Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2020. február 24. 13:36
A kommunista diktatúra időszakában a Várbörtönben raboskodó és az ott kivégzett politikai elítéltekre emlékeztek hétfőn délelőtt a Veszprémi Törvényszék udvarán.

Elsőként a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezete köszöntötte a megemlékezőket, külön tisztelegve két egykori politikai elítélt előtt: a Rákosi -és a Kádár-rendszerek börtöneiben raboskodó vitéz Molnár József és a Hamusics-per egyetlen túlélője, Balázs Sándor előtt.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke repítette a múltba az emlékezőket: "a Veszprém megyei igazságszolgáltatás egy szomorú eseményére emlékezünk, amely egy fiatal, kétgyermekes bányász politikai ihletésű halálra ítéléséhez, majd kivégzéséhez kapcsolódik. A hatvanas évek dunántúli ellenállásának brutális megtorlásával végződő büntető ügynek esett áldozatául Hamusics János, akit az egykori Várbörtön udvarában akasztottak fel.".

Ami különösen tragikussá teszi a Hamusics és társaival szemben folytatott büntetőeljárást és végkimenetelt, hogy az egykori igazságszolgáltatás közreműködésével rendszerellenesnek minősített cselekményüknek sem halálos áldozata, sem pedig sérültje nem volt.

Menczel Erzsébet, a Szórakész (Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete) elnöke kisebb történelmi áttekintéssel emlékezett az áldozatokra, majd hangsúlyozta: „sok vádaskodás ellenére nem a történelmet akarjuk átírni, de örülni kell annak, hogy már elmondhatjuk, mi is történt szüleink, nagyszüleink idejében.".

Az eseményen dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mondott imát, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit, többek között Porga Gyula polgármester is.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.