2020. július 7. // Appolónia névnap

Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra

Egykori deportáltak is koszorúztak hétfő délután a Törvényszék épülete előtt tartott megemlékezésen.

Az 1956-os forradalom idején hazafias érzelmű veszprémiek, köztük jó részt egyetemisták a veszprémi Törvényszék épületénél védték a várat a szovjet túlerővel szemben annak ellenére, hogy alig volt esélyük. Többen közülük megsérültek vagy fogságba estek. A hozzátartozókat arról értesítették, hogy Szibériába viszik őket, ám ezt Kádár kormánya hivatalosan tagadta. A tüntetők Ungváron találták magukat, ahol két hétig tartó kihallgatások és az adatfelvétel mellett fotókat készítettek róluk és kopaszra nyírták őket. Itthon mentőakciók alakultak az elhurcoltak kiszabadítására.

A veszprémi forradalmárokat december közepétől, a nőtüntetés hatására kezdték el visszaszállítani a városi várbörtönbe, ahol 2-3 nap ismételt kihallgatás után szabadulhattak. Ezek után többen voltak, akik elhagyták az országot, s akadtak olyanok is, akik később az ENSZ külön bizottsága előtt tanúskodtak.

A hatvanhárom évvel ezelőtti eseményeket elevenítette fel megemlékező beszédében Porga Gyula polgármester az önkormányzat, a Veszprémi Törvényszék és a Pannon Egyetem közös rendezvényén hétfő délután.

Az emlékezőbeszédet Porga Gyula polgármester mondtaAz emlékezőbeszédet Porga Gyula polgármester mondta

A polgármester emlékeztetett: 1956 november 8-án közel száz olyan veszprémit hurcoltak el Ungvárra és lehetetlenítettek el, akik a rendszer legnagyobb kritikusai voltak.

„Ma már méltó módon emlékezhetünk rájuk, de ez nem volt mindig így. A Kádár-korszak nem tűrte meg az efféle megemlékezéseket. Ma szabadon, tisztelettel és kegyelettel hajtunk fejet emlékük előtt.”

A Törvényszék épületén található emléktáblánál virágokat és koszorút helyezett el az önkormányzat, a Törvényszék, a Pannon Egyetem, a Veszprémben állomásozó katonai alakulatok vezetői, a veterán repülősök, valamint két egykori deportált, Suri Kálmán és Suri Kálmánné.

Suri Kálmán és Suri Kálmánné is koszorút helyezett el az emléktábla előttSuri Kálmán és Suri Kálmánné is koszorút helyezett el az emléktábla előtt

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
Kollegánk, Czeglédi Zoltán és társa 30 óra 21 perc alatt teljesítette Európa leghosszabb evezős teljesítménytúráját.
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasúttársaság szombati közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.
2020. július 7. // Appolónia névnap