2020. március 31. // Árpád névnap

Ne egykori önmagát akarja a szülő megvalósítani a gyermekében! – Finta

2019. december 28. 15:49
Hagyni kell a kicsiket, hogy döntsenek: mit szeretnének, illetve mit nem. Mert ha nem így cselekszünk, azzal a legszebb éveiktől, a gyermekkoruktól fosztjuk meg őket – fogalmazott a MLSZ Veszprém megyei igazgatója, Finta Péter.

A mai napig érzékeny pontot jelent az életemben az, ha a saját szememmel láthatom , hogy egy tanár – vagy éppen edző – miként, hogyan bánik a kicsi gyermekekkel. Alá- és fölérendeltség jellemzi a kapcsolatukat, vagy jó értelemben vett mellérendeltség? Kivételezik némelyikkel, vagy számára mindenki egyenrangú? S talán ami a legfontosabb kérdés:

visszaél-e a hatalmával, amit a kezében tart?

Az igazság az, hogy hihetetlen kényes, rengeteg irányból megközelíthető téma ez. Közrejátszik a szülői ráhatás, valamint az is, hogy az ember, aki példaképként lebeg a gyerekek szeme előtt békében él-e egyáltalán önmagával. Mert ha nem, akkor bizonyára sokan tudnának tapasztalataik alapján mesélni arról, hogy milyen is az a lelki terror.

Máig jól emlékszem arra a hét évvel ezelőtti napra, amikor megismerkedtem Finta Péterrel. Addigra már számtalan egyéni, valamint csapatsportot kipróbáltam. Nem tagadom, kilógtam mindenhonnan, s ha éppen nem a társaim, akkor akkor maga az edző jelezte „finoman” felém, hogy tovább kellene állnom. Úgy voltam akkorra már vele, édes mindegy, csak csináljak valamit.

Az a találkozás viszont más útra terelte az életemet. Ugyanis amit akkor még nem is sejtettem, mára már teljesen világossá vállt számomra: gyermekként az eredmény egy pillanatig sem számít. Legyen bárki bármennyire is ügyetlen, ha az edzéseken ott van, a mérkőzésen ugyanúgy megilleti a lehetőség, még akkor is, ha arra az egész csapat eredménye rámegy. S, hogy miért?

Mert egy jó tanárnak, vagy éppen edzőnek nemcsak sportolót, hanem embert is kell faragnia a gyermekből.

Ahhoz pedig elengedhetetlen, hogy a kicsi érezze: a munkája el van ismerve, ő pedig számít. Így vélekedik erről egykori edzőm, későbbi kollégám is, maga Finta Péter, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Veszprém megyei igazgatója. Akivel egykori gyermekkoráról, az edzők, illetve a szülők helyzetéről elmélkedtünk.

Hogyan is tehetnénk különbséget gyerek és gyerek közt, amíg bennük lapul a jövőnk? Mindenki tehetséges valamiben, az idő pedig majd eldönti, hogy merre sodródnak, de ahhoz, hogy a későbbiekben boldoguljanak az életben, el kell érnünk, hogy higgyenek magukban.

– hangsúlyozta Finta, majd hozzátette, szerinte egy edzőnek ez az elsődleges dolga.

Egy következetes edző példaképként állhat egy ifjú reménység előtt. Ezzel rászoktathatja a rendszerességre és tudatos életvitelre is. Ugyanis olyan erkölcsi normákat tár eléjük, amelyből tisztán kirajzolódik számukra, hogy a tanulás elengedhetetlen. Hiszen a labdarúgó-karrier nem tarthat örökké! 

Így látja ma az egykor élvonalat is megjárt focista. Azonban ő is volt gyermek, a vehir.hu kérdésére pedig fel is emlegette egyik legkedvesebb emlékét, ami ahhoz a lakótelephez, s annak betonos focipályájához köti, ahol maga is felnőtt.

