2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

GINOP-6.2.3 – Jól halad a Veszprémi Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése

2018. január 19-én indult ,,A Veszprémi Szakképzési Centrum szakképzési intézményrendszerének átfogó fejlesztése” című pályázat, amelynek keretében az intézmény 550 000 000 Ft, 100% intenzitású európai uniós vissza nem térítendő támogatást használhat fel.

Pap Máté kancellár és Lantos Andrea projektmenedzser tájékoztatása szerint az elmúlt több mint egy évben jelentős előrehaladás történt a projektben. A pályázat hosszú távú céljainak megfelelően számos tanulói tevékenység került lebonyolításra, és jól halad a teljes intézményi rendszer átfogó fejlesztése, melybe beletartoznak a pedagógus továbbképzések és az intézményi infrastruktúra fejlesztése is.

A centrum nyolc tagintézményében az idén is tovább folytatódik a 300 lemorzsolódással veszélyeztetett diák fejlesztése. Az alapképesség fejlesztő foglalkozások mellett számos olyan tevékenység is szerepel, amely a tanulók élményszerzését, iskolai kötődését segíti elő: sportfoglalkozások, drámapedagógiai szakkörök, egészségnapok, színházlátogatások, szakmai kirándulások és pályaorientációs foglalkozások.

Idén nyáron is megrendezésre kerültek a nyári táborok két tagintézményben – a Veszprémi SZC Öveges József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában és a Veszprémi SZC Ipari Szakgimnáziumában -, melyeken közel 300 tanuló vett részt.

A pályázatban vállaltaknak megfelelően végzi tevékenységét a roma mentor program is 14 roma tanuló bevonásával.

A projektben hangsúlyt kapott a pedagógusok továbbképzése is. Ezek célja a folyamatos szakmai fejlődés biztosítása volt a tanulói lemorzsolódás mérséklését szolgáló tanulói alapkészségek és képességek fejlesztése területen. Az elmúlt egy évben összesen 152 pedagógus vett rész a különböző képzéseken.

A projekt céljainak megfelelően minden iskolában megtörtént az intézményi szabályozó dokumentumok (szervezeti és működési szabályzat, pedagógiai program, házirend, munkatervek) módosítása a végzettség nélküli iskolaelhagyás hatékonyabb kezelése érdekében. Emellett kidolgozásra került nyolc új tananyag, amelyek segítségével a pedagógusok az egyes kötelező tananyagtartalmakat újszerű módon közelítik meg, előtérbe helyezve a tanulói tevékenységeket, cselekvéseket.

A projekt sikeres megvalósulását infrastrukturális fejlesztés is segíti. A beruházások 2019 augusztusában kezdődtek, és várhatóan még ebben az évben be is fejeződnek. A Veszprémi SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában a beruházás célja a kollégiumban élő diákok és az ott dolgozó pedagógusok komfortérzetének és közösség építő erejének a növelése. A Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában a fejlesztés eredményeként kialakításra kerül egy Digitális Közösségi Alkotóműhely, és beszerzésre kerülnek olyan informatika eszközök, amelyek a robotika alkalmazását teszik lehetővé az oktatásban.

Riskó Annamária

További cikkek

30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
Harmadszor pályázott a nemesvámosi Howmet-Köfém Kft. amerikai anyacégének alapítványához a VSZC Ipari Technikum, az intézmény pedig ismét 30 ezer dollárt nyert, amelyből a mechatronikai képzés digitalizációját fejlesztik a Festo és a Controlsoft segítségével.
Új ablakot nyit a világra az Ipari
Új ablakot nyit a világra az Ipari
Európai uniós támogatással cseréltek ablakokat és szigeteltek padlásfödémet az Ipari Technikumban.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Lakhatással segítettetek az utcán élő hajléktalanokon Veszprémben
Lakhatással segítettetek az utcán élő hajléktalanokon Veszprémben
Egy uniós pályázattal két év alatt 24 utcán élő hajléktalan rászorulót támogatott lakhatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza.
Focipályával a gazdaság vérkeringéséért
Focipályával a gazdaság vérkeringéséért
Kedden kora este ünnepélyes körülmények között avattak fel egy műfüves focipályát a Jendrassik-Venesz Szakközépiskolában. Nagyon jó hír, hogy a harmincmilliós beruházásból mindösszesen hárommillió forintot kellett biztosítania városunknak. A fennmaradt összeget, huszonhétmillió forintot ugyanis a Magyar Labdarúgó-szövetség állta.