2020. augusztus 14. // Marcell névnap

Régi szokás modern köntösben - rádióhallgatás az interneten

2020. február 14. 10:17

Talán ma már el sem tudnád képzelni az életed televízió és számítógép nélkül. Ha az idősebb generációba tartozol, akkor gyermekkori emlékeidből biztosan haloványan felsejlik a technika eme vívmányai előtti élet. Ha viszont a millenium környékén vagy később láttad meg a napvilágot, akkor az offline lét számodra már csak történelem.

Amikor a rádió volt az első számú médium

A múlt század közepén még gyermekcipőben járt a televíziózás, sok családnak nem is volt készüléke. Akiknél pedig mégis ott állt a nappaliban, azok bizonyára még mindig jól emlékeznek a szemcsés fekete-fehér képre, és a hétfői adásszünetre. 

A rádió viszont szélesebb körökben volt elérhető, emiatt hatalmas népszerűségnek örvendett. Ennek mi volt az oka? Az, hogy innen lehetett a legkönnyebben tájékozódni, hiszen a hírek sokkal gyorsabban terjedtek, mint a nyomtatott sajtóban. Emellett mindenki megtalálta rajta a neki tetsző műsort. Fülbemászó, dallamos zenék, kulturális műsorok, híradó, időjárás, rádiójátékok a gyermekeknek - egyszerűen minden korosztályra gondoltak a szerkesztők. Az 1925-től a napjainkig sugárzó Kossuth Rádión nemzedékek nőttek fel. 

A hanyatlás és az újjászületés 

A televízió, majd később az internet térhódításával a rádió csillaga átmenetileg leáldozott. Egyszerűen nem volt már vonzó arc nélküli műsorvezetőket, véletlenszerűen ismétlődő zeneszámokat hallgatni. Szinte csak azok az idősek maradtak meg a rádiózásnál, akik nem tudták vagy nem akarták megtanulni a tv készülék kezelését. 

Az autókban is egyre többen választották a CD-t, majd később a pendrive-ot vagy a Bluetooth átvitelt az utazás közbeni zenehallgatáshoz. 

Ám ekkor történt valami, ami visszafordította ezt a folyamatot. Megjelentek azok a weboldalak, melyeken egy felületről számos rádióadót lehet online módon elérni. Nagyszerű példa erre az Online Rádió, ahol körülbelül 100 adó műsora hallgatható. Némely ezek közül fogható hagyományos FM-hullámokon is, viszont akadnak olyanok, amelyek csak az interneten sugároznak. 

A fiatalokat is meghódította

Meglehetősen beszűkült látókörre vall, ha valaki azt hangoztatja, hogy a rádiózás a nyugdíjasok hobbija. Bár valóban vannak olyan adók, amelyek inkább az ő korosztályuk számára közvetítenek értékeket, sok csatorna azonban kifejezetten a fiatalokat célozza meg. 

A legújabb, felkapott slágereket játsszák, a programajánlókban koncerteket, fesztiválokat hirdetnek, és egyes műsoroknál webkamerás élő közvetítéssel akár be is leshetünk a stúdióba.

Összegezve tehát: az internet nemhogy kiszorította, hanem egyenesen fellendítette a rádiózás népszerűségét. Az internetes sugárzásnál már nem kell számolni a sistergő, rossz minőségű vétellel, sem azzal, hogy az adott csatorna a lakóhelyeden nem elérhető. A hatalmas választékban pedig mindenki megtalálja az ízléséhez leginkább passzoló alternatívát.
 

vehir.hu

További cikkek

A jó kenyérvágó kés ismérve
A jó kenyérvágó kés ismérve
Hasznos tippek szoláriumozáshoz
Hasznos tippek szoláriumozáshoz
Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Érezted már úgy, hogy szinte kifolyik a kezeid közül a pénz, és hó végére mindig kevesebből kell gazdálkodnod, mint amire számítottál? Szeretnél többet áldozni a hobbidra, kikapcsolódásra, utazásra, de nem tudod, mégis honnan lehetne lefaragni a költségeket?
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Egy informatikai beszerzés sikerét és eredményességét döntően befolyásolja az is, hogy milyen hangulatban és feltételek mellett történik maga az ajánlatadás, valamint a beszerzés gyakorlati megvalósítása.
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Az anyukáknak időről időre nehézséget jelenthet kiválasztani egy jó felsőt, pólót vagy blúzt kislányuknak. Az igazán praktikus darabok azok, amelyekből könnyű különböző alkalmakhoz illő szettet varázsolni. Az üzletekben és az internetes oldalakon is temérdek mennyiségű ruha vár mindenkit, ami csak megnehezíti a választást. A következőkben szeretnénk röviden összefoglalni, hogy mire kell odafigyelni egy internetes vásárlás során, illetve adni néhány tippet, hogyan válasszon gyermekének.
2020. augusztus 14. // Marcell névnap