2020. január 26. // Vanda névnap

A gyász ezer arca

2019. október 29. 23:46
A túlvilágról csupán elképzelésünk lehet hitünknek megfelelően, viszont ha eltávozik egy szerettünk, a gyász folyamatán kivétel nélkül át kell esni. Az viszont már merőben eltérő, hogy más-más kultúrában ez milyen formát ölt.

Tagadás, Harag, Alkudozás, Depresszió, Elfogadás. A pszichológusok egyetértenek abban, hogy az emberek többségében ez a folyamat, ebben a sorrendben zajlik le, ha eltávozik egy szerettük, a gyász olykor szertartásszerű mozzanatai pedig ehhez igazodnak.

A legtöbb társadalomban, köztük keresztény kultúrkörben – bár a feltámadás reménye a hit egyik alapja – a gyász mély fájdalommal jár együtt, amikor feketébe öltöznek a hozzátartozók és így búcsúztatják halottaikat. Pontosabban főleg az európai országokban öltenek feketét, ami nálunk a fájdalom, a kétségbeesés színe. Ugyanakkor ha szétnézünk a Földgömb más országaiban, könnyen találkozhatunk olyan példákkal, amelyek meghökkentőek, adott esetben felkavaróak lehetnek nekünk nyugati embereknek.

Egy muszlim temetés (Fotó: Punit Paranjpe/Getty Images)Egy muszlim temetés (Fotó: Punit Paranjpe/Getty Images)

Indiában, Dél-Koreában, vagy éppen Japánban és Kínában fehérbe öltöznek a gyászolók. Ha manapság megjelennénk egy magyar temetési szertartáson talpig fehér öltözetben, valószínűleg a legenyhébb jelző a modortalanság lenne, amivel illetnének. Pedig hazánkban is volt példa arra, hogy tradicionálisan ez a szín, a tisztaság és remény színe kísérte a gyászt. A Somogy megyei Csököly településen például egészen a 70-es évekig élt ez a hagyomány.

Fehér ruhát viselő nők gyászolnak a Somogy megyei Csökölyön (Fotó: MTI/Szebellédy Géza)Fehér ruhát viselő nők gyászolnak a Somogy megyei Csökölyön (Fotó: MTI/Szebellédy Géza)

A gyász színeként a lila sem volt ismeretlen a történelem során. A középkorban az uralkodók öltötték magukra legdrágább lila ruháikat, ha meghalt egy szerettük, Thaiföldön pedig a mai napig az özvegyek színeként tartják számon.

Thaiföldi özvegyek emlékeznek férjeikre (Fotó: AFP/NURPHOTO)Thaiföldi özvegyek emlékeznek férjeikre (Fotó: AFP/NURPHOTO)

A természethez közelebb álló népeknél, mint például az etiópoknál a földhöz hasonló szürkésbarna a gyász színe. Tőlük merőben eltér a dél-afrikai szokás, ahol pirosat vesznek fel a temetési szertartásra az emberek. Burmában és Egyiptomban a sárga, Iránban, Szíriában és Örményországban pedig a mennyországot szimbolizáló kék szín jelenik meg a gyászban.

Etióp nő szürkés ruhában gyászol (Fotó:AFP/ANADOLU AGENCY)Etióp nő szürkés ruhában gyászol (Fotó:AFP/ANADOLU AGENCY)

A legfurcsább számunkra mégis talán a Déli-tenger szigetein élők szokása lehet, akik fekete-fehér csíkos ruhában tisztelegnek az elhunytak előtt. Ez az ő hitvilágukban egyszerre jelképezi a bánatot és vele együtt a reményt is.

A színek mellett legalább ennyire sokrétű, hogy más-más kultúrában hogyan viselkednek az emberek a gyászban.

Amellett, hogy osztoznak egymás fájdalmában, vannak népcsoportok, akik testileg is kifejezik együttérzésüket. Egyesek böjtölnek, mások épp ellenkezőleg, lakomákat tartanak. A caiapó indiánok a gyász ideje alatt nem vágják le a szakállukat és hajukat.

Egyes helyeken, mint például Kínában a gyászolók némán emlékeznek, de Brazíliában a kaingang és boror törzsek hangosan énekelnek és táncolnak.

A kaingang indiánok rituális szertartásuk közbenA kaingang indiánok rituális szertartásuk közben

Számunkra az egyik legfurcsább mégis a Bali szigetén élők szokása lehet, akiknél a gyászolók visszatartják a könnyeiket, míg a közösség többi tagja hangos nevetéssel igyekeznek felvidítani őket, hiszen úgy tartják, hogy a szomorúság visszatartja a halottakat és nem tudnak továbblépni.

Nyitókép: Meles Zenawi etióp miniszterelnök temetése Addisz-Abebában (Fotó: Carl de Souza/AFP)

Hajas Bálint

További cikkek

Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Hamarosan országszerte megkezdődnek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai. A 2011 óta működő intézmény elsődleges célja a hátrányos helyzetű fiatalok felkutatása.
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Könyvtárba általában azért jár az ember, hogy az olvasás és az új könyvek iránti vágyát költséghatékony módon kielégíthesse. Ezek a helyek azonban ennél többet is tudnak: gyermekkori fantáziánkat kiélve, akár történelmi felfedezők is lehetünk itt.
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Az egyik legrangosabb állami elismerést, a Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapta meg az Agóra Veszprém Kulturális Központ Veszprém megyében elsőként. A címet Fekete Péter államtitkár és dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár adta át Neveda Amália igazgatónak a Magyar Kultúra Napján Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Szakmai előadások és kiállításmegnyitó szerepelt az első veszprémi közgyűjteményi nap programján a Veszprém Megyei Levéltárban.
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Mostantól az idegenforgalom, a kultúra és az oktatás területén működik együtt a két város a 2023-as EKF program keretében.
2020. január 26. // Vanda névnap