Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A fény: ünnep

2019. december 19. 12:23
Lassan tényleg megérkezik. Már csak kettőt kell aludni szentestéig. Pedig a fényfüzérekből ítélve mintha már egy hónapja karácsony lenne.

Kissé meghűlt bennem a vér, amikor odahaza Székesfehérváron már október közepén elkezdték felszerelni az adventi díszkivilágítást. Ahhoz már hozzászoktam, hogy decemberben minden az ünnepvárásról szól, de hogy az ősz derekán is erről szóljanak a hírek, az valahogy kiábrándító.

Közben meg mégis csak hálás vagyok érte, hogy az utóbbi években ennyire látványossá vált az advent. Sajnos a december legtöbbünk számára az év végi hajtás időszaka, a megfeszített munkatempó pedig egyáltalán nem könnyíti meg a ráhangolódást. Gyakorlatilag hulla fáradtan, a munkaasztal mellől esünk be a fa alá. 

A karácsonyi fények, a látványos külsőségek talán tudnak segíteni, emlékeztetnek a közelgő ünnepre, és ha hajlandóak vagyunk lelassítani néha – ha nem csak keresztülrobogunk a vásáron, hanem komótosabb léptekkel, az illatokba nagyokat szippantva megéljük a pillanatot, bármennyire jelentéktelen pillanat legyen is az – akkor nem csak a naptárban kerülünk közelebb az ünnephez. 

Ahogy haladunk előre decemberben, egyre több fény jelenik meg, nemcsak a koszorú gyertyáiból gyújtunk meg hétről hétre többet, de az ablakokba, erkélyekre is egyre többen helyezik ki a fényfüzéreket (ezekkel csak óvatosan!). A karácsony az egyik legősibb ünnepünk, messze túlmutat a keresztény gyökereken is: a téli napfordulókor ősidők óta a világosság győzelmét ünnepeljük a sötétség felett, ünnepeljük azt, hogy túlvagyunk a nehezén, és innentől már egyre több napfényben lehet részünk. 

Azzal, hogy a legsötétebb naphoz (az idén december 22.) közeledve egyre több fényt gyújtunk magunk körül, magunk is kivesszük a részünket a sötétség elleni küzdelemből – a szó szoros értelmében, de lelki értelemben is. A fényfüzérekkel jelezzük: nem hagyjuk, hogy a sötét gondolatok átvegyék az irányítást, nem hagyjuk, hogy a fény hiánya depresszióba rántson minket, küzdünk a pozitív gondolatokért, hiszünk az ünnepben. 

A küzdelem és a hit hatja át a decembert – nem csak keresztényi értelemben –, és ha az ünnepnapokon is képesek vagyunk lelassítani és megélni minden egyes pillanatot, akkor a karácsony tényleg elhozhatja a megváltást a nehéz idők után.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.