2019. december 6. // Miklós névnap

Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra

Egykori deportáltak is koszorúztak hétfő délután a Törvényszék épülete előtt tartott megemlékezésen.

Az 1956-os forradalom idején hazafias érzelmű veszprémiek, köztük jó részt egyetemisták a veszprémi Törvényszék épületénél védték a várat a szovjet túlerővel szemben annak ellenére, hogy alig volt esélyük. Többen közülük megsérültek vagy fogságba estek. A hozzátartozókat arról értesítették, hogy Szibériába viszik őket, ám ezt Kádár kormánya hivatalosan tagadta. A tüntetők Ungváron találták magukat, ahol két hétig tartó kihallgatások és az adatfelvétel mellett fotókat készítettek róluk és kopaszra nyírták őket. Itthon mentőakciók alakultak az elhurcoltak kiszabadítására.

A veszprémi forradalmárokat december közepétől, a nőtüntetés hatására kezdték el visszaszállítani a városi várbörtönbe, ahol 2-3 nap ismételt kihallgatás után szabadulhattak. Ezek után többen voltak, akik elhagyták az országot, s akadtak olyanok is, akik később az ENSZ külön bizottsága előtt tanúskodtak.

A hatvanhárom évvel ezelőtti eseményeket elevenítette fel megemlékező beszédében Porga Gyula polgármester az önkormányzat, a Veszprémi Törvényszék és a Pannon Egyetem közös rendezvényén hétfő délután.

Az emlékezőbeszédet Porga Gyula polgármester mondtaAz emlékezőbeszédet Porga Gyula polgármester mondta

A polgármester emlékeztetett: 1956 november 8-án közel száz olyan veszprémit hurcoltak el Ungvárra és lehetetlenítettek el, akik a rendszer legnagyobb kritikusai voltak.

„Ma már méltó módon emlékezhetünk rájuk, de ez nem volt mindig így. A Kádár-korszak nem tűrte meg az efféle megemlékezéseket. Ma szabadon, tisztelettel és kegyelettel hajtunk fejet emlékük előtt.”

A Törvényszék épületén található emléktáblánál virágokat és koszorút helyezett el az önkormányzat, a Törvényszék, a Pannon Egyetem, a Veszprémben állomásozó katonai alakulatok vezetői, a veterán repülősök, valamint két egykori deportált, Suri Kálmán és Suri Kálmánné.

Suri Kálmán és Suri Kálmánné is koszorút helyezett el az emléktábla előttSuri Kálmán és Suri Kálmánné is koszorút helyezett el az emléktábla előtt

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Vörösiszap: elkezdődött a másodfokú per
Vörösiszap: elkezdődött a másodfokú per
Elkezdődött a vörösiszapper másodfokú tárgyalása csütörtökön a Győri Ítélőtáblán, amelyen a másodrendű vádlott védője a Győri Törvényszék megismételt elsőfokú ítéletének abszolút hatályon kívül helyezését vagy módosítását kérte.
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester számolt be az idén Veszprémben megvalósult fásításokról.
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Új történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint.
Fiatal kutatókat díjaztak
Fiatal kutatókat díjaztak
Szerda este tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága plenáris ülését, Fiatal Kutatók Fóruma címmel, ahol díjátadással egybekötött előadássorozatot tartottak.
Virágzó állatkert, zöldülő város
Virágzó állatkert, zöldülő város
Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt öt évben közel hatezer fa, valamint cserje ültetésével járulhatott hozzá a Veszprémi Állatkert a megyeszékhely zöld stratégiájához – hangsúlyozta a park igazgatója, Török László a faültetéssel egybekötött szerda délutáni sajtótájékoztatón.
2019. december 6. // Miklós névnap