2020. december 5.
//
Vilma névnap

Nemzetközi szumó válogató és kvalifikációs verseny

2020. január 16. 17:50
Kilenc ország 250 versenyzője 352 kategóriában mérte össze tudását az érdi viadalon, melyet az utánpótlás korosztályok számára az Európa-bajnokság válogatóversenyeként, a felnőtteknek pedig a Világjátékok kvalifikációs versenyeként rendeztek meg.

A lettek és grúzok kivételével a kilenc legerősebb európai szumónemzet képviseltette magát az Európai Szumó Szövetség által kiemelt versenyen. Orosz, ukrán, azeri, lengyel, német, olasz, svéd, norvég kiválóságok mellett tizenegy hazai csapat sportolói küzdöttek a dobogós helyezésekért.

A Centrum SE huszonkét fős küldöttséggel érkezett a viadalra, amely csikócsapatnak is nevezhető, hiszen csupán a résztvevők egyharmada rendelkezett versenyrutinnal, a többieknek ez volt az első megmérettetésük.

Az eredmények is igazolják, hogy a fiatalok felkészítése remekül sikerült, hiszen Gáspár Bence, Gáspár Albert, Szecsődi Máté, Márkus Roland és Jámbor Kristóf is aranyérmes lett. Thalhammer Amanda második, Csejtei Zoárd, Magasházi Norbert, Domokos Antónia, Varga Olivér, Szalay Adrián, Jámbor Levente, Csejtei Krisztofer, Magasházi Róbert, Bökönyi Barbara, Kék Milán, Varga Mihály és Laczkó Benedek pedig harmadik helyezést ért el. Ötödik helyen végzett Beck Csongor és Csendes Bálint, hetedik lett Rupp Marcell, kilencedikként zárt Nagy Gergő.

Remekül szerepeltek szumósaink - Fotó: Centrum SERemekül szerepeltek szumósaink - Fotó: Centrum SE

Bár a súlycsoportok és korosztályok összevonására vonatkozó új szabályrendszer több versenyzőnknek sem kedvezett, alapvetően mégis elégedettek lehetünk az eredményekkel. Három utánpótlás korosztályú versenyzőnk is nagyon érett módon és higgadtan szerepelt, amely már megközelítette a korosztályuk nemzetközi élbolyának mércéjét. Gáspár Bence, Márkus Roland és Jámbor Kristóf lehengerlően küzdött ezen a napon, az ellenfeleknek esélyt sem adva a mérkőzéseken, így az aranyérem megérdemelten került mindhármuk nyakába

– fogalmazott Janku Ferenc edző.

Laczkó Benedek hozta a tőle elvárt „kötelező” eredményeket U21-es és felnőtt korcsoportban is. Első mérkőzésén mind Kék Milán, mind Jámbor Levente „bealudt” egy kicsit, azonban onnantól a bronzéremig mindkettőjük meggyőzően menetelt.

Az újoncok is kitettek magukért, nagyon szép mérkőzéseket vívott Csejtei Zoárd, Thalhammer Amanda és Varga Olivér, de ki kell emelni Csejtei Krisztofer és Magasházi Róbert összecsapásait is. A két centrumos tehetség és német ellenfelük között pontegyenlőség alakult ki, így a harmadik helyért körmérkőzést kellett vívniuk, amelynek eredménye szintén körbeverés lett. Ezt még megismételték háromszor, ám végül mindketten diadalmaskodtak a német játékossal szemben. Összesen tíz mérkőzést vívtak fejenként, nagyon elfáradtak, de a bronzérem átadása után már tudtak mosolyogni

– tette hozzá Janku Ferenc.

Az újoncok közül Varga Mihálynak volt a legnehezebb dolga, hiszen az U18-as kategóriában már kőkemény mérkőzéseket vívnak a szumósok. Varga négy magyar, egy olasz és egy ukrán ellenfelét utasította maga mögé, így a súlycsoport két klasszis lengyel versenyzője mögött a harmadik helyet szerezte meg.

A torna további izgalmakat is tartogatott, mivel ezen a napon vizsgáztak a friss bírójelöltek. A csapat tagjai Schvarcinger Zsoltért szoríthattak, aki a nap végén sikeresen abszolválta vizsgáját, így a jövőben a szumószőnyegen ő képviseli a Centrum SE-t a fehérruhások között.

A veszprémi székhelyű Cenrum SE-nek Öskün, Papkeszin és Ősiben működnek kihelyezett szakosztályai. A régióközpontként közel száz fővel működő csapat várja a szumó sportág iránt érdeklődő fiatalokat és felnőtteket tíztől harmincéves korig.

vehir.hu

További cikkek

Parádésan bunyóztak a Dobos-tanítványok
Parádésan bunyóztak a Dobos-tanítványok
A fővárosban múlt hétvégén rendezett K1 magyar bajnokságról a veszprémi Weapon Group SC fiatal harcosai egytől egyig éremmel a nyakukban tértek haza.
Mestereket avattak Veszprémben
Mestereket avattak Veszprémben
Kerekes Balázs, Meilinger László, Tőkés Renáta, Gyömörei Gyula és Kurdi Panna veszprémi tékvandósok különleges dan mestervizsgán vettek részt öt a hétvégén.
Tizenkét bajnoki címet szereztek a veszprémi szumósok
Tizenkét bajnoki címet szereztek a veszprémi szumósok
Szigetszentmiklóson rendezték meg a szumó országos bajnokságot és Eb-válogatóversenyt, valamint az U12-es korosztály felkészülési versenyét. A Centrum SE húsz fős csapata huszonöt érmet szerzett.
Gálameccset nyert a veszprémi bunyós
Gálameccset nyert a veszprémi bunyós
Kun Marcell többször is padlóra küldte ellenfelét a fővárosi BSK Crossfightban rendezett küzdősport-gálaesten, amelyen végül még az első menetben TKO-győzelmet aratott Dobos Gergely tanítványa.
Veszprémi tehetséget támogat a MOL Alapítvány
Veszprémi tehetséget támogat a MOL Alapítvány
A Veszprémi Kempo SE tizennégy éves reménységét, Czuppon-Horváth Lilit beválasztották a MOL Alapítvány 2020-as Tehetségtámogató Programjába. Békési Gergely tanítványa rászolgált a támogatásra, hiszen a belföldi bajnoki címek mellett alapembere lett a magyar válogatottnak is. A nemzetközi sikereinek köszönhetően pedig az Európai Fekete Öves Tanács hazánk legjobb ifjúsági lány versenyzőjének választotta a tavalyi évben.