2020. február 24. // Mátyás névnap

Folyékony arany Nemesvámosról

2019. november 2. 14:02
Ecoport magazin
Bár a Pepo Papa tökmag olajat gyártó kft-t eredetileg nem saját tökmagolaj gyártás miatt hozták létre, ma már nem csak itthon, hanem külföldön is szép sikereket érnek el.

– A Nehézvegyipari Kutató Intézet (NEVIKI) rendszerváltás kori megszűnése után édesanyám vegyészmérnökként céget alapított Peiba Kft. néven, hogy egy korábbi osztrák kapcsolatával karöltve ausztriai sajtolók számára termeljen és vásároljon fel héj nélküli tökmagot magyar gazdáktól, és itthon forgalmazza az osztrák készterméket. A főiskola alatt bekapcsolódtam, és slepptúrázni kezdtem az addig Magyarországon szinte alig ismert árut – mondja a cég történetéről Bésán János, a Peiba Kft. ügyvezetője.

Az osztrák tulajdonostárs 1997-ben kiszállt, Bésánék megvették a tulajdonrészt, így teljesen családi vállalkozássá váltak. A termelést tízszeresére növelték, 2012-re pedig felgyorsultak az események, hisz saját, modern tökmagolaj sajtolót építettek Nemesvámoson, ami elég volt arra, hogy a tökmagolaj iránti folyamatosan növekvő hazai keresletet kielégítsék.

– Ezután elgondolkodtunk, majd folyamatos kemény munka és tanulás kezdődött, hogy 2014-re eljussunk odáig, hogy piacra lépjünk saját tökmagolajunkkal Pepo Papa néven – mondja az ügyvezető. A termékkel azóta már a nemzetközi piacokra is sikeresen beléptek.

A befektetett munka megtérülni látszik, hisz minőségének köszönhetően egyebek mellett 2017-ben a Magyar Konyhától Termelői díjat, a brit élelmiszeripari Oscarnak is hívott Taste Awardson pedig a megszerezhető 3-ból 2 csillagot kaptak. Legutóbb, idén februárban egy Lengyelországban tartott nemzetközi élelmiszeripari kiállításon ismerték el a Pepo Papa tökmagolaj termelői minőségét.

Ge. Á.

További cikkek

Videónk a VIII. Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválról
Videónk a VIII. Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválról
Gasztro, zene, történelem, művészet egy tányéron: üdvözlünk a Bár Galériában
Gasztro, zene, történelem, művészet egy tányéron: üdvözlünk a Bár Galériában
Talán új, fúziós étterem nyílt volna a környéken? – kérdezheti az olvasó. Nem teljesen. A Bár Galéria ugyanis már meglévő dolgokra épít, de újszerűen: a rendezvény sorozaton minden alkalommal zene, művészet, történelem és gasztronómia találkozik össze, más-más helyszínen.
Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra
Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra
A Paradigma Ariadné neve már ismerősen csenghet, akár szokatlan veszprémi installációkkal vagy színes falakkal kapcsolatban. Smiló Dávidot, Csóka Attila Róbertet és Molnár Szabolcsot kérdeztük az alapításról, karrierről, építészetről és designról.
Az út, aminek turistaként vágsz neki, de zarándokként érsz a végére
Az út, aminek turistaként vágsz neki, de zarándokként érsz a végére
El Camino. Sokáig csak kevesen tudták, mit jelöl a kifejezés: egy különleges, embert próbáló zarándokút, ahol állítólag csodák történnek. Aztán jött a tömegturizmus és a new age spiritualizmus, és a Szent Jakab-utat hirtelen nem nagyon kellett bemutatni senkinek. De a Camino csodáját még mindig csak az értheti igazán, aki végigjárta.
A DIVAT NEM CSAK KÜLSŐSÉG, KULTÚRA IS
A DIVAT NEM CSAK KÜLSŐSÉG, KULTÚRA IS
Ennek az interjúnak számos apropója lehetne: 25 éves a KATTI ZOÓB márka, nemrégiben zajlott le a Budapest Central European Fashion Week, ahol bemutatták a 2020-as tavasz-nyári kollekciót… De leginkább, épp egy éve nyerte el Veszprém és a Balaton régió az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, melynek egyik nagykövete Zoób Kati, és ami végül e cikk vezérfonalává vált. Mert bár szóba került a jubileum és a jelen is, a legfontosabb választ valójában arra kaptuk meg: miért ideális nagykövete Zoób Kati az EKF-nek?
2020. február 24. // Mátyás névnap