Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

30 éve vezérli őket a művészet és a barátság

2019. december 8. 10:25
Művészeti ágtól és iskolai papíroktól függetlenül szerveződött anno a Veszprémi Művész Céh, amely idén ünnepli 30 éves fennállásának jubileumát. Az évforduló alkalmából kiállítás nyílt a Vár több pontján is. A megnyitón kiderült az is, hogy mi a különbség a fővárosi és a vidéki művészélet között.

A Veszprémi Művész Céh alapítói, pártolói és a művészet különböző formáit kedvelői gyűltek össze ismét, hogy felidézzék az első magyar vidéki művész céh megalapításának és a mögöttük hagyott három évtizednek a történéseit. Mindezt egy színes, több művészeti ágat magában foglaló kiállítás megnyitójával egybekötve.

Már csak a közönség összetétele is alátámasztotta azt a felvetést, amit az alapítók közül többen is kiemeltek a megnyitó ünnepségen, miszerint Veszprém és a Királynék városának tágabb régiójában mindig is egy rendkívül aktív és kreatív művészi élet pezsgett. Ennek adott 30 évvel ezelőtt formát és teret a Veszprémi Művész Céh, amelynek ünnepi kiállításmegnyitóján ismét számos érdeklődő volt jelen.

Szombat délután a Veszprémi Vár több kiállítótermében is megnyílt az a tárlat, amelyeken a térség művészeinek alkotásain keresztül lehet betekintést nyerni abba a pezsgő művészi világba, ami ezt a térséget jellemzi.

Az ünnepségen az alapítók Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatójának moderálása mellett felidézték az elmúlt 30 évet. Azt az időszakot, amikor a magyar művészek 95%-a a fővárosban alkotott, a vidéki városok másodhegedűsök voltak. Holott a fővárosban az összetartás és közös gondolkodás helyett a versengés, a díjak és elismerések halmozása volt a meghatározó elsődlegesen.

Ezzel párhuzamosan és ezzel szemben alapították meg 1989. augusztus 7-én a Veszprémi Művész Céhet Raffay Béla szobrászművész salföldi házában.

Ez volt a rendszerváltás idején az országban az első önerőből létrejött független civil művészeti társaság.

Az alapítók csupán két alapszabályt fektettek le: a tagokat nem kötötték művészeti ághoz és iskolai papírhoz, csak a tehetség számított. A másik vezérlő fonal az volt, hogy a művészek egymásra nem konkurensként és kritikusként tekintettek, hanem barátként, kollégakánt.

Mint utólag kiderült, Veszprémben „aranybányába” nyúltak az alapítók és hamar megerősödött ez a formáció.

A jubileumi tárlat megnyitóján Porga Gyula polgármester is kiemelte, hogy a Veszprémi Művész Céh lényege a közösségben rejlik, hiszen olyan művészek fektették le az alapjait, akik mindannyian külön-külön alkottak, ebben a formában mégis egy egységet formáltak. Munkásságuk pedig üzenet lehet a fiatal követőik számára is, hogy közösségben, kellő elhivatottsággal hogyan lehet sikerre vinni a kultúrát.

A Veszprémi Művész Céh alapítói név szerint, akiknek sokat köszönhetünk, hogy helyi és térségi kultúránk ilyen színes és erős: Bokros Júlia, Bokros László, Csüllög Júlia, Felhősi István, Hegyeshalmi László, Horváth Lajos, Tisza Kalmár György, Korényi Dalma, Král Éva, Olasz Miklós, Raffay Béla, Somogyi Győző, Vásárhelyi János.

A Veszprémi Művész Céh 30 jubileumi kiállítás három helyszínen a Csikász Galériában, a Várgalériában és a Magtárban tekinthető meg több mint száz alkotás várja az érdeklődőket térségünk alkotóinak munkájából egészen 2020. február 9-ig. A kiállítás kurátorai Kulcsár Ágnes és Dohnál Szonja.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.