2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

A konyhai műteremből a kiállítótérbe

Színek bűvöletében címmel nyílt kiállítás a Március 15. úti Könyvtárban Lukács László veszprémi amatőr festőművész képeiből szerda délután. A főleg tájképekből álló kiállítás képei mellett érdemes megismerkedni a művész személyével is.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15. úti Klubkönyvtárában idén Lukács László kiállítása volt az első jelentősebb esemény, amelyre szép számú közönség is érkezett a lakótelepi tagintézménybe.

Ladányi Csenge fuvola-előadását követően Csík Richárd önkormányzati képviselő és jelen titulusában képzett festőművész osztotta meg gondolatait Lukács László személyéről és festészetéről.

A hamar interaktívvá váló megnyitón a közönség soraiból is kértek egyszavas érzéseket, véleményeket a kiállított művekről. Elhangzott az életszeretet, színgazdagság és a természet szeretete egyaránt.

Csík Richárd festőművész és önkormányzati képviselő Lukács László amatőr festővel a kiállításmegnyitónCsík Richárd festőművész és önkormányzati képviselő Lukács László amatőr festővel a kiállításmegnyitón

Csík Richárd a jelenlévők előtt elmondta, hogy ő maga és festőtársai is, amikor festőművésznek tanultak, szintén tájképekkel kezdték a tanulmányaikat. Véleménye szerint ezután válik ketté az autodidakta művész a magas művészettől. Lukács László viszont autodidakta művészként is festői szemmel képes látni.

Az igazi örömöt a festészetben az amatőr művészek élik át

- fogalmazott Csík Richárd.

Ők azok, akik tisztán kedvtelésből, örömmel alkotnak, függetlenül a tankönyvekben leírtaktól.

Lukács László műterme a saját konyhája egy veszprémi társasház lakásában. Itt alkot, ötletel és fejleszti magát úgy is, hogy már nyugdíjas korban van. A jövőben újabb kiállítást tervez, ahol a most még nem látott - elsősorban olaj és akvarell - képeit fogja bemutatni.

A kiállításmegnyitó végén a művész barátai, Benyovszki Pál Márton és Csáti-Ersók Károly mondtak el egy-egy verset, mielőtt az érdeklődők végigjárhatták a tárlatot képenként.

A nagyközönségnek pedig egészen február 13-ig lesz erre alkalma a könyvtár nyitvatartási idejében.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Csak őszintén: nem szégyen, ha egy párezres bor a kedvencünk, és az sem magától értetődő, hogy a csúcsborok mindenkinek ízlenek - mondja Both Gábor borász, akivel az Új Borkerekasztal kapcsán beszélgettünk.
Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Veszprémi származású, operaénekes, televíziós szakember, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Bennünket az Opera új művészeti központjában, az Eiffel Műhelyházban fogad, és rögtön az öthajós csarnokot reprezentáló maketthez kalauzol, hogy megmutassa, hogyan is néz ki a 6,7 hektáros objektum, amely az Opera próba-, gyártó- és raktárközpontja lesz, termekkel, zenekari stúdióval, háziszínpaddal.
Megjelent a Séd folyóirat 28. száma
Megjelent a Séd folyóirat 28. száma
A Covid-sújtotta időkhöz mérten meglepően sok dolog történt Veszprémben az elmúlt két hónapban – ezekről olvashatunk a Séd folyóirat idei ötödik lapszámában.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.