Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Meglátni a gyermekben a tehetséget

2020. február 8. 18:22
Hitvallása a középiskolánknak, hogy ügyetlen gyermek nincs! Ha csak aprócska reménysugárként is, de minden egyes fiatalban ott rejlik a tehetség. Egyszerűen csak akarni kell megtalálni és megragadni azt: edzőként és pedagógusként egyaránt... – vélekedett Palotai Nándor, a Noszlopy Gáspár Gimnázium testnevelő tanára, miután a veszprémi intézmény sorozatban ötödik alkalommal is kiérdemelte a Magyar Diáksport Szövetségtől (MDSZ) az ország legaktívabb iskolájának járó díjat.

Ha két ember őszintén mer beszélgetni egymással, akkor nagyon fontos, hogy türelemmel viseltessenek egymás iránt, mert a tüskés kinövések megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. Könnyű két hét után a másik szemébe vágni, hogy nem változol. A jó tanár sem csak a teljesítményt, hanem sokszor a szándékot és az apró lépéseket is megfelelően értékeli.

Csernus Imre szavai tökéletes rávilágítással szolgálnak arra, hogy egy pedagógusnak a mai világban koránt sincs egyszerű a dolga. Gondoljunk csak bele: egy fiatal napi rutinját valójában mennyi külső tényező befolyásolja? Számtalan. Ha kollégista ott a távolság, az esetleges nélkülözés. Ha igazolt sportoló, akkor a tanulás mellett rendszeresen teljesítenie kell a pályán is. Nem egyszerű feladat... Főleg akkor nem, ha az ember még egyedül is érzi magát.

De mi a helyzet akkor, ha a diáknak a tanára egyúttal az edzője is?

A két szakma bizony erőteljesen segíti egymást. Szerencsés helyzetben tudhatom magamat, hiszen iskolánkba, a Noszlopy Gáspár Gimnáziumba jelenleg huszonöt focista-tanonc jár a Veszprémi Utánpótlás Focicentrumból. Így sokkal hamarabb tudok már mindenről mint a szülők. Sőt, amit lehet inkább házon belül meg is oldok, hogy ezzel se terheljem őket

– árulta el portálunknak Palotai Nándor testnevelő tanár, edző, aki hozzátette: „Számomra mindez sosem jelentett plusz súlyt, mindig is kötelességemnek éreztem segíteni a fiataloknak!”

A Békés megyei Mezőberényből származó szakember pontosan tizenöt évvel ezelőtt, egyetemi évei befejezése után került a királynék városába. A trénertől megtudtuk, hogy anno nem más célzattal érkezett a városunkba, minthogy későbbi feleségét kövesse, akivel immár három fiúgyermeknek lehetnek büszke szülei. Kezdőként megpályázott egy tanári, illetve egy edzői állást is, a sorsnak köszönhetően pedig azóta is mindkettőt aktívan betölti.

Ami azt jelenti, hogy Palotai immár 2005 óta, megszakítás nélkül tanít a veszprémi Noszlopy Gáspár Gimnáziumban, valamint edzősködik a VFC USE kötelékében. Alázatos munkásságát dicséri, hogy edzőként immár többször nyert korosztályos bajnokságot a veszprémi labdarúgócsapattal. A tavalyi évben U19-es gárdája például megnyerte az NB III Nyugati csoportját, arról nem is beszélve, hogy az az együttes vívta ki végül a felnőtt (!) labadarúgó megyei kupa győzelmét is.

Nem megfeledkezve arról sem, hogy testnevelőként számtalan diákolimpiai sikert könyvelt már tanítványaival. Ennek a bizonyítékául szolgál, hogy a Noszlopy sorozatban ötödik alkalommal is kiérdemelte a Magyar Diáksport Szövetségtől (MDSZ) az ország legaktívabb iskolájának járó díjat.

Hitvallása a középiskolánknak, hogy ügyetlen gyermek nincs! Ha csak aprócska reménysugárként is, de minden egyes fiatalban ott rejlik a tehetség. Egyszerűen csak akarni kell megtalálni: edzőként és pedagógusként egyaránt... Kollégáimmal, Vati-Pálfi Ivettel és Rapatyi Tamással minden adódó lehetőséget próbálunk megragadni, természetesen csak akkor, ha az adott sportághoz motivációja is van a tanulónak. Ha az egyáltalán nincs, akkor a szülőknek is azt javaslom inkább, ne erőltessék, hiszen azzal jót nem tesznek a gyermeküknek. Viszont, ha már csak egy pici is van, mind szülőként, mind pedagógusként segítségükre válhatunk annak felerősítésében.

Nándortól azt is megtudhattuk, hogy a sportintézmény tanulói a mögöttünk hagyott évben

több mint százhúsz megmérettetésen vettek részt a legkülönfélébb sportágakban.

Ehhez természetesen szükség volt egy olyan összetartó tanári közösségre is, mint amilyen jelenleg iskolánkban van. Köszönettel tartozok a vezetők mellett a kollégáknak is, hogy időközönként fáradtak azért, hogy a sport véletlenül se szoruljon háttérbe. A siker közös, amit az iskolánk elért, az kétségkívül csapatmunka volt!

– tette hozzá Palotai.

Aki zárásként hangsúlyozta: „Legyen szó akár edzőről vagy pedagógusról, a munkát nem azért kell végezni, hogy a gyermek az év végén megnyerje a bajnokságot. Aki így gondolkodik, véleményem szerint minél hamarabb intsen búcsút a szakmáinak. A valódi cél nem lehet más, mint felnőttet faragni a fiatalból, aki idővel megtanul hinni magában!”

A tavalyi évben a Palotai vezette korosztályos középiskolai csapat – Veszprém történetében először – megnyerte a diákolimpia országos döntőjét futsalban. A Noszlopy diadalával egyúttal kvalifikálta magát a világbajnokságra is, amelyet idén nyáron Franciaországban rendeznek majd.

Simon Dani
Kovács Bálint
további cikkek
Idegenben szerzett tetemes előnyt az 1. FC Veszprém 1. Futsal Club Veszprém Idegenben szerzett tetemes előnyt az 1. FC Veszprém A mesterhármast jegyző Tatai József vezetésével 5-1-re nyert a szintén NB I-es Pécs vendégeként a Veszprém a futsal Magyar Kupa negyeddöntőjének első, szerdai felvonásán. tegnap 20:30 Vármegyei foci: pénteken rendezik a teljes fordulót az élvonalban vármegyei foci Vármegyei foci: pénteken rendezik a teljes fordulót az élvonalban Tihany–Fűzfő és Úrkút–Sümeg rangadókkal folytatódik a Vehir.hu vármegyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság. A húsvéti ünnep miatt a 21. forduló valamennyi mérkőzését pénteken játsszák. ma 5:02 Szoboszlai: az a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül nyertünk magyar labdarúgó-válogatott Szoboszlai: az a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül nyertünk Szoboszlai Dominik, a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint kedd este az volt a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül meg tudták nyerni a Koszovó elleni barátságos mérkőzést a telt házas Puskás Arénában. tegnap 7:47 Újabb győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat magyar labdarúgó-válogatott Újabb győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen. 2024. március 26. 21:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.