Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetközi szumó válogató és kvalifikációs verseny

2020. január 16. 17:50
Kilenc ország 250 versenyzője 352 kategóriában mérte össze tudását az érdi viadalon, melyet az utánpótlás korosztályok számára az Európa-bajnokság válogatóversenyeként, a felnőtteknek pedig a Világjátékok kvalifikációs versenyeként rendeztek meg.

A lettek és grúzok kivételével a kilenc legerősebb európai szumónemzet képviseltette magát az Európai Szumó Szövetség által kiemelt versenyen. Orosz, ukrán, azeri, lengyel, német, olasz, svéd, norvég kiválóságok mellett tizenegy hazai csapat sportolói küzdöttek a dobogós helyezésekért.

A Centrum SE huszonkét fős küldöttséggel érkezett a viadalra, amely csikócsapatnak is nevezhető, hiszen csupán a résztvevők egyharmada rendelkezett versenyrutinnal, a többieknek ez volt az első megmérettetésük.

Az eredmények is igazolják, hogy a fiatalok felkészítése remekül sikerült, hiszen Gáspár Bence, Gáspár Albert, Szecsődi Máté, Márkus Roland és Jámbor Kristóf is aranyérmes lett. Thalhammer Amanda második, Csejtei Zoárd, Magasházi Norbert, Domokos Antónia, Varga Olivér, Szalay Adrián, Jámbor Levente, Csejtei Krisztofer, Magasházi Róbert, Bökönyi Barbara, Kék Milán, Varga Mihály és Laczkó Benedek pedig harmadik helyezést ért el. Ötödik helyen végzett Beck Csongor és Csendes Bálint, hetedik lett Rupp Marcell, kilencedikként zárt Nagy Gergő.

Remekül szerepeltek szumósaink - Fotó: Centrum SERemekül szerepeltek szumósaink - Fotó: Centrum SE

Bár a súlycsoportok és korosztályok összevonására vonatkozó új szabályrendszer több versenyzőnknek sem kedvezett, alapvetően mégis elégedettek lehetünk az eredményekkel. Három utánpótlás korosztályú versenyzőnk is nagyon érett módon és higgadtan szerepelt, amely már megközelítette a korosztályuk nemzetközi élbolyának mércéjét. Gáspár Bence, Márkus Roland és Jámbor Kristóf lehengerlően küzdött ezen a napon, az ellenfeleknek esélyt sem adva a mérkőzéseken, így az aranyérem megérdemelten került mindhármuk nyakába

– fogalmazott Janku Ferenc edző.

Laczkó Benedek hozta a tőle elvárt „kötelező” eredményeket U21-es és felnőtt korcsoportban is. Első mérkőzésén mind Kék Milán, mind Jámbor Levente „bealudt” egy kicsit, azonban onnantól a bronzéremig mindkettőjük meggyőzően menetelt.

Az újoncok is kitettek magukért, nagyon szép mérkőzéseket vívott Csejtei Zoárd, Thalhammer Amanda és Varga Olivér, de ki kell emelni Csejtei Krisztofer és Magasházi Róbert összecsapásait is. A két centrumos tehetség és német ellenfelük között pontegyenlőség alakult ki, így a harmadik helyért körmérkőzést kellett vívniuk, amelynek eredménye szintén körbeverés lett. Ezt még megismételték háromszor, ám végül mindketten diadalmaskodtak a német játékossal szemben. Összesen tíz mérkőzést vívtak fejenként, nagyon elfáradtak, de a bronzérem átadása után már tudtak mosolyogni

– tette hozzá Janku Ferenc.

Az újoncok közül Varga Mihálynak volt a legnehezebb dolga, hiszen az U18-as kategóriában már kőkemény mérkőzéseket vívnak a szumósok. Varga négy magyar, egy olasz és egy ukrán ellenfelét utasította maga mögé, így a súlycsoport két klasszis lengyel versenyzője mögött a harmadik helyet szerezte meg.

A torna további izgalmakat is tartogatott, mivel ezen a napon vizsgáztak a friss bírójelöltek. A csapat tagjai Schvarcinger Zsoltért szoríthattak, aki a nap végén sikeresen abszolválta vizsgáját, így a jövőben a szumószőnyegen ő képviseli a Centrum SE-t a fehérruhások között.

A veszprémi székhelyű Cenrum SE-nek Öskün, Papkeszin és Ősiben működnek kihelyezett szakosztályai. A régióközpontként közel száz fővel működő csapat várja a szumó sportág iránt érdeklődő fiatalokat és felnőtteket tíztől harmincéves korig.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.