2020. július 13. // Jenő névnap

Veszprém legjelentősebb sírkertjében jártunk

Az egyházi ünnepeket megelőzően, a részben lezárt Mártírok útjai – közismertebb nevén Alsóvárosi – temetőben, megyeszékhelyünk legnagyobb jelentőséggel szolgáló sírkertjében jártunk.

Máig jól emlékszem, ahogy kisiskolás gyermekekként az utolsó óra végét jelző „kicsengő” után szorgalmasan hátunkra kaptuk szüleink szeretetéből vásárolt hátizsákjainkat, s belekezdtünk a cammogásba. A cammogásba, ami nem máshová, mint az azóta is a város központjában álló gyorsétterembe vezetett.

A Heiszler kápolnaA Heiszler kápolna

Ösvényünket azonban nem csak az Erzsébet ligetben elhelyezkedő játszótér, s csúszdák szegték át, ahol egyébként önfeledten, vígan kacarásztunk, – ha az étvágyunk úgy bírta – akár órákon át. Az étterem előtt várt még reánk egy állomás, amelyet mi csak „borostyánkertnek" neveztünk.

Igen, a Mártírok útjai – közismertebb nevén Alsóvárositemetőről beszélünk, amelyről akkoriban még csak nem is sejtettük, hogy a királynék városának legnagyobb jelentőséggel szolgáló sírkertje.

A sírkert kísérteties ravatalozójaA sírkert kísérteties ravatalozója

Ugyanis ott mindig is inkább a csend beszélt helyettünk...

Mégis volt a területnek valami megmagyarázhatatlan, furcsa varázsa. Ahogy a gyorsétterem iránti érdeklődésünk pedig lankadt, felnőtt fejjel úgy ébredtünk rá arra az előbb említett varázsra, amit emlékezésnek nevezünk.

Portálunk, a vehir.hu kollégái pontosan ezért, az ez évi egyházi ünnepeket, a Mindenszentek, valamint a halottak napját megelőzően ismét elsétáltak a helyi sírkertbe, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, illetve az I. Világháború veszprémi hősei és más értékes polgárok mellett

 • Ádám Iván (1844-1928), prelátus, kanonok, egyháztörténész, tanár
 • Aschermann Vendrey Ferenc (1821-1893), honvédezredes
 • Csaplár János (1878-1920), tanító, a fehérterror áldozata

 • Felső-Eöri Cseresnyés László (1869-1918), honvéd huszárezredes
 • Csermák Antal György (1774-1882), zeneszerző, hegedűművész
 • Foghtűy Miklós (1871-1920), honvéd alezredes

 • Dr. H. Perlaky József (1830-1898), Veszprém főorvosa, honvéd hadnagy
 • Keglovich Mátyás (1820-1889), az 1848-49-es szabadságharc huszárszázadosa, fogházfelügyelő
 • Kerényi Károly (1829-1923), 48-as honvéd, Veszprém vármegye főorvosa

 • Kopácsy József (1800-1889), ítélőszéki bíró
 • Óvári Ferenc (1858-1938), ügyvéd
 • Ranolder János (1806-1875), veszprémi püspök

 • Dr. Rédey Gyula (1849-1921), címzetes püspök, káptalan, nagyprépost
 • Szilágyi József (1808-1843), színész
 • Tallián Lázár (1811-1896), veszprémi kanonok, címzetes püspök

 • Véghely Dezső (1840-1897), királyi tanácsos, Veszprém vármegye alispánja
 • Véghely Imre (1809-1885), Veszprém vármegye alispánja
 • Dr. Véghely Kálmán (1868-1917), Veszprém vármegye alispánja

és Eötvös Károly (1842-1916), politikus, ügyvéd is végső nyugalomra tért. Mindnyájuk emlékét a legutóbbi nagyszerű író, megyei könyvtárunk névadójának sorait idézve szívünkben őrizzük meg.

Sokféle temető van. Annyi, mint az ember és az ő bolondsága. Az egyik tele van az alakító művészet fenséges alkotmányaival. Sírboltok, emlékek, áhítat oltárai, remek szobrok, bölcsesség szülte, bánat sugallta sírversek, bölcs mondások. Tudomány és művészet és költői erők gyűjteménye. De én ezt nem nagyon szeretem. Eszembe sem jut, aki alant porlad. Eszembe se jut, aki fájdalmának vagy hiúságának tömegével, pénzének és a szokásnak súlya alatt ültette oda a műalkotmányokat. Csak az alkotmány köti le a figyelmet.

A temető ékszerei a halál kirakata. Mintha vásárt és versengést, diadalt és bukást látnék az enyészetben. Jobban szeretem a virágot a síron. A virág nem hazudik, nem hivalkodik, nem dicsekedik. Elhervad, mint a halott... Elhervad, mint a halott emlékezete az élők szívében. Aki a virágot ülteti és ápolja a síron: annak keze, szíve és lelke ott van a mellett, aki a sírban nyugszik. S ha már nem dobog a szív, ha már a lélek elrepült s a kéz is elszáradt: megszűnik a virág is. Miért is élne tovább?

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Január végén születésének százhuszadik évfordulóját ünnepeltük, most pedig halálának ötvenedik évfordulója szólít emlékezésre. 1970. június 23-án, ötven éve halt meg Fekete István, a Tüskevár, a Tutajos és Bütyök kalandjait folytató Téli berek, a Vuk, a Bogáncs, valamint még számos más állattörténet szerzője.
Ötven kilométert menetelnek a doni hősök tiszteletére
Ötven kilométert menetelnek a doni hősök tiszteletére
Szombaton fejezi be pénteken kezdődött emlékmenetét a nemzetközi Bakony menetszázad.
Mi van a (tök)fejekben?
Mi van a (tök)fejekben?
Ártatlan móka, vagy az ördöggel való cimborálás? Miért lepik el a töklámpások a házak ablakait, miközben a temetőkben a mécsesek csonkig égnek? Túl vagyunk a halloween-on, de jövőre újra jön, ezért ideje lenne megbékélni.
Néprajzkutató: a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött
Néprajzkutató: a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött
Halottkultusz mindig is volt, de a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött meg jelentősen, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítése ennyire általánossá vált - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.
Mindenszentek és halottak napján róják le legtöbben kegyeletüket elhunyt szeretteik előtt
Mindenszentek és halottak napján róják le legtöbben kegyeletüket elhunyt szeretteik előtt
Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé. Kozma Imre atya szerint az embereknek ilyenkor sokkal nagyobb gondot kellene fordítaniuk arra, hogy békességet teremtsenek a lelkükben.
2020. július 13. // Jenő névnap