2020. január 24. // Timót névnap

Flow-élmény a szürke hétköznapokra

2020. január 9. 21:07
Csipkeverés, nemezelés, olajfestés, szappankészítés. Ez csak néhány azok közül a kreatív tanfolyamok közül, amelyekbe belevághatunk Veszprémben.

A tapasztalat szerint sokan bele is vágnak: a kézműves tevékenységek piaca felívelőben, ami nem is elsősorban a gazdaságnak, hanem a pszichénknek a legjobb.

Hogy mi van a fellendülés hátterében, az egyébként nem is nagy rejtély. Elég csak körbenéznünk a világban: a technológia hihetetlen mértékben fejlődik, de közben úgy érezzük, iszonyatos iramban szipolyozza ki a lelkünket is. Folyamatosan millió inger ér bennünket, egyre több a mesterséges körülöttünk, az agyunk csak pörög, és egy idő után elkezdünk vágyni a régi dolgok szépségére és nemes egyszerűségére, a valódira és kézzelfoghatóra, az életünk folyásának kontrollálására és a belefeledkezés élményére.

Csíkszenmihályi Mihály 2004-es TED előadása, illetve a 2008-ban magyarul is megjelent Kreativitás: a flow és a felfedezés, avagy a találékonyság pszichológiája című könyve óta pedig tudjuk, hogy a kézműves tevékenységek éppen ezt nyújtják. Amikor a külvilágot kizárva elmélyülünk egy kreatív tevékenységben, azzal gyakorlatilag boldogsághormonokat szabadítunk fel a szervezetünkben: ilyenkor azt érezzük, sokkal inkább élünk, mint bármikor máskor.

Nem véletlenül alkalmazzák a különböző, művészeti foglalkozásokat terápiás módszerként is: az I. világháborút túlélő, poszttraumás szindrómával küzdő veterán katonák mentális egészségének helyreállítását és a munkába való visszailleszkedését például nagyban segítette, hogy visszatérésük után kötés és kosárfonás órákon vettek részt.

De a különböző, kézzel végezhető kreatív tevékenységek jótékony és léleksimogató hatását jól bizonyítják a téli szünetben felkerült Instagram történetek is, amelyek rendszerint ugyanazt a képet festették meg: bekuckózás a kanapéra a gyerekkori szenvedély kellékeivel – papírral, színes ceruzával, kötőtűvel vagy éppen felfűzendő gyöngyökkel. A feliratok tanúsága szerint ezek voltak az év legjobb napjai: a látszólag haszontalan tevékenységgel eltöltött napok.

A január kezdetével viszont ezek a szeretett kis tevékenységek gyakran kikopnak az életünkből: visszaugrunk a mókuskerékbe és a hobbijainkat dobozba tesszük, hogy jövő karácsonykor vegyük csak ismét elő. Közben pedig szépen megágyazunk a stressznek, amit a munkába való visszatérés jelent, mindehhez pedig csapódik – a már előző cikkben is taglalt – a szürke hétköznapok és a sötétség meg a hideg következményéből fakadó tél közepi depresszió.

Pedig, ahogy azt a fenti példák is alátámasztják, érdemes lenne ilyenkor is belecsempészni a napjainkba a kézműveskedést, hiszen számtalan jótékony hatással bír: lassításra ösztönöz, türelemre és kitartásra nevel, fejleszti a koncentrációs képességeinket és a kreativitásunkat az agyunk kevésbé használt területeinek munkába állításával. Emellett az önbizalmunkat is növeli, hiszen ékszer vagy egy horgolt sapka elkészítése – még ha nem is lesz tökéletes – sikerélménnyel tölt el bennünket, ami azt az üzenetet ülteti el az agyunkban, hogy az élet más területein is képesek leszünk szembenézni a kihívásokkal. Egyes, kreatív, kézzel végezhető hobbik, például a már említett kötés továbbá a problémamegoldó, illetve a vizuális feldolgozó képességünket is erősítik, miközben a szorongás és a negatív gondolatok leküzdésében is segítenek – ahogy azt a British Journal of Occupational Therapy 3500, depressziós alannyal végzett kutatása is bizonyította.

Ezek a jótékony hatások pedig nemcsak a téli időszakban lehetnek hasznosak, hanem évszaktól függetlenül is: sokkal hatékonyabban tudunk teljesíteni a munkánkban, de az időnket is jobban be tudjuk osztani, ha kiegyensúlyozottabbak és elégedettek vagyunk. Fél órát igazán ki tudunk szakítani a napjainkból erre – ha felhagyunk az Instagram vagy a Facebook értelmetlen görgetésével, máris megvan. Ráadásul az alkotás utóbbiakkal szemben olyan aktív pihenés, ami szellemileg is jobban felfrissít, hiszen segít kiüríteni az agyunkat a sok cikázó gondolattól, így például könnyebben is elalszunk.

Kézműveskedni egyébként nem csak otthon lehet, egyedül, könyvek vagy Youtube videók segítségével, netán a régi emlékek felidézésével. Ma már számos workshop közül választhatunk, a társaság révén pedig még erősebb hatást tudnak kifejteni ezek a tevékenységek. Ha nem tudjuk, merre induljunk el, a Veszprém Agóra, a ZöldLak, A Kézművesbolt vagy az Artist for a Day stúdió jó kapaszkodó lehet – mindegyik kínál rendszeresen tanfolyamokat és művészeti foglalkozásokat, a hímzéstől kezdve a cukorvirág alkotáson és a bútorfestésen át a kézműves ajándék készítésig.

Bertalan Melinda

További cikkek

Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Hamarosan országszerte megkezdődnek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai. A 2011 óta működő intézmény elsődleges célja a hátrányos helyzetű fiatalok felkutatása.
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Könyvtárba általában azért jár az ember, hogy az olvasás és az új könyvek iránti vágyát költséghatékony módon kielégíthesse. Ezek a helyek azonban ennél többet is tudnak: gyermekkori fantáziánkat kiélve, akár történelmi felfedezők is lehetünk itt.
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Az egyik legrangosabb állami elismerést, a Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapta meg az Agóra Veszprém Kulturális Központ Veszprém megyében elsőként. A címet Fekete Péter államtitkár és dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár adta át Neveda Amália igazgatónak a Magyar Kultúra Napján Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Szakmai előadások és kiállításmegnyitó szerepelt az első veszprémi közgyűjteményi nap programján a Veszprém Megyei Levéltárban.
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Mostantól az idegenforgalom, a kultúra és az oktatás területén működik együtt a két város a 2023-as EKF program keretében.
2020. január 24. // Timót névnap