Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit üzen gyermekünk a viselkedésével?

2020. január 15. 10:00
A gyereknevelés nehéz, megosztó téma. Kicsit mindenki a magáénak érzi. Az alábbiakban azt nézzük meg, hogy milyen okok húzódhatnak meg gyermekünk helytelen magaviselete mögött.

A gyereknevelésben nehéz megtalálni a helyes irányt. Van, aki mindent megenged a gyermekének, mások vasszigorral nevelnek. A helyes út valahol a kettő között van. Ha nehezen találja meg, érdemes szakértő segítségét kérni.

Nem jó, ha mindent megengedünk a csemetének, mert kellenek a korlátok, határok a gyermek szociális fejlődéséhez.

Fontos a fegyelmezés, ezzel segítünk a gyereknek megérteni, hol húzódnak azok a bizonyos határok. 

A kicsik a helytelen viselkedésen keresztül jeleznek nekünk, hogy valami nincs rendben. Érdemes figyelni a jelekre, mert ezáltal megelőzhetjük a nagyobb érzelmi kitöréseket.

Hogyan tereljük a helyes útra gyermekünket?

Az első és legfontosabb, hogy megértsük, mi zajlik a lelkében. A hiszti, a rosszalkodás mindig egy figyelemfelhívás. A kisgyerekek még nem képesek arra, hogy irányítsák az érzéseiket, nem tudják, hogyan nyugtassák meg önmagukat. Szükségük van ránk, tőlünk várják a megnyugvást. Ha tudomást sem veszünk róluk, azzal könnyen bizonytalan kötődés alakulhat ki. Ilyenkor szorítsuk magunkhoz őket, ezzel nem tudjuk elkényeztetni.

Elkényeztetésről akkor beszélünk, amikor a gyerek úgy érzi, hogy joga van mindent feltétel nélkül megkapni. Ne feledkezzünk meg a feltétel nélküli szeretetről akkor sem, amikor egy kis ördögként viselkedik a gyermek. A mi felelősségünk, hogy megtanítsuk a gyereket arra, hogyan kezelje a számára frusztráló helyzeteket. Mutassunk együttérzést felé, majd ha elmúlt a hiszti, megbeszélhetjük vele, hogy miért nem tetszett a viselkedése, és mit várunk el tőle a jövőben.

A fegyelmezés eszközeinek megválasztásánál figyelembe kell vennünk a gyermek temperamentumát, érzékenységét és a körülményeket. Fontos, hogy a gyereket szembesítsük tetteinek a következményeivel, majd keressük meg a kiváltó okokat, amik a helytelen viselkedéshez vezettek. El kell érnünk, hogy a gyermek megnyíljon előttünk. Egy ölelés érezteti vele, hogy a tettei ellenére is szeretjük, ezért nagyon hasznos tud lenni egy ilyen szituációban. Szükségszerű, hogy minden körülmények között megőrizzük a szülőszerepünket, idegességünket ne kiabálással, vagy verekedéssel, csapkodással vezessük le. Ez ugyanis követendő példa a gyermek számára. Fontos, hogy megértsük és elfogadjuk az érzéseit, de értessük meg vele, hogy a helytelen viselkedés elfogadhatatlan. 

Fejlesszük gyermekünk érzelmi intelligenciáját

Nem érdemes megmondani a gyereknek, hogy mit csináljon, inkább vezessük rá a helyes viselkedésre. Adjuk meg számára a lehetőséget, hogy átgondolja és értékelje a helyzetet. Sokat fog jelenteni, ha meg tudja fogalmazni az érzéseit kritikus helyzetekben is. 

Ha jól reagálunk a nehéz helyzetekre, gyermekünkből önmagát és másokat is tisztelő, empatikus felnőtt válhat. 

Ha kérdése vagy véleménye van a témával kapcsolatban, írja meg bátran az Online pszichológiai tanácsadás weboldalán!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.