– A Nehézvegyipari Kutató Intézet (NEVIKI) rendszerváltás kori megszűnése után édesanyám vegyészmérnökként céget alapított Peiba Kft. néven, hogy egy korábbi osztrák kapcsolatával karöltve ausztriai sajtolók számára termeljen és vásároljon fel héj nélküli tökmagot magyar gazdáktól, és itthon forgalmazza az osztrák készterméket. A főiskola alatt bekapcsolódtam, és slepptúrázni kezdtem az addig Magyarországon szinte alig ismert árut – mondja a cég történetéről Bésán János, a Peiba Kft. ügyvezetője.
Az osztrák tulajdonostárs 1997-ben kiszállt, Bésánék megvették a tulajdonrészt, így teljesen családi vállalkozássá váltak. A termelést tízszeresére növelték, 2012-re pedig felgyorsultak az események, hisz saját, modern tökmagolaj sajtolót építettek Nemesvámoson, ami elég volt arra, hogy a tökmagolaj iránti folyamatosan növekvő hazai keresletet kielégítsék.
– Ezután elgondolkodtunk, majd folyamatos kemény munka és tanulás kezdődött, hogy 2014-re eljussunk odáig, hogy piacra lépjünk saját tökmagolajunkkal Pepo Papa néven – mondja az ügyvezető. A termékkel azóta már a nemzetközi piacokra is sikeresen beléptek.
A befektetett munka megtérülni látszik, hisz minőségének köszönhetően egyebek mellett 2017-ben a Magyar Konyhától Termelői díjat, a brit élelmiszeripari Oscarnak is hívott Taste Awardson pedig a megszerezhető 3-ból 2 csillagot kaptak. Legutóbb, idén februárban egy Lengyelországban tartott nemzetközi élelmiszeripari kiállításon ismerték el a Pepo Papa tökmagolaj termelői minőségét.