Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Egy éve tudtuk meg, hogy mi lesz öt év múlva

2019. december 14. 13:11 // Forrás: Veszprém-Balaton 2023
Szürke ködös péntek volt, estére vártuk a havat, de kit érdekelt akkor az időjárás, amikor négy óra magasságában jött a hír Budapestről: Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban Veszprém lesz! Eltelt egy év és az EKF stábjával visszatekintettük, hogy mi történt ez idő alatt.

A munka még javarészt a háttérben zajlik. A csapat meglátogatta Európa több városát, hogy közös projektekről egyeztessenek és tapasztalatokat gyűjtsenek 2023-ra. Így vitték el városunk és régiónk hírét Dublinba, Berlinbe, Plovdivba, Wroclawba, Krakkóba, Temesvárra, Fiuméba, Leeuwardenbe, Brüsszelbe, Materaba, Milton Keynesbe, Galway-be, Marseille-be és Linz-be is. Nem csak a veszprémiek utaztak, hanem Veszprémet is sokan látogatták meg. Finn, lengyel, észt, japán és szlovén delegációk érkeztek 2019-ben Veszprémbe a város és a Bakony-Balaton régió miatt.

A pillanat, amikor kihirdették a győztes pályázótA pillanat, amikor kihirdették a győztes pályázót

Megszervezték az első Civil Fórumot és a második veszprémi Design Hetet, amire brit, görög, olasz, spanyol és persze magyar építészek terveztek utcabútorokat és elkészült az EKF új arculata is. Jelen volt Veszprém 2023 az Utazás Kiállításon, a Bakony Expo-n és a Füred Gastro-n, de részt vállalt az Agóra - Filmek a falakon vetítésből és a Think Freedom kiállításból is, az Óváros téri korcsolyapálya pedig februárig várja a csúszkálni vágyókat.

Az idei Design Hét keretében a Haszkovón jelentek meg a nem mindennapi installációkAz idei Design Hét keretében a Haszkovón jelentek meg a nem mindennapi installációk

Fontos a tudásalapú fejlesztés és az emberek bevonása, ezért több mint 20 workshopot és fórumot szerveztek az EKF logója alatt, ahol közel 1000 résztvevő volt. Több mint 700 alkalommal jelent meg Veszprém 2023 a hazai és nemzetközi sajtóban, videóit pedig 240.000-szer nézték meg. Idén Veszprém bekerült az „Európa Kreatív Városai” hálózatba, az UNESCO-tól pedig megkapta a „Zene Városa” címet. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Lovassy László Gimnázium már másodszor lett az ország legjobb középiskolája.

Mindeközben a 20 fősre duzzadt EKF csapat azon dolgozik, hogy a nyertes pályázati anyagunkat programmá formálja. Olyan programmá, ami serkenti a kultúrafogyasztást, új egységet teremt Veszprém és a Bakony-Balaton régió között, illetve segíti azt a fenntartható fejlődésében.

A legújabb attrakció az Óváros téri korcsolyapályaA legújabb attrakció az Óváros téri korcsolyapálya

2020-ban is számos ötlet és terv vár megvalósításra. Ha csak az év elejét nézzük, Veszprém önkormányzatával karöltve folytatódik a Bakony-Balaton régió városainak bevonásával foglalkozó projekt, megnyit a Papírkutya, az EKF és egy lelkes, profi vendéglátós csapat Kultúrbisztrója, Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia, jön egy újabb Pecha Kucha és a második Civil Fórum, de el fog készülni az EKF iroda és az új weboldal is.

Az EKF csapata köszöni a veszprémieknek és balatoniaknak, partnereinek, támogatóinak és kollégáinak az egész éves lelkesedést és munkát!

vehir.hu
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.