2020. július 10. // Amália névnap

Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra

2020. január 11. 19:19
Ecoport magazin
A Paradigma Ariadné neve már ismerősen csenghet, akár szokatlan veszprémi installációkkal vagy színes falakkal kapcsolatban. Smiló Dávidot, Csóka Attila Róbertet és Molnár Szabolcsot kérdeztük az alapításról, karrierről, építészetről és designról.

Mikor és hogyan jött el az a pillanat, amikor ezt a pályát választottátok?

CS: 8-10 évesen egészen tudatos döntés volt részemről, hogy építész leszek, de nem sokat tudtam a szakmáról. Elképzeléseim voltak, hogy terveket készít és rajzol, de ezeket a korai prekoncepciókat szerencsére azóta is rendszeresen átlépjük. Ez egy folyamatos felfedezés, és arról, hogy pontosan miről is szól ez a munka, talán soha nem lesz egy tömör, keretek közé zárt definíciónk.

Hogyan lett az első találkozásotokból később barátság és közös munka? Hogyan született a Paradigma Ariadné?

S: Pécsen volt egy projektünk még az egyetemi évek alatt: a Pécsi Országos Színháztalálkozón terveztünk egy installációt. A közös munka Budapesten az Építész Szakkolégiummal folytatódott, onnantól kezdve pedig töretlen szakmai és baráti kapcsolattá vált.

M: A diploma megszerzése után a szakkolégium véget ért, így az a szakmai közeg, ahol mindig összegyűltünk, megszűnt. Mindenki máshol kezdett el dolgozni, de nem szakadt meg a kapcsolat, terveztük a jövőt, csak még nem tudtuk pontosan, hogyan fogjuk folytatni.

Tudtuk, hogy egy céget szeretnénk alapítani, és a saját céljaink és motivációink mentén haladni a pályán. Összeültünk egy nagy asztalnál több fiatal építésszel és 2016 februárjában végül megalapítottuk a Paradigma Ariadnét.

Akkor volt egy célkitűzésetek, egy kiindulópont. Most mi a célotok?

CS: Ez nem sokat változott, mert már az első pillanattól kezdve tudatos márkaépítésre törekedtünk és igyekeztünk saját magunkat is komolyan venni. A fő irányvonal ugyanaz, csak a célhoz szükséges eszközöket csiszolgatjuk, fejlesztjük, vagy ha szükséges, elvetjük. De az elképzelés továbbra is az, hogy az európai kortárs építészeti és kulturális közösségben egy meghatározó pont legyünk.

Mennyire jó üzlet gazdaságilag ezt az újító, design szemléletet képviselni?

M: Vállalkozni nem tanít meg senki igazán építészként, de mi eldöntöttük, hogy szeretnénk fejlődni ezen a területen. Létezik egy fogalom, a piacteremtés, amivel folyamatosan próbálkozunk: felderíteni, hogy mi az az építészeti tudás, amire van igény. A mi speciális érdeklődési körünk a háború utáni modernizmus, amiről ha jól van megfogalmazva, kiderül, hogy sokaknak szüksége van erre a tudásra: például, hogy mit kezdjen a modern épületekkel vagy a lakótelepekkel egy város. Az irodánk ezzel is foglalkozik, ami úgymond egy gazdasági rés, ahova éket tudunk verni.

Egy kis szelete ennek a 12 fal és a Haszkovó utcabútorai, amelyek mellett a ti nevetek is szerepelt a városban, és amelyeknek egészen megosztó visszhangja volt. Nehezen élitek meg a kritikus véleményeket?

M: A megosztás alapvetően nem probléma, mert párbeszédet generál. Sok bonyolult dolgot csinálunk és mi nagyon szeretjük ezt az összetettséget, ami megértés szempontjából nem a legeredményesebb. Ebben is igyekszünk fejlődni, hogy mindig legyen könnyen érthető rétege a projekteknek.

S: Általában olyan ügyfelek keresnek meg minket, akik vagy be merik vállalni azt az irányt, ahol az építészet valami extrát is nyújt, vagy nyitni akarnak, mint például Veszprém, amely során létrejönnek olyan projektek is, amiket a veszprémieknek még meg kell ismernie és így válik edukációvá is a történet. Most azon dolgozunk, hogy világossá váljon, hogy amit installációk és kisebb építészeti beavatkozások terén nyújtani tudunk, azt házak tervezésében is képesek vagyunk képviselni. Szeretnénk, ha megtalálnának minket azok az ügyfelek, akik olyan izgalmas házat szeretnének maguknak, mint amilyen izgalmas lett a kiállítás a Haszkovón.

Hogy kicsit többet is lássunk a munkátokból, milyen szerepetek van Veszprémben az EKF projektben? Volt kedvenc pillanatotok?

S: Volt egy nagyon erős tanácsadói, tartalomfejlesztői együttműködésünk a pályázati időszakban, és most, ahogy kialakul a szervezet és kezdenek világossá válni a szerepkörök a szervezeten belül, egy fejlődő szakaszában van a program. A kiállítás a Haszkovón volt az első közös produkciónk, amit létre tudtunk hozni, és bízom benne, hogy ennek mentén fog folytatódni a munka, illetve, hogy meg tudjuk vetni a lábunkat a városban hosszabb időre.

Forrás: Ecoport
Sulyok Georgina | Fotó: Domján Attila

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Színházi hangoskodók
Színházi hangoskodók
Újraindította a színházi háttérmunkákat bemutató beszélgetés-sorozatát a Petőfi Színház. Szerdán a hangosítók kerültek reflektorfénybe.
Hogy eltűnjön a görcs, és meglegyen a flow-élmény
Hogy eltűnjön a görcs, és meglegyen a flow-élmény
Az Egyesült Államokból induló élményfestő programok Magyarországra is eljutottak, az utóbbi években a környéken is egyre több lehetőségünk van ecsettel alkotni. Posta Zsófiával, egy balatoni csoport vezetőjéről beszélgettünk arról, mit adhat nekünk az amatőr művészkedés.
A beteg üdve a legfőbb törvény
A beteg üdve a legfőbb törvény
Alig negyed évet tölthetett azzal, hogy a megyei kórháznak megszabja az új irányát, máris szembe kellett néznie egy XXI. századi világjárvány kihívásaival. Idegenként érkezett fél éve Veszprémbe, mára viszont a közösség megbecsült tagja. A Csolnoky Ferenc Kórház jelenéről és jövőjéről, valamint az ideális magyar kórház ismérveiről és a jó vezető tulajdonságairól is beszélgettünk dr. Lippai Norberttel, a megyei kórház főigazgatójával.
Meghalt Ennio Morricone
Meghalt Ennio Morricone
91 évesen elhunyt az Oscar-díjas zeneszerző, Ennio Morricone.
Nézz, nézz a csillagos ég felé!
Nézz, nézz a csillagos ég felé!
A zavartalan nyári éjszakák egyik legkedvesebb elfoglaltsága az égbolt fürkészése hullócsillagok, különös bolygóállások után kutatva. Látványos égi jelenségek a közeljövőben is várnak ránk, de vajon mibe érdemes befektetni, ha több titkát is szeretnénk felfedezni az univerzumnak és hol vannak a legjobb megfigyelőpontok? Szabó Róbert csopaki csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója adott nekünk útmutatást.
2020. július 10. // Amália névnap