Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
14°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
14°C

„Magammal bokszolok, végül kiütöm magam” – Dragomán György volt az Olvasólámpa vendége

2020. február 6. 22:49
Lelkes olvasókkal telt meg a Dubniczay-palota csütörtök este, hiszen a József Attila-díjas író, Dragomán György vendégeskedett a királynék városában.

Ahogyan azt már megszokhattuk, az Olvasólámpa nem a megszokott kérdés-felelet kettőséből áll, hanem az est jelentős részét a felolvasás határozza meg. Most sem volt ez másképp, igaz, sokszor a moderátor Kilián Lászlónak is emlékeztetnie kellett magát és a szerzőt, hogy a sok izgalmas történet mellett a felolvasás sem maradjon el. Szerencsére mindenből jutott bőven.

Kilián LászlóKilián László

Dragomán György 1988-ban jött át családjával Romániából Magyarországra. Szombathelyre került, ahol szinte még gyerekként megismerte későbbi feleségét, a költő Szabó T. Annát. Mint ahogy azt elmesélte a veszprémi közönségnek, egymást terelgették az írás felé. Kezdetben csak és kizárólag egymásnak mutatták meg szövegeiket, majd kölcsönösen ellátták egymást tanácsokkal. Így nevelték ki magukat íróvá, legalábbis a kezdetek kezdetén, hiszen később sok meghatározó író-tanár segítette formálni írói nyelvüket, gondolkodásukat.

Dragomán GyörgyDragomán György

Kilián László az antológiák kapcsán kérdezett rá az írásból fakadó csapatmunkára, de mint megtudtuk, az író – egyfajta ellentmondással – magányos csapatjátékosnak gondolja magát, akinek az a dolga, hogy szobájában ülve meglásson valamit a fehér falon, ami aztán "megíródik". Mint megtudtuk, a szerző sokszor túl sokat vár el saját magától, akár egy bokszoló, aki végül kiüti saját magát. 

Dragomán, első regényének elkészültéig titkolta, hogy min is dolgozik valójában, hiszen édesapja sokat mesélt neki egy jövőbeli könyvről, ami soha nem készült el, így fia bebiztosította magát, és csak akkor árulta el környezetének, amikor már készen volt.

Az író rendkívüli humorral vallott saját diszlexiájáról, mint mondta: majdnem mindegy számára, milyen sorrendben vannak a betűk. A felolvasások között szó esett még fordításairól, egy-két színházi munkájáról, de például A fehér király angol filmverziójáról is, amelyben az író maga is statisztált. Egy rendkívül jó hangulatú, tartalmas beszélgetésen vehettek részt az odalátogatók, a végén természetesen dedikálásra is sor került. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. tegnap 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   tegnap 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! tegnap 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. tegnap 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.