub) Balett című képével érdemelte ki, a második helyezett Niksz Gyula (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület) Éjszakai szállás című képe és Kovács András (Bakony Fotóklub) Álomkép című alkotását értékelte a zsűri a legmagasabb pontszámmal, amivel az első helyet nyerte el.

Külön díjat kapott: Eipl Bernadett: Fények, formák, hangulatok, Papp Richárd: Trigonorum és Tarr Gergő: Aki a virágot szereti...

 A régi, hagyományos 5x5-ös dia már kiment a divatból, de hagyomány tiszteletből a szervezők megtartották a diaszalon elnevezést és a kategóriát is annak ellenére, hogy már nem érkeznek diás pályázatok.

A Pannónia Diaszalon pályázatára 12 alkotócsoport, 403 alkotással nevezett és a zsűri 62 képet javasolt vetítésre.

A harmadik helyezett Kránitz Roland (Soproni Fotóklub) Te balra én jobbra című alkotása lett, a második helyet Zelkó Csilla (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület) érdemelte ki Spirál című képével az első helyezet pedig itt is Kovács András (Bakony Fotóklub) Álomkép című képe nyerte.

Külön díjat kapott: Kiss Imre: Vízcseppek között

Az elfogadott képek száma és a nevezett képek átlagpontszáma alapján a Pannónia Szalon és a Pannónia Diaszalon vándorserlegét is a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület nyerte el.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

További cikkek

Átadták a Hangvilla könnyűzenei díjat
Átadták a Hangvilla könnyűzenei díjat
A Hangvilla-díjat először tavaly adták át, méghozzá a Hangvilla ötödik születésnapja alkalmából. Akkor Csemer Boglárka vehette át, nézzük, idén hogy alakult…
Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Adott egy feltörekvő nyughatatlan színész, aki 100 fokon ég, a nevével fémjelzett közösségi projektektől pedig hangos a sajtó. Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színművésze a veszprémi fiatalok vendége volt vasárnap este, a beszélgetés pedig hamar a felszínre hozta a legmélyebb filozofikus emberi érzelmeket. Figyelem, nem a legegyszerűbb gondolatok jönnek!
Mi van a (tök)fejekben?
Mi van a (tök)fejekben?
Ártatlan móka, vagy az ördöggel való cimborálás? Miért lepik el a töklámpások a házak ablakait, miközben a temetőkben a mécsesek csonkig égnek? Túl vagyunk a halloween-on, de jövőre újra jön, ezért ideje lenne megbékélni.
Függetlenségüket ünneplik a lengyelek
Függetlenségüket ünneplik a lengyelek
Koncerttel ünnepelték Lengyelország függetlenné válásának évfordulóját vasárnap Veszprémben.
Elkezdődött a tabudöntögető fiatal művészek fesztiválja
Elkezdődött a tabudöntögető fiatal művészek fesztiválja
Szombaton elstartolt a Pannon Unifest összművészeti ifjúsági fesztivál a Pannon Egyetemen. Az egész nap tartó produkciók bemutatása után este az okleveleket és díjakat adták át, de a fesztivál ezzel nem ért véget, vasárnap és a jövő héten folyamatosan lesznek előadások, kiállítások és workshop-ok.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap