2023. január 29.
//
Adél névnap

Flow-élmény a szürke hétköznapokra

2020. január 9. 21:07
Csipkeverés, nemezelés, olajfestés, szappankészítés. Ez csak néhány azok közül a kreatív tanfolyamok közül, amelyekbe belevághatunk Veszprémben.

A tapasztalat szerint sokan bele is vágnak: a kézműves tevékenységek piaca felívelőben, ami nem is elsősorban a gazdaságnak, hanem a pszichénknek a legjobb.

Hogy mi van a fellendülés hátterében, az egyébként nem is nagy rejtély. Elég csak körbenéznünk a világban: a technológia hihetetlen mértékben fejlődik, de közben úgy érezzük, iszonyatos iramban szipolyozza ki a lelkünket is. Folyamatosan millió inger ér bennünket, egyre több a mesterséges körülöttünk, az agyunk csak pörög, és egy idő után elkezdünk vágyni a régi dolgok szépségére és nemes egyszerűségére, a valódira és kézzelfoghatóra, az életünk folyásának kontrollálására és a belefeledkezés élményére.

Csíkszenmihályi Mihály 2004-es TED előadása, illetve a 2008-ban magyarul is megjelent Kreativitás: a flow és a felfedezés, avagy a találékonyság pszichológiája című könyve óta pedig tudjuk, hogy a kézműves tevékenységek éppen ezt nyújtják. Amikor a külvilágot kizárva elmélyülünk egy kreatív tevékenységben, azzal gyakorlatilag boldogsághormonokat szabadítunk fel a szervezetünkben: ilyenkor azt érezzük, sokkal inkább élünk, mint bármikor máskor.

Nem véletlenül alkalmazzák a különböző, művészeti foglalkozásokat terápiás módszerként is: az I. világháborút túlélő, poszttraumás szindrómával küzdő veterán katonák mentális egészségének helyreállítását és a munkába való visszailleszkedését például nagyban segítette, hogy visszatérésük után kötés és kosárfonás órákon vettek részt.

De a különböző, kézzel végezhető kreatív tevékenységek jótékony és léleksimogató hatását jól bizonyítják a téli szünetben felkerült Instagram történetek is, amelyek rendszerint ugyanazt a képet festették meg: bekuckózás a kanapéra a gyerekkori szenvedély kellékeivel – papírral, színes ceruzával, kötőtűvel vagy éppen felfűzendő gyöngyökkel. A feliratok tanúsága szerint ezek voltak az év legjobb napjai: a látszólag haszontalan tevékenységgel eltöltött napok.

A január kezdetével viszont ezek a szeretett kis tevékenységek gyakran kikopnak az életünkből: visszaugrunk a mókuskerékbe és a hobbijainkat dobozba tesszük, hogy jövő karácsonykor vegyük csak ismét elő. Közben pedig szépen megágyazunk a stressznek, amit a munkába való visszatérés jelent, mindehhez pedig csapódik – a már előző cikkben is taglalt – a szürke hétköznapok és a sötétség meg a hideg következményéből fakadó tél közepi depresszió.

Pedig, ahogy azt a fenti példák is alátámasztják, érdemes lenne ilyenkor is belecsempészni a napjainkba a kézműveskedést, hiszen számtalan jótékony hatással bír: lassításra ösztönöz, türelemre és kitartásra nevel, fejleszti a koncentrációs képességeinket és a kreativitásunkat az agyunk kevésbé használt területeinek munkába állításával. Emellett az önbizalmunkat is növeli, hiszen ékszer vagy egy horgolt sapka elkészítése – még ha nem is lesz tökéletes – sikerélménnyel tölt el bennünket, ami azt az üzenetet ülteti el az agyunkban, hogy az élet más területein is képesek leszünk szembenézni a kihívásokkal. Egyes, kreatív, kézzel végezhető hobbik, például a már említett kötés továbbá a problémamegoldó, illetve a vizuális feldolgozó képességünket is erősítik, miközben a szorongás és a negatív gondolatok leküzdésében is segítenek – ahogy azt a British Journal of Occupational Therapy 3500, depressziós alannyal végzett kutatása is bizonyította.

Ezek a jótékony hatások pedig nemcsak a téli időszakban lehetnek hasznosak, hanem évszaktól függetlenül is: sokkal hatékonyabban tudunk teljesíteni a munkánkban, de az időnket is jobban be tudjuk osztani, ha kiegyensúlyozottabbak és elégedettek vagyunk. Fél órát igazán ki tudunk szakítani a napjainkból erre – ha felhagyunk az Instagram vagy a Facebook értelmetlen görgetésével, máris megvan. Ráadásul az alkotás utóbbiakkal szemben olyan aktív pihenés, ami szellemileg is jobban felfrissít, hiszen segít kiüríteni az agyunkat a sok cikázó gondolattól, így például könnyebben is elalszunk.

Kézműveskedni egyébként nem csak otthon lehet, egyedül, könyvek vagy Youtube videók segítségével, netán a régi emlékek felidézésével. Ma már számos workshop közül választhatunk, a társaság révén pedig még erősebb hatást tudnak kifejteni ezek a tevékenységek. Ha nem tudjuk, merre induljunk el, a Veszprém Agóra, a ZöldLak, A Kézművesbolt vagy az Artist for a Day stúdió jó kapaszkodó lehet – mindegyik kínál rendszeresen tanfolyamokat és művészeti foglalkozásokat, a hímzéstől kezdve a cukorvirág alkotáson és a bútorfestésen át a kézműves ajándék készítésig.

Bertalan Melinda

További cikkek

Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.