2020. április 7. // Herman névnap

Egy regény, ami a végén kezdődik – bemutatták Géczi János új könyvét

2019. december 9. 22:06
Hétfő este a Hangvilla kamaratermében mutatták be Géczi János József Attila-díjas író legújabb könyvét, A tenyérjóst.

Az könyvbemutató vendégeit Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója köszöntötte, ezzel felvezetve az íróról, s művéről szóló estet. A regény bemutatása nem a megszokott író és moderátor kettősével valósult meg, hanem egy egészen különleges formában pillanthattunk be – szó szerint – a regénybe. Oravecz Edit, a színház művésze és Géczi János olvasott fel részleteket, természetesen úgy, hogy az egy egységgé állhasson össze. 

A regény központi alakja Judith – „th"-val –, aki 1952-ben született, vagyis kortársunk. A nő elhagyja Magyarországot, a Yale Egyetemre megy, de onnan is visszatér, megjárja – többek között – Azerbajdzsánt, míg végül ismét Magyarországon „végzi”, itt lesz tenyérjós. A regény persze nem ennyire egyszerű, a műben megjelenő sztorik mögött a szerző barátainak valódi történetei (is) húzódnak. Helyszínként az európai kultúrának a három alapvető civilizációs helyeit „jelöli ki” a főhős. Természetesen a szerelem sem elhanyagolható, Judith egy várpalotai orosz zenész katonatisztbe szeret bele. A regény különleges narrációja az egyes számú elbeszélést „engedi”. Kérdés lehet, hogy mi történik akkor, amikor az eltérő identitás miatt, különböző igazságok „találkoznak”.

Amikor a bemutató után megkérdezték a szerzőtől, hogy ő maga milyen mértékben azonos a szereplőkkel így felelt: „Egyrészt minden szereplő én vagyok, másrészt pedig nem én vagyok.” És hogy mitől mondhatja a szerző, hogy a végén kezdődik a regény, és hogy a felvetett kérdésekre választ ad-e a könyv: az olvasónak személyesen kell bizonyoságot találnia.  

A regényrészletek olvasását Kovács Attila zongoraművész játéka kísérte, tette egésszé.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

10 kedélyjavító film, ha kiszakadnánk a mindennapokból
10 kedélyjavító film, ha kiszakadnánk a mindennapokból
A mozi tulajdonképpen az eszképizmus egyik formája: a jó film átmenetileg képes elfeledtetni velünk a gondjainkat, az igazán jó pedig arra is, hogy a képkockák lepörgése után más szemmel tekintsünk rájuk.
Online múzeumok és digitális művészek
Online múzeumok és digitális művészek
A technológia eltaszítja vagy közelebb hozza a művészetet az emberekhez? Miközben ezen gondolkodunk, az első gép által festett kép már aukcióra is került.
Elsősegélycsomag szavakból
Elsősegélycsomag szavakból
Rendkívüli különszámmal jelentkezik a Veszprém Portré internetes kulturális magazin: a civil összefogással készült lapszám mindazoknak szeretne most segíteni, akik úgy érzik, a koronavírus járvány kirántotta a lábuk alól a talajt.
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzent a színház világnapján
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzent a színház világnapján
A színház világnapi üzenetet hagyományosan az esti előadások előtt szokták felolvasni a színházakban. Shahid Nadeem üzenetét előadások híján Jordán Tamás videóüzenetben olvasta fel.
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
2020. április 7. // Herman névnap