Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

30 éve vezérli őket a művészet és a barátság

2019. december 8. 10:25
Művészeti ágtól és iskolai papíroktól függetlenül szerveződött anno a Veszprémi Művész Céh, amely idén ünnepli 30 éves fennállásának jubileumát. Az évforduló alkalmából kiállítás nyílt a Vár több pontján is. A megnyitón kiderült az is, hogy mi a különbség a fővárosi és a vidéki művészélet között.

A Veszprémi Művész Céh alapítói, pártolói és a művészet különböző formáit kedvelői gyűltek össze ismét, hogy felidézzék az első magyar vidéki művész céh megalapításának és a mögöttük hagyott három évtizednek a történéseit. Mindezt egy színes, több művészeti ágat magában foglaló kiállítás megnyitójával egybekötve.

Már csak a közönség összetétele is alátámasztotta azt a felvetést, amit az alapítók közül többen is kiemeltek a megnyitó ünnepségen, miszerint Veszprém és a Királynék városának tágabb régiójában mindig is egy rendkívül aktív és kreatív művészi élet pezsgett. Ennek adott 30 évvel ezelőtt formát és teret a Veszprémi Művész Céh, amelynek ünnepi kiállításmegnyitóján ismét számos érdeklődő volt jelen.

Szombat délután a Veszprémi Vár több kiállítótermében is megnyílt az a tárlat, amelyeken a térség művészeinek alkotásain keresztül lehet betekintést nyerni abba a pezsgő művészi világba, ami ezt a térséget jellemzi.

Az ünnepségen az alapítók Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatójának moderálása mellett felidézték az elmúlt 30 évet. Azt az időszakot, amikor a magyar művészek 95%-a a fővárosban alkotott, a vidéki városok másodhegedűsök voltak. Holott a fővárosban az összetartás és közös gondolkodás helyett a versengés, a díjak és elismerések halmozása volt a meghatározó elsődlegesen.

Ezzel párhuzamosan és ezzel szemben alapították meg 1989. augusztus 7-én a Veszprémi Művész Céhet Raffay Béla szobrászművész salföldi házában.

Ez volt a rendszerváltás idején az országban az első önerőből létrejött független civil művészeti társaság.

Az alapítók csupán két alapszabályt fektettek le: a tagokat nem kötötték művészeti ághoz és iskolai papírhoz, csak a tehetség számított. A másik vezérlő fonal az volt, hogy a művészek egymásra nem konkurensként és kritikusként tekintettek, hanem barátként, kollégakánt.

Mint utólag kiderült, Veszprémben „aranybányába” nyúltak az alapítók és hamar megerősödött ez a formáció.

A jubileumi tárlat megnyitóján Porga Gyula polgármester is kiemelte, hogy a Veszprémi Művész Céh lényege a közösségben rejlik, hiszen olyan művészek fektették le az alapjait, akik mindannyian külön-külön alkottak, ebben a formában mégis egy egységet formáltak. Munkásságuk pedig üzenet lehet a fiatal követőik számára is, hogy közösségben, kellő elhivatottsággal hogyan lehet sikerre vinni a kultúrát.

A Veszprémi Művész Céh alapítói név szerint, akiknek sokat köszönhetünk, hogy helyi és térségi kultúránk ilyen színes és erős: Bokros Júlia, Bokros László, Csüllög Júlia, Felhősi István, Hegyeshalmi László, Horváth Lajos, Tisza Kalmár György, Korényi Dalma, Král Éva, Olasz Miklós, Raffay Béla, Somogyi Győző, Vásárhelyi János.

A Veszprémi Művész Céh 30 jubileumi kiállítás három helyszínen a Csikász Galériában, a Várgalériában és a Magtárban tekinthető meg több mint száz alkotás várja az érdeklődőket térségünk alkotóinak munkájából egészen 2020. február 9-ig. A kiállítás kurátorai Kulcsár Ágnes és Dohnál Szonja.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.