2020. augusztus 14. // Marcell névnap

Létezik olyan gumi, amelyik kopottan is biztonságos?

2020. február 14. 10:22

Kopott gumiabronccsal közlekedni nem egyszerű felelőtlenség. Az agyonhasznált gumik sajnos életveszélyesek is lehetnek. A túlságosan ellaposodott mintázat és a nem megfelelő kiképzés, különösen a téli gumik esetében kritikus pont: sok olyan ország van, ahová be sem léphetünk nem megfelelően karbantartott, ellenőrzött barázdamélységű kerék hiányában. 

1,6 - Hihetünk neki?

Magyarországon a gépjárművek gumiabroncsaira vonatkozó előírás az, hogy a barázdák mélységének minimum 1,6 mm-nek kell lennie. Vannak olyan szomszédos országok, ahol viszont már akkor is büntetést kell fizetni, ha a barázdamélység a téli gumin nem éri el a 4 mm-t, a szigorításon pedig a balesetek számának növekedésével egyre többet vitatkoznak. Lehet, hogy még ennél is jobb állapotú gumikra lenne szükség a biztonság érdekében. 

Az 1,6 mm-es barázdamélység száraz aszfalton, városi haladás mellett, ideális hőmérsékleti körülmények között és minden szabályt betartva talán elég ahhoz, hogy egy nagyobb fékezésnél ne szenvedjünk balesetet. Télen viszont ez a mélység egészen biztosan nem elég. A nedvesség a barázdákon át nem tud távozni, a mélyedésekbe rakódó hó és jég pedig tovább rontja a gumik úttartását. A kopott abroncs télen veszélyes.

Nincs idő a gumicserére

Pont télen, amikor a tömegközlekedés bizonytalansága és kényelmetlensége egyre többeket köt az autóhoz, nem könnyű megoldani egy esetleges kerékcserét. Sokan a szezon előtt szembesülnek vele, hogy a téli gumik már nagyon elhasznált állapotban vannak, de hirtelen nincs pénz a cserére vagy új kerekek vásárlására. Máskor az okoz gondot, hogy a gépjárművet szezon közben már nincs idő félreállítani egy második cserére a nyáriról téli gumira váltás után, így a szezon végét még mindenképpen a kopott szettel kell kibírnia a kocsinak. 

Ilyenkor két lehetőség van: házhozszállítással rendelünk téli gumit, és bízunk benne, hogy így rövidebb az átállás, vagy olyan gumit rendelünk, amelyik kopott állapotban is megbízható. Szerencsére ma már ilyen abroncs is elérhető.

Mit tud a kopott téli gumi?

Léteznek olyan abroncsok, például a Michelin Alpin 6, ahol a futási kopás csak nagyon kis mértékben befolyásolja a teljesítményt havas útviszonyok esetén. Az ilyen, önmegújító barázdákkal rendelkező abroncsok esetében a fékút átlagosan 5-6 méterrel rövidebb, mint más, hasonlóan koptatott gumik esetében. 

Ez a különbség életmentő lehet. Ha tudjuk, hogy a téli szezonban is nagyon sokat fogunk autózni, vagy kevés az idő a kerékcserére és bizonytalanok vagyunk abban, hogy időben be tudjuk-e szerezni az új szettet, mindenképpen érdemes ilyen kerekekbe fektetni. Kopott gumikkal járni sohasem tanácsos, de ha nincs más választás, tegyük ezt a lehető legbiztonságosabban - koptatottabb állapotban tesztelt abroncsok használatával.
 

vehir.hu

További cikkek

A jó kenyérvágó kés ismérve
A jó kenyérvágó kés ismérve
Hasznos tippek szoláriumozáshoz
Hasznos tippek szoláriumozáshoz
Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Érezted már úgy, hogy szinte kifolyik a kezeid közül a pénz, és hó végére mindig kevesebből kell gazdálkodnod, mint amire számítottál? Szeretnél többet áldozni a hobbidra, kikapcsolódásra, utazásra, de nem tudod, mégis honnan lehetne lefaragni a költségeket?
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Egy informatikai beszerzés sikerét és eredményességét döntően befolyásolja az is, hogy milyen hangulatban és feltételek mellett történik maga az ajánlatadás, valamint a beszerzés gyakorlati megvalósítása.
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Az anyukáknak időről időre nehézséget jelenthet kiválasztani egy jó felsőt, pólót vagy blúzt kislányuknak. Az igazán praktikus darabok azok, amelyekből könnyű különböző alkalmakhoz illő szettet varázsolni. Az üzletekben és az internetes oldalakon is temérdek mennyiségű ruha vár mindenkit, ami csak megnehezíti a választást. A következőkben szeretnénk röviden összefoglalni, hogy mire kell odafigyelni egy internetes vásárlás során, illetve adni néhány tippet, hogyan válasszon gyermekének.
2020. augusztus 14. // Marcell névnap