Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén öt éves a Pannon UniFest! Jelentkezz!

2019. október 24. 14:48
Még mindig nem késő jelentkezni a Pannon UniFestre, mely rendezvény a kultúra nevében kísérli meg a közösség összehozását. Az ötödik fesztivál előkészületeiről, újdonságairól részletesen is beszámolt Deli Kitti főszervező, újdonsült tanár…

„A fő koncepció lényegében nem változott, vagyis ismét két fő napja lesz a fesztiválnak, viszont idén rögtön ezzel a két nappal indítunk. A szombati nap – november kilencedike – nyitja a fesztet, méghozzá az előadói produkciókkal, mely a következő szekciókat foglalja magában: ének, hangszer, zenekari formációk, vers- és prózamondás. Az előadói produkciók eredményhirdetését egybekötjük a hivatalos megnyitóval, melyen jelen lesz Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója, aki idén a Pannon UniFest fővédnöke– többek között – völgyjegyekkel is támogatja a rendezvényt. A legjobb zenekar az UtcaZene idején az Íródeák Művészeti Udvarban léphet fel, melyet az Élő Zene Egyesület ajánlott fel a rendezvény számára, valamint ők maguk is részt vesznek a zsűrizésben. A képzőművészeti szekciók kiemelkedő alkotásait az Íródeákban állítjuk ki egy ünnepélyes kiállításmegnyitóval a fesztivál alatt. A legjobb írásokat pedig a Tempevölgy hasábjain lesznek olvashatók.

A vasárnapi nap a képzőművészeti szekciók jegyében zajlik, ami a következőket foglalja magában: fotó, festmény, rajz, vers- és prózaírás. Ezeken túl, az est vendége lesz Vecsei H. Miklós, akivel egy kerekasztalbeszélgetés keretein belül foglalkozunk majd a társadalmi szerepvállalás kérdésével.

A hétköznapok azon szekciók kielégítését szolgálják majd, amelyekből idén nem indítottunk szekciót. Ilyen a tánc, így a magyar néptánccal, a jazz- és modern tánccal, valamint más népek táncával is találkozhatnak nálunk a táncok szerelmesei. Szerda esti programként egy kis filmnézést ajánlunk: a Balaton Method című magyar zenés dokumentum filmet vetítjük le a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyben a legnépszerűbb magyar zenekarok sorakoznak fel a Balaton kultikus helyszínein.

Ebben az évben is nagy hangsúlyt fektettünk a workshopok megszervezésére, így az előadóművészethez kapcsolható beszédtechnikai tréningre is várunk mindenkit, méghozzá a megújuló Veszprémi Egyetemi Színpad közreműködésével. Természetesen korántsem ez az egyetlen közösségi program: Hajdu Franciska múzeumpedagógus koordinálásával akrilfestékkel készülünk átfesteni a korábbi fesztiváljaink plakátjait az újrahasznosítás jegyében.

Igyekeztünk még jobban a fiatalos, lendületes témákat megfogni, így Bognár Bernadett, a Pannon Egyetem hallgatója–, az instagramon történő brend tudatos kialakításáról tart előadást. Vörös Ákos a fényképezés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, egészen a kezdetektől az utómunkálatokig. Magyar Dániel egy egészen különleges témával kedveskedik a fesztiválozóknak, hiszen a közösségek kialakulásáról mesél, méghozzá az építészet függvényében. Forgács-Fábián Sára neve sokak számára ismerős lehet, hiszen ő az, aki egy egyetemistákból álló jótékonysági szervezetet irányít, amely célja, hogy a súlyosan beteg gyerekeket motiválják a gyógyulásra egy hasznos eszközön, a nyelvtanuláson keresztül. Célunk, hogy esetleg a veszprémi előadással egybekötve, akár itt is megalakulhasson egy kör, amely a veszprémi kórház betegeivel foglalkozna.

Idén is arany, ezüst, illetve bronz minősítéssel jutalmazzuk a résztvevőket, ahogyan korábban sem, ebben az évben sem a versenyre, vagy a tehetségkutatásra helyeztük a hangsúlyt. Számunkra sokkal fontosabb, ha a fellépők, előadók el tudnak raktározni a közösségi élményen túl értékes tanácsokat a közös alkotás örömét.

A zsűri felkérésekor fontos szempont volt, hogy valamilyen kapcsolata legyen Veszprémmel. Ezekről részletesen Facebook oldalunkon lehet olvasni.”

Ének, hangszer, zenekari formációk: Süle Zsolt, Bodor Áron, Élő-Zene Egyesület két tagja

Vers- és prózamondás: Dominek Anna

Festmény és rajz: Gáspár Gábor, Hajdu Franciska

Vers-és prózaírás, vers-és prózamondás: Kovács Gábor, Kiss Judit Ágnes, Tóbiás Krisztián.

A fesztiválra itt lehet jelentkezni! 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36 A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat A Z generáció újra népszerűvé teszi a könyvtárat Miközben sokáig arról lehetett hallani, hogy hanyatlóban a kultúra, a fiatalok nem olvasnak, a legújabb trendek épp az ellenkezőjéről számolnak be: New Yorkban olvasóbulikat rendeznek, a TikTok-nak köszönhetően öt-tíz éve megjelent regények kerülnek fel az eladási listák élére, most pedig a Z generáció a könyvtárakat célozza meg. 2024. február 16. 18:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.