Pontosan emlékszem rá, hogy milyen nehéz is leülni tanulni úgy, hogy az ablakodtól tíz méterre ott pattog a labda. Az Endrődi Sándor lakótelep, s annak focipályája meghatározta az életemet. Valódi grundcsapatunk volt, szerettük, tiszteltük egymást a barátokkal. Ha tehettük, az egész napunkat ott töltöttük, még az ebédet is ablakból ettük. Itt cseng a fülemben, ahogy Anyu kiabálta: „gyertek, kész a palacsinta!!!” Sütött nekünk vagy százat, mindig ügyelt rá, hogy mindenkinek jusson...

Fontos megjegyezni, hogy Péter amellett, hogy hosszú-hosszú ideje testnevelőtanárként sarkallja a fiatalokat az egészséges életmódra, edzőként és szakmai vezetőként immár többszáz gyermekkel szerettette meg a labdarúgást mind füvön, mind pedig teremben.

Nem kivételezett velük, nem hajolt le hozzájuk, hanem felemelte őket maga mellé. S, hogy mit kapott ezért cserébe? A sportvezető szerint gyermekkori önmaga visszatükröződését. Búcsúzását ezért is a szülőtársakhoz címezte a kétgyermekes apuka.

Nagy-nagy baj, ha a szülők az edzéslátogatásról tiltják el gyermekeiket, ha valami nem úgy sikerül az iskolában, ahogyan azt várták. Higgyék el, a tréningen is nagyon sok mindent tanul gyermek, nem is kevesebbet, mint az életre való felkészülést, célkitűzéseinek megvalósítása közben... De ami talán még fontosabb: véletlenül se egykori önmagát akarja a szülő megvalósítani a gyermekébenHagyni kell a kicsiket, hogy döntsenek: mit szeretnének, illetve mit nem. Mert ha nem így cselekszünk, azzal a legszebb éveiktől, a gyermekkoruktól fosztjuk meg őket.

– zárta a beszélgetést Finta Péter.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

A Puskás Aréna nyerte az év stadionja címet
A Puskás Aréna nyerte az év stadionja címet
A tavaly novemberben átadott Puskás Aréna nyerte a 2019-es év stadionja címről döntő szavazást.
Magyar-brazil foci és virtuális Forma-1 az M4 Sporton
Magyar-brazil foci és virtuális Forma-1 az M4 Sporton
Vasárnap este 9 órától Wéber Gábor és Ujvári Máté kommentálásával a virtuális Bahreini Nagydíj élő közvetítését tűzte műsorára az M4 Sport. Előtte is érdemes a közszolgálati sportcsatornára kapcsolni, ugyanis este 7 órától a legendás az 1986-os Magyarország-Brazília labdarúgó-mérkőzést adják - közölte az MTI-vel vasárnap a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).
Gondos nevelőmunka, építkezés az alapoktól
Gondos nevelőmunka, építkezés az alapoktól
A VFC USE női szakágának három csapata is az aranyérem reményében várja bajnoksága – egyelőre bizonytalan – tavaszi folytatását. Az egyesületnél folyó színvonalas munkának ugyanakkor az is ékes bizonyítéka, hogy Csizmadia Zsófia és Szijártó Eszter személyében két játékosa is címeres mezt ölthet.
Marco Rossi: a szurkolók megérdemelnének egy sikeres válogatottat
Marco Rossi: a szurkolók megérdemelnének egy sikeres válogatottat
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a hazai szurkolók "mindenképp megérdemelnének egy sikeres nemzeti tizenegyet, és mi ezért dolgozunk nagyon elszántan".
Jövőre rendezhetik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot
Jövőre rendezhetik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden az idei évre tervezett labdarúgó Európa-bajnokság elhalasztása mellett döntött. Az Eb-t egy évvel az eredeti időpontot követően, 2021 nyarán rendezhetik meg.
2020. március 31. // Árpád névnap