2021. szeptember 16.
//
Edit névnap

Bemutatták a Szemle idei utolsó számát

2019. december 13. 18:01
Bemutatták a Veszprémi Szemle 55. számát péntek délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A várostörténeti folyóirat az első világháborút követő napokra, 1919 veszprémi eseményeire koncentrál.  Dr. Karlinszky Balázs, az Érseki és Főkáptalani Levéltár igazgatója szerkesztésében a veszprémi Szent Mihály plébánia Hostoria Domusában feljegyzett, az első világháborút követő forradalmak történéseit olvashatjuk. Rainer Pál ebben a rovatban bemutatja, és számba veszi a Laczkó Dezső Múzeumban őrzött, a város 1919. évi román megszállás emlékeit. 

A lapszámban publikálták először Brusznyai Árpád önvallomását az 1956. november 1–3 közötti tevékenységéről, Kovács Győző Gyula pedig Veszprém 2017. évi meteorológiai viszonyairól írt cikket. 

A lapban foglalkoznak még a Veszprém-Jutasi Altisztképző alapításának 95. évfordulójával és a Wöller István 90. születésnapjára megjelent könyvvel is.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

A Cholnoky család örökségét ápolják
A Cholnoky család örökségét ápolják
Széleskörű projekt indult az Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül a Cholnoky család történetének, munkásságának, művészetének feldolgozására és bemutatására.
A poraiból mindig megújuló veszprémi vár története
A poraiból mindig megújuló veszprémi vár története
A veszprémi vár falaiból nem nőnek ki gótikus tornyok, nem veszi körbe a középkori várakra jellemző vizesárok és az ostromok nyomai sem látszódnak már a falain. A külsőségek ellenére mégis egy olyan koremlék ékelődik be Veszprém belvárosába, ami dicső időszakok mellett megtapasztalta a pusztító vérontást is a történelem során. A veszprémi vár története akkor kezdődik, amikor híre-hamva sem volt még a kereszténységnek.
Egyházi épületek a Szemle fókuszában
Egyházi épületek a Szemle fókuszában
Megjelent a Veszprémi Szemle idei első száma, a nyomtatott példányokat április 23-án pénteken 15:00-16:30 óra között lehet átvenni a megyei könyvtárnál.
Eltűnt települések utcáin
Eltűnt települések utcáin
A Bakonyban számos olyan település létezett a múltban, amikről gyakran még a manapság a közelükben élők sem halottak. Ezek legtöbbje a a török időkben néptelenedett el, és mára csak néhány szétszórt kődarab – vagy annyi se – emlékeztet rá, hogy egykor emberek éltek itt. Ezúttal azonban nem velük, hanem a XX. század áldozataival foglalkozunk.
Megjelent a Séd kritikai lap idei első száma
Megjelent a Séd kritikai lap idei első száma
Megjelent és online elérhető a Séd folyóirat idei első száma.