Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2020. február 24. 13:36
A kommunista diktatúra időszakában a Várbörtönben raboskodó és az ott kivégzett politikai elítéltekre emlékeztek hétfőn délelőtt a Veszprémi Törvényszék udvarán.

Elsőként a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezete köszöntötte a megemlékezőket, külön tisztelegve két egykori politikai elítélt előtt: a Rákosi -és a Kádár-rendszerek börtöneiben raboskodó vitéz Molnár József és a Hamusics-per egyetlen túlélője, Balázs Sándor előtt.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke repítette a múltba az emlékezőket: "a Veszprém megyei igazságszolgáltatás egy szomorú eseményére emlékezünk, amely egy fiatal, kétgyermekes bányász politikai ihletésű halálra ítéléséhez, majd kivégzéséhez kapcsolódik. A hatvanas évek dunántúli ellenállásának brutális megtorlásával végződő büntető ügynek esett áldozatául Hamusics János, akit az egykori Várbörtön udvarában akasztottak fel.".

Ami különösen tragikussá teszi a Hamusics és társaival szemben folytatott büntetőeljárást és végkimenetelt, hogy az egykori igazságszolgáltatás közreműködésével rendszerellenesnek minősített cselekményüknek sem halálos áldozata, sem pedig sérültje nem volt.

Menczel Erzsébet, a Szórakész (Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete) elnöke kisebb történelmi áttekintéssel emlékezett az áldozatokra, majd hangsúlyozta: „sok vádaskodás ellenére nem a történelmet akarjuk átírni, de örülni kell annak, hogy már elmondhatjuk, mi is történt szüleink, nagyszüleink idejében.".

Az eseményen dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek mondott imát, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit, többek között Porga Gyula polgármester is.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.