2020. augusztus 14. // Marcell névnap

Tudnivalók a passzív befektetésről

2020. február 14. 10:09


A passzív befektetések, tehát az ETF-ek abban különböznek az aktív befektetésektől, hogy az egész piacot megvásárolja a befektető, és nem válogat a részvények és kötvények között, ezáltal azonban az alapkezelőtől sem függ. Fontos azonban tisztázni, hogy kinek való a passzív befektetés, és milyen hibák fordulhatnak elő, ha ezt a pénzszerzési módot választjuk. 

A befektetésekről röviden 

Érdemes tisztázni, hogy mik is azok a befektetések, és miért jó az, ha befektetünk valamibe. A befektetés lényege az, hogy egy részletes elemzés során kiválasztják a megfelelő eszközvásárlást, magyarán, hogy mibe érdemes a pénzünket befektetni. Az eszközvásárlás során tulajdonképpen a pénztermelő képességért fizetünk, a befektetés pedig képes szavatolni a tőke biztonságát és hozamát. 

Ha érdeklődsz a befektetés iránt részletesebben is, Szendrei Ádám cikkében alaposan körbejárta, hogy mibe érdemes befektetni

Aktív vagy passzív alap? 

Sokat vitáznak arról, hogy aktív vagy passzív alapba érdemesebb-e befektetni. Aktív alap esetén az alapkezelő átadott tudása miatt magasabb díjakkal kell számolnunk, passzív alapnál nem kell ilyen költségekre számítani. A kisbefektetőknek gyakran tanácsolják a passzív alapot, ami nem igényel alapkezelőt, idővel pedig kiteljesedhet, és nem is kell tartani attól, hogy esetleg csalódást okoz az, aki a pénzt kezeli. 

Pro és kontra passzív befektetéskor 

Az alacsony költségek nagy előnyt jelentek más befektetési formákkal szemben, sokkal kisebb költséggel lehet befektetni, mint aktív alap esetében. Ugyanakkor meg kell nézni, milyen részvényekbe fektetünk, és alaposan át kell gondolni a portfóliót, hiszen a piaci trendek meglovaglására időközben nem lesz lehetőség, és a piacot sem lehet megverni. 

Mibe fektess, ha a passzív alapot választod 

Népszerű ETF az iShares Core MSCI World UCITS, amelyben olyan nagyvállalatok részvényei tömörülnek, mint a Nike vagy a McDonald’s. Újdonság a piacon a robotikával és automatizációval foglalkozó vállalatok részvényeit összegyűjtő ETF, ez jelenleg 2,2 milliárd dollár vagyonnal rendelkezik. 

Elkerülendő ETF-ek 

Három különböző ETF-et azonban mindenképpen el kell kerülni: ez az inverz, a tőkeáttétes és az aktívan kezelt ETF. Inverz ETF esetén az árfolyam fordítva mozdul a mögöttes termékhez képest, hosszú távra nem jó befektetés. A tőkeáttétes passzív befektetés lényege, hogy tőkeáttéttel lehet duplázni vagy akár triplázni is a nyereséget, de ennek megfelelően, ha valami rosszul sül el, a veszteség is többszörös. Az aktívan kezelt ETF, ahogy a neve is mutatja, csak látszólag passzív. 

A passzív befektetés jó módja lehet a pénzügyi szabadság elérésének, azt azonban érdemes megfontolni, hogy valóban ez a befektetési forma-e a legjobb választás számunkra. 
 

vehir.hu

További cikkek

A jó kenyérvágó kés ismérve
A jó kenyérvágó kés ismérve
Hasznos tippek szoláriumozáshoz
Hasznos tippek szoláriumozáshoz
Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Érezted már úgy, hogy szinte kifolyik a kezeid közül a pénz, és hó végére mindig kevesebből kell gazdálkodnod, mint amire számítottál? Szeretnél többet áldozni a hobbidra, kikapcsolódásra, utazásra, de nem tudod, mégis honnan lehetne lefaragni a költségeket?
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Egy informatikai beszerzés sikerét és eredményességét döntően befolyásolja az is, hogy milyen hangulatban és feltételek mellett történik maga az ajánlatadás, valamint a beszerzés gyakorlati megvalósítása.
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Az anyukáknak időről időre nehézséget jelenthet kiválasztani egy jó felsőt, pólót vagy blúzt kislányuknak. Az igazán praktikus darabok azok, amelyekből könnyű különböző alkalmakhoz illő szettet varázsolni. Az üzletekben és az internetes oldalakon is temérdek mennyiségű ruha vár mindenkit, ami csak megnehezíti a választást. A következőkben szeretnénk röviden összefoglalni, hogy mire kell odafigyelni egy internetes vásárlás során, illetve adni néhány tippet, hogyan válasszon gyermekének.
2020. augusztus 14. // Marcell névnap