Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne életminőség, hanem életstílus kérdése legyen falun élni!

2020. január 7. 15:57
Nem ért véget a Magyar Falu Program, sőt 2020-ban a támogatottak köre is bővül. Mindeközben megfordulni látszik a falvak elnéptelenedésének görbéje.

Veszprém megye akár illusztráció is lehetne az értelmező kéziszótárban, amikor a tipikus magyar vidéket kellene bemutatni. A megyeszékhellyel együtt adott 8-10 jelentősebb város, ezek vonzáskörzetében, vagy azoktól távolabb pedig közel 200 kisebb-nagyobb község van a megyében.

Bár a Dunántúlon jóval kedvezőbbek a gazdasági adatok, mint Kelet-Magyarországon, az ország ezen részén is tapasztalhatók olyan kedvezőtlen adottságok, amelyek megnehezítik ezeknek a kistelepüléseknek a fejlődését: nehéz megközelítés, ezzel együtt leromlott úthálózat, a közszolgáltatások hiánya és kevesebb munkalehetőség. Mindezek pedig a falvak elnéptelenedésével járnak, a KSH statisztikái szerint 2005-2015 között az 500 főnél kisebb létszámú települések 11%-a vesztette el a lakosságát az országban.

A kormány ezekre a megoldandó problémákra adott választ a tavaly életre hívott Magyar Falu Programmal. 2019-ben összesen 150 milliárd forintot különítettek el az 5000 főnél kisebb lélekszámú települések fejlesztésére. Ebből csak Veszprém 1. sz. választókörzetébe tartozó 24 kistelepülés mintegy 850 millió forintot kapott. Ovádi Péter a térség országgyűlési képviselője tavaly novemberi sajtótájékoztatóján mondta, hogy nem volt olyan kistelepülés, amely ne részesült volna a program támogatásából. Ennek keretében orvosi rendelők, óvodák, járdák, egyházi épületek újultak meg a környéken.

Kapcsolódó cikk
Orbán és Ovádi közös sajtótájékoztatója: példaértékűek a Veszprém megyei települések
Orbán Balázs miniszterhelyettes és államtitkár volt a Polgári Szalon vendége kedd este a Hangvillában. Az esemény előtt a térség országgyűlési képviselőjével, Ovádi Péterrel tartott közös sajtótájékoztatón szóba került a Modern Városok és a Magyar Falvak Program is, valamint annak veszprémi és környékbeli eredményei és további céljai.

Akkor Orbán Balázs a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár úgy fogalmazott

Ne életminőség, hanem életstílus választás legyen, hogy faluban, vagy városban képzelik el az életüket az emberek.

Ennek szellemében folytatódik idén is a Magyar Falu Program, kibővült tartalommal és még több szereplő bevonásával.

De hogy pontosan mit tartalmaz és kiknek kedvez a kormány kibővített programja, arról Ovádi Pétert kérdeztük.

Amikor a kormány elindította a Magyar Falu Programot, már lehetett tudni, hogy nem egy rövid távú, egyszeri támogatásról van szó. A kistelepülések csak akkor tudnak megerősödni, ha stratégiában, hosszabb távon gondolkodunk bennük.

Ennek fényében nem számít meglepetésnek, hogy a központi költségvetésben idén is szerepel az a 150 milliárd forint, ami a tavaly elindított fejlesztések folytatására szolgál a Magyar Közlöny szerint.

Ovádi Péter viszont felhívta a figyelmet arra, hogy idén további 7,5 milliárd forint kerül elkülönítésre útjavításokra, ezen kívül – ami újdonságot jelent 2020-ban – létrehozták a falusi civil alapot.

Eddig az állami útfenntartó, valamint önkormányzatok és azok társulásai pályázhattak a Magyar Falu Program forrásaira, idén viszont 5 milliárd forint áll rendelkezésre a kifejezetten a kistelepüléseken székelő és ott tevékenykedő civil szervezetek támogatására

mondta el portálunknak Ovádi, aki hozzátette, hogy országosan is kiemelkednek a Veszprém környéki települések, hiszen kevés olyan választókörzet van, ahol gyakorlatilag az összes kistelepülés sikeresen pályázott a Modern Falu Program támogatásaira. A képviselő ezt az érdemet elsősorban a tevékeny polgármestereknek és az önkormányzatokban dolgozó munkatársaknak tulajdonítja.

A Modern Falu Programban a civil szervezetek elsősorban rendezvényekre és eszközökre tudnak majd pályázni, némely esetben pedig ingatlanjaik felújítására, vagy vásárlására is.

A veszprémi kistelepülések mindennapjaiban egyébként aktív a civil jelenlét, bár ezek sok esetben kulturális alapon szerveződnek, tekintettel a számos sváb hagyományú községre. A jövőben ez még aktívabb lehet, valamint számíthatunk több bakonyi útszakasz felújítására is, ennek szükségességét pedig nem kell külön részletezni.

Mindenesetre a KSH adatai alapján a kistelepülések népességszáma a sokéves csökkenés után átfordulni látszik pozitív irányba. Ezzel a trenddel későbbi cikkünkben foglalkozunk még.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. 2024. április 24. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.