2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Egy regény, ami a végén kezdődik – bemutatták Géczi János új könyvét

2019. december 9. 22:06
Hétfő este a Hangvilla kamaratermében mutatták be Géczi János József Attila-díjas író legújabb könyvét, A tenyérjóst.

Az könyvbemutató vendégeit Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója köszöntötte, ezzel felvezetve az íróról, s művéről szóló estet. A regény bemutatása nem a megszokott író és moderátor kettősével valósult meg, hanem egy egészen különleges formában pillanthattunk be – szó szerint – a regénybe. Oravecz Edit, a színház művésze és Géczi János olvasott fel részleteket, természetesen úgy, hogy az egy egységgé állhasson össze. 

A regény központi alakja Judith – „th"-val –, aki 1952-ben született, vagyis kortársunk. A nő elhagyja Magyarországot, a Yale Egyetemre megy, de onnan is visszatér, megjárja – többek között – Azerbajdzsánt, míg végül ismét Magyarországon „végzi”, itt lesz tenyérjós. A regény persze nem ennyire egyszerű, a műben megjelenő sztorik mögött a szerző barátainak valódi történetei (is) húzódnak. Helyszínként az európai kultúrának a három alapvető civilizációs helyeit „jelöli ki” a főhős. Természetesen a szerelem sem elhanyagolható, Judith egy várpalotai orosz zenész katonatisztbe szeret bele. A regény különleges narrációja az egyes számú elbeszélést „engedi”. Kérdés lehet, hogy mi történik akkor, amikor az eltérő identitás miatt, különböző igazságok „találkoznak”.

Amikor a bemutató után megkérdezték a szerzőtől, hogy ő maga milyen mértékben azonos a szereplőkkel így felelt: „Egyrészt minden szereplő én vagyok, másrészt pedig nem én vagyok.” És hogy mitől mondhatja a szerző, hogy a végén kezdődik a regény, és hogy a felvetett kérdésekre választ ad-e a könyv: az olvasónak személyesen kell bizonyoságot találnia.  

A regényrészletek olvasását Kovács Attila zongoraművész játéka kísérte, tette egésszé.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Június 8. és 10. között, a Kossuth utcán rendezik meg Veszprémben a könyvhetet.
Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Sporttudomány az egészség és teljesítmény szolgálatában címmel tartották meg a XX. Országos Sporttudományi Kongresszust a Pannon Egyetemen. Az országos rendezvény három napon keresztül látja vendégül a szakma jeles képviselőit.
Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Vérpezsdítő tánc, nagy szerelmi hódításokat bemutató operák – Sevilla érzéki arcát mutatta meg a veszprémieknek.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.