Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
4°C
2024. március 19. József
Veszprém
4°C

Alkotás kihívásokkal

2019. december 3. 21:33
Fogyatékkal élők munkáiból szervezett kiállítást az Éltes Mátyás Alapítvány a Petőfi Színházban.

A szőnyegeket, maketteket, üvegképeket, divatékszereket bemutató tárlatot a színház második emeleti társalkodójában nyitották meg kedd délután. 

Bernáth Ildikó, az alapítvány elnöke felidézte: az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékkal élők világnapjának, hogy ezzel is felhívja a figyelmet azokra a nehézségekre, amiket nemcsak a testi vagy szellemi fogyatékosság, hanem a társadalom hozzáállása is okoz.  

Az elmúlt csaknem harminc évben sokat változott a világ, a jogalkotók egyrészt tiltásokkal igyekeztek elejét venni a fogyatékkal élők hátrányos megkülönböztetésének (az ezt biztosító nemzetközi egyezményt Magyarország is ratifikálta), másrészt pedig pozitív döntésekkel, különféle programok indításával segítik a társadalmi beilleszkedést is.  Jó példa erre az ÉFOÉSZ önálló életviteli centrum programja, ami oktatással és képzéssel is segíti a fogyatékos emberek önálló életvitelének kialakítását. 

Bernáth Ildikó hozzátette: meggyőződése, hogy a fogyatékos emberek beilleszkedését az szolgálja, ha kimozdulnak az intézmények falai közül, megmutatják magukat a szélesebb közösség számára is. Erre kiváló alkalom a színházban nyílt kiállítás. 

Halmay Gábor, az önkormányzat Közjóléti Bizottságának elnöke szerint nincs szebb formája a kulturális és szociális szféra együttműködésének, mint az, hogy Veszprém egyik kiemelt kulturális intézményében láthatjuk a kiállított csodálatos alkotásokat. Európa leendő kulturális fővárosaként minden alkotás hozzájárul ahhoz, hogy a lehető legszélesebb társadalmi bevonással valósítsuk meg a 2023-as programot.

A kiállítást befogadó Petőfi Színház részéről Kellerné Egresi Zsuzsanna köszöntötte a megjelenteket, hozzátéve: az intézmény rendszeresen áll hasonló kezdeményezések mellé, számos módon igyekeznek jobbá tenni a kihívással élők életét.

A tárlat megnyitóján Gyöngyösi Dóra, Veres Szabolcs és a Göllesz Viktor Dalkör kulturális produkciói szórakoztatták a közönséget. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37 Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Kell-e egészségünk védelme érdekében a génmódosított növényektől félnünk? Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága „Kérem a következőt!” címmel tudományos ismeretterjesztő előadássorozatot indít az egészség és életmód témakörében szakterületük legkiválóbb tudós képviselőinek hiteles és közérthető tolmácsolásában. Az első előadás vendége Balázs Ervin akadémikus lesz március 20-án, aki a génmódosított növények egészségre gyakorolt hatását járja körbe. 2024. március 14. 9:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.