Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi van a levegőben?

2019. december 9. 11:30

Ön is az autók kipufogójára, a gyárak kéményeire vagy a fűtési szezonra gondol, ha a légszennyezettségről van szó? Valószínűleg eszébe sem jutna a zárt ajtók mögötti otthona. A szakértői kutatások szerint pedig a lakásunkban, a munkahelyünkön, a konditeremben vagy más belső terekben rendkívül szennyezett a levegő. Az is megeshet, hogy még rosszabb a helyzet, mint odakint. A következő pár sorban néhány hasznos információval szolgálunk Önnek lakása belső légterével kapcsolatban.

Amint kint, úgy bent

Az MDPI nevű, környezettel és egészséggel foglalkozó lap egyik kutatása azt vizsgálta, hogy milyen a házunk légterének belső állapota. Ha már életünk 90%-át a házban vagy más zárt térben töltjük, nem árt tisztában lenni az említett kérdéssel. A felmérés meglepő eredménye szerint a belső térben a levegő tele van azokkal a külső szennyező anyagokkal, amelyek a gyárakból és autókból származnak.

Extra szennyeződések

Megkoronázva a külső anyagokat, találtak benti szennyeződéseket is, amiket az épület anyagának, a berendezéseknek és az elektronikai eszközöknek köszönhetünk. Vegyük példának a szőnyegben lévő port, amely allergén anyag révén képes felgyülemleni. De a krémekről, vegyszerekről, a kisállatokról vagy dohányzó személyéről sem szabad megfeledkezni, amelyek mind-mind rontják a levegő minőségét. Olyan hétköznapi dolgok okozhatják ezeket, amelyekről álmunkban sem gondolnánk. Hallott már például, a VOC-k hatásáról? Ezek a körömlakkokból, hajlakkokból származó illékony szerves vegyületek. 

Összességében elmondható, hogy eléggé sok szennyezett levegő jut a tüdőnkbe, amelyek hosszú távon különösen az idősekre és a gyerekekre ártalmasak.

Mi a teendő?

Az apró lépések már közelebb vihetnek minket az egészségesebb légtér megteremtéséhez. Lássuk, mit tehet Ön otthona érdekében:

  • Fontos a megfelelő minőségű, légtisztító berendezések beszerzése, amelyek megakadályozzák a szennyeződések összegyűlését a szobában.
  • Az sem mindegy, hol szárítja ruháját! Télen, a zárt ablakok és a nedves ruhadarabok mellett könnyen megjelenhet a penész, a spórák pedig ronthatják az asztmás megbetegedéseket is. Természetesen ez igaz a fürdőszobára is, ahol az állandó pára penészt eredményezhet.
  • Vegyszereket, tisztítószereket vagy benzint semmiképpen ne tároljon a szobában! Inkább elzárt helyre, elcsomagolt állapotban helyezze el őket!
  • Takarítás során szellőztessen, hogy a vegyszerek szaga mielőbb távozzon a lakásból! De ugyanez érvényes a körömlakk használatakor is!

Ha szeretne többet megtudni hasonló témákról, akkor a JOY Tudatos élet rovatának bejegyzései Önnek is segítenek megtenni az első lépést a tudatosság irányába.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.