2023. március 26.
//
Emánuel névnap

Egy tepsinyi mézes kreativitás

2019. december 20. 14:49
Ecoport
Farkas Katalin sütés iránti szenvedélyét kreativitásával fűszerezte meg, majd e köré építette fel egyéni vállalkozását, hogy aztán mézeskalács alkotásaival elkápráztassa a vásárlóit. A Mézesműhely egyedi termékei immáron a balatonfüredi Városi Értéktárat is bővítik, mi pedig megpróbáltunk utánajárni mézeskalácsai titkának.

Kevés olyan édesség létezik, ami nemcsak az egyedi íz-élménye miatt népszerű, hanem elkészítése során a kreativitás végtelen tárházából is bőven lehet meríteni. A mézeskalács ezen ritka kivételek egyike, pedig sem a tészta összeállítása, sem a sütőből frissen kiemelt sütemény további formázása, díszítése nem tartozik a legegyszerűbb konyhai műveletek közé. Mégis, a karácsonyi asztal egyik nélkülözhetetlen eleme lett, és ahogy a hópelyhek között sincs két ugyanolyan szerkezetű, úgy mézeskalácsból sem készült még két egyforma darab.

Pontosan így van ez a balatonfüredi Mézesműhely konyhájában is, ahol Farkas Katalin immáron 7 éve készíti egyedi mézeskalács-alkotásait családi recept alapján, mindenfajta gépiesítés nélkül. Katalin története viszont még ennél is régebbre nyúlik vissza.

Anno külön mesterségnek számított a mézeskalács készítés, anyósa, Nagyné Söjtöri Etelka pedig a Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskolájában sajátította el a fortélyokat. Később ő honosította meg Balatonfüreden is ezt a mesterséget. Munkái között a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett, több A és B kategóriás alkotás található, mint például templom, betlehem, házikó, mézeskalácsból készült díszes huszár, csodaszarvas, tükrös szív, ütőfás szív, kard, páva, ló, harang, király-királylány figurák.

Most Katalin felelőssége az, hogy ezeket a régi családi hagyományokat átörökítse a XXI. századba. Ennek fényében a Mézesműhely termékei közt a mai napig megjelennek a hagyományos népi motívumok, de mellette az alkotó beleviszi saját ízlésvilágát, kreativitását is.

Ahogy ő fogalmazott:

„A mézeskalács díszítés nem csak munka, hanem kikapcsolódás, kreativitás, szépség és imádság egyben.”

Ezt a sokéves tapasztalatra épülő munkát pedig Balatonfüred város is elismerte öt éve, amikor a Mézesműhely termékeit beválasztotta a település Városi Értéktárába.

Arra, hogy a mézeskalács, mint önálló termék mennyire tudja maga mögött hagyni a karácsonyi szezonalitás bélyegét, Katalin vállalkozása az ékes példa. Egyedi termékeire az év minden szakaszában van kereslet, jellegzetes ünnepekhez kapcsolódóan, családi eseményekre és céges rendezvények esetében is vannak megrendelései, valamint ezekhez kapcsolódó egyedi igények.

A Mézesműhely termékeiről valóban lerí, hogy hány meg hány pontos és precíz mozzanatból áll, amíg elkészül a sütemény. Majd talán ennél is több aprólékos mozdulat szükséges ahhoz, hogy az aranybarna tészta végül elnyerje végleges díszes és egyedi küllemét.

Egyvalamit azonban Katalin sem volt hajlandó elárulni nekünk. A Mézesműhely mézeskalácsai nem csak szemet gyönyörködtetőek, de rendkívül ízletesek is, ez a recept azonban rejtve marad a nagyvilág előtt.

Forrás: Ecoport
Hajas Bálint | Fotó: Mézesműhely

vehir.hu

További cikkek

'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Kulturális programsorozat indul a Balaton északi partjához közel eső településeken: az áprilistól októberig tartó rendezvénysorozat a víz fontosságára hívja fel a figyelmet - közölte szerdán az MTI-vel a program főszervezője.