2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Folyékony arany Nemesvámosról

2019. november 2. 14:02
Ecoport magazin
Bár a Pepo Papa tökmag olajat gyártó kft-t eredetileg nem saját tökmagolaj gyártás miatt hozták létre, ma már nem csak itthon, hanem külföldön is szép sikereket érnek el.

– A Nehézvegyipari Kutató Intézet (NEVIKI) rendszerváltás kori megszűnése után édesanyám vegyészmérnökként céget alapított Peiba Kft. néven, hogy egy korábbi osztrák kapcsolatával karöltve ausztriai sajtolók számára termeljen és vásároljon fel héj nélküli tökmagot magyar gazdáktól, és itthon forgalmazza az osztrák készterméket. A főiskola alatt bekapcsolódtam, és slepptúrázni kezdtem az addig Magyarországon szinte alig ismert árut – mondja a cég történetéről Bésán János, a Peiba Kft. ügyvezetője.

Az osztrák tulajdonostárs 1997-ben kiszállt, Bésánék megvették a tulajdonrészt, így teljesen családi vállalkozássá váltak. A termelést tízszeresére növelték, 2012-re pedig felgyorsultak az események, hisz saját, modern tökmagolaj sajtolót építettek Nemesvámoson, ami elég volt arra, hogy a tökmagolaj iránti folyamatosan növekvő hazai keresletet kielégítsék.

– Ezután elgondolkodtunk, majd folyamatos kemény munka és tanulás kezdődött, hogy 2014-re eljussunk odáig, hogy piacra lépjünk saját tökmagolajunkkal Pepo Papa néven – mondja az ügyvezető. A termékkel azóta már a nemzetközi piacokra is sikeresen beléptek.

A befektetett munka megtérülni látszik, hisz minőségének köszönhetően egyebek mellett 2017-ben a Magyar Konyhától Termelői díjat, a brit élelmiszeripari Oscarnak is hívott Taste Awardson pedig a megszerezhető 3-ból 2 csillagot kaptak. Legutóbb, idén februárban egy Lengyelországban tartott nemzetközi élelmiszeripari kiállításon ismerték el a Pepo Papa tökmagolaj termelői minőségét.

Ge. Á.

További cikkek

Díjazták a Bakony Expo kiállítóit
Díjazták a Bakony Expo kiállítóit
Átadták az online és helyszíni közönségszavazások nyomán odaítélt díjakat vasárnap délután a Bakony Expón.
Az élelmiszer nem a boltban terem
Az élelmiszer nem a boltban terem
Megnyitotta kapuit a Bakony Expo péntek délután: a rendezvény vasárnapig várja az érdeklődőket a Veszprém Arénában.
Hétvégén elstartol a második Füred Gastro fesztivál
Hétvégén elstartol a második Füred Gastro fesztivál
Az őszi Balaton legjelentősebb gasztronómiai fesztiváljárakészülnek Balatonfüreden, ahol szombaton és vasárnap tizenöt kiváló Balaton-környéki étterem libaételeivel és az újgenerációs Balaton-felvidéki pincészetek boraival várják majd a látogatókat.
A vászolyi Balaton sajt lett a nemzet legjobb sajtja
A vászolyi Balaton sajt lett a nemzet legjobb sajtja
A győztes részt vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen is - írja a balaton.hu
Mintha rajzolnál a tányérra
Mintha rajzolnál a tányérra
Major Diána, a fiatal veszprémi lány nevét egy ország ismerte meg, miután megnyerte a VIASAT3 Ide süss! című gasztro műsorát, és ezzel a legjobb amatőr cukrász lett. Bár ő nem sok esélyt adott magának, tehetsége és hihetetlen szakmai alázata kifizetődött. Interjúnkban a cukrászat iránti szeretete és a verseny mellett az álmok követésének fontosságáról és a süteményekhez fűződő meglepő kapcsolatáról is mesélt nekünk.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap