Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

A nyugdíjasoknak Magyarországon különösen sok lehetősége van dolgozni

2020. január 28. 12:25
Európai jogrendszerekhez viszonyítva a nyugdíjasoknak hazánkban van a legtöbb lehetősége elhelyezkedni, ami még a jobb életminőséghez is hozzájárulhat – hangzott el kedd délelőtt egy szakmai fórumon Veszprémben.

Az Országgyűlés 2017-ben alkotta meg a nyugdíjszövetkezeti törvényt azért, hogy a már bevált, biztonságos, jogszerű működést biztosító iskolaszövetkezetek mintájára a hazánkban élő 2,7 millió nyugdíjas számára rugalmas munkavégzési lehetőséget és közösségi aktivitást nyújtson. Azóta változott a jogszabályi környezet, még összetettebb és színesebb lett, és még több lehetőséget kínál.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) a változások és lehetőségek bemutatása mellett azért kezdett 2018 után ismét országjáró konferenciasorozatba, mert a tapasztalatok szerint a foglalkoztatók és a nyugdíjasok nem mindig találnak egymásra. A program hangsúlyozza azt is, hogy miért éri meg manapság nyugdíjasokat foglalkoztatni.

A szakmai konferenciasorozat kedd délelőtt érkezett Veszprémbe, melyen dr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója azt mondta, hogy áttekintve a kontinensen túlnyúló és az európai, -beleértve a fejlett, nyugati és északi társadalmi jogrendszereket -, azt látható, hogy a nyugdíjas korosztálynak a rendelkezésre álló munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségei majdhogynem Magyarországon a legszélesebbek.

„Nem azt állítom, hogy ezek a  szabályok a világ legjobbjai, de jó sanszot adnak arra, hogy a nyugdíjasok  megvalósíthassák azt az igényt, hogy saját mértékhez képest foglalkoztatásba menjenek vissza úgy, hogy urai legyenek a saját munkavégzésüknek”

-fogalmazott.

Dr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója a 2020. január 28-i veszprémi szakmai fórumonDr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója a 2020. január 28-i veszprémi szakmai fórumon

Réti beszélt arról is, hogy Európa több részéhez hasonlóan Magyarország is elöregedő társadalommal rendelkezik, ami szerinte azért örvendetes, mert a remények szerint tovább élhetünk. "Ha tovább szeretnénk élni, azt szeretnénk jó egészségben, jó életminőségben tenni. Ahhoz, hogy ez így legyen, még számtalan feltételnek kell teljesülnie, de az biztos, hogy a kutatások szerint az, hogy dolgozunk, vagy hogy a foglalkoztatás felületén ottvagyunk, - a mindnenkori életkörülményeinkhez és életkorunkhoz mérten- rendkívül fontos."

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a veszprémi térségben egy aktív nyugdíjas társadalomról beszélhetünk, hisz itt működik többek közt az információs hálóként létrejött Szenior Mentor Kerekasztal is. Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának tagjaként kiemelte azt is, hogy országosan ez a térség rendelkezik az egyik legjobb foglalkoztatási adatokkal, ahol a kihívást nem a munka, hanem a munkaerő megtalálása jelenti. „Ez jó hír a térségnek, rossz a munkaadóknak.” Úgy látja, a szakmai konferenciasorozat segíthet ezen, hisz a nyugdíjasok informálódhatnak arról, milyen lehetőségeik vannak.

 

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. 2024. július 21. 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.