2020. december 5.
//
Vilma névnap

Napirend előtt: koronavírus és alacsonypadlós vonatok

A koronavírus, a Budapest-Veszprém közötti alacsonypadlós vonatszerelvények, és litéri elágazóba tervezett elkerülő út sürgetése is téma volt a februári közgyűlésen csütörtök délelőtt a Városházán.

Interpellációkkal, napirend előtti kérdésekkel és napirend előtti felszólalásokkal kezdődött az e havi közgyűlés 2020. február 27-én a Városházán.

A napirendi témák előtt Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) nyújtott be indítványt azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat biztosítson két lakást a családon belüli erőszak áldozatai részére, és a rendőrkapitánysággal együttműködve indítson megelőző kampányt a városban. Porga Gyula jogosnak tartja a probléma felvetését, de hangsúlyozta, hogy a családon belüli erőszak kezelésére az állam együttműködő szervezetekkel erős és szakszerű jelzőrendszert vezetett be.

-Mivel Veszprémben kevés bérlakás van – és ezek is tömbházak - nem lehetne megoldani a rejtettséget-mondta. Kiemelte azt is, ha bármilyen lakhatási krízis helyzet van a városban, azt meg lehet oldani. Az indítványt leszavazták, ám Gerstmár továbbra is fenntartja azt, szerinte növelni kellene a bérlakások számát Veszprémben.

Gerstmár Ferenc a 2020. február 27-i közgyűlésen.Gerstmár Ferenc a 2020. február 27-i közgyűlésen.

Guzslován Gábor (DK-Szakszervezetek) interpellációt nyújtott be Porga Gyula polgármesterhez, amelyben azt kérdezte, számíthatnak-e a Henger utca környéki munkavállalók arra, hogy a kialakított buszöblök mellé kerülnek fedett várók, szemétgyűjtők, gyalogosforgalmat védő útburkolati felfestések, táblák? Porga Gyula polgármester válaszában emlékeztetett: eu-s forrásból két évvel ezelőtt hajtottak végre ott jelentős fejlesztéseket, aminek köszönhetően 21. századi infrastruktúra alakult ki, ami a munkavállalókat szolgálja, ám nem szabad elégedettnek lenni. A buszárok kialakítása nem önkormányzati pénzből valósul meg, ám a buszvárók, szemetesek kihelyezése előreláthatólag megtörténik még az idén.

Vonatok, buszmenetrend, elkerülő út és koronavírus

-Mit tesz a városvezetés annak érdekében, hogy a Veszprém – Budapest vasútvonalon ismét rendszeresen közlekedjenek alacsony padlós légkondicionált, modern szerelvények?- kérdezte interpellációjában Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd). A polgármester válaszában elmondta: a térség országgyűlési képviselőjével, Ovádi Péterrel együtt jelenleg is tárgyalásban vannak a MÁV-val, hisz cél, hogy legkésőbb 2023-ig 21. századi körülmények fogadják az Európa Kulturális Fővárosába érkezőket. Ez egy folyamat, amihez a MÁV az utazók türelmét kéri- mondta Porga Gyula. Hartmann Ferenc bízik benne, hogy a tárgyalások a korábbi állapot visszaállítását eredményezik majd.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) azt kérdezte, hogyan tud segítséget nyújtani az önkormányzat a veszprémi iskolák energetikai fejlesztéseihez? -Iskoláink fenntartója és működtetője nem az önkormányzat, hanem az állam. Amikor az államosítás utolsó lépése, a működtetés átadása megtörtént, polgármester úr úgy fogalmazott, nem az a fontos ki fizeti a villanyszámlát. Lehet, hogy ez tényleg kevésbé fontos, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a veszprémi gyermekek milyen állapotú ingatlanokban, milyen körülmények között tanulhatnak?-kérdezte.

A polgármester a közgyűlésen úgy fogalmazott: lehetőségeikhez mérten továbbra is segítik az épületek energetikai felújítását. A 2020-as költségvetésben is szerepelnek ilyen tételek. Az önkormányzat által megpályázott ELENA programban az összes általános iskola megújul majd-mondta. Gerstmár szerint azokat a forrásokat kell továbbra is keresni, ami az energetikai megújításokat szolgálják.

Katanics Sándor (DK-Szakszervezetek) azt kérdezte: Gyulafirátót és Kádárta lakossága számíthat-e arra, hogy a polgármester az eddigieknél aktívabb módon tevékenykedik annak érdekében, hogy a Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő út, amely a 82-es számú utat összekötné a 8-as számú főúttal a litéri elágazónál, megvalósuljon? Porga elmondta, a térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter lobbizik azért, hogy minél több állami pénz érkezzen Veszprémbe, ugyanakkor emlékeztetett: rövidesen elkezdődik a 82-es út korszerűsítése, és remélhetőleg az új Aranyosvölgyi híd is megépül kormányzati forrásból.

Tárgyalnak azért is, hogy a Katanics által említett fejlesztés is felkerüljön a listára. Katanics azt mondta, a korábbi ígéretek szerint az átkötő útnak már 2013-ra el kellett volna készülnie és továbbra is harcolni kell érte, hisz Gyulafirátót és Kádárta közlekedése lassan ellehetetlenül.

Hartmann Ferenc interpellációja után azt is megkérdezte: "mikor kerül módosításra a veszprémiek felháborodását kiváltó jelenlegi V-Busz menetrend?" A polgármester válaszában kifejtette, felkérte a V-busz vezérigazgatóját, vizsgálja felül a lakossági panaszokat, ezért március-áprilisra új módosítás várható. Hartmann elfogadja az időkérést, de szerinte elfogadhatatlan és kései az áprilisi időpont.

Az interpellációk és kérdések után felszólalások következtek.

Bázsa Botond (Fidesz-KDNP) a 70 éves Hársfa óvodával, Katanics Sándor pedig a koronavírussal kapcsolatban szólalt fel. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a városi háziorvosoknak, egészségügyi intézményeknek fel kell készülnie az esetlegesen Veszprémbe is eljutó járványra, továbbá Veszprém városának időben kell felkészülni egy olyan forgatókönyvvel, ami hathatóssegítséget jelent egy nehéz helyzet kialakulása esetén. A polgármester feladata egy rendkívüli helyzetben a gyors intézkedések meghozatalának koordinálása. -Arra kérem tehát a polgármestert, készüljön fel érdemi módon gyors intézkedések megtételére- mondta.

Kovács Rajmund (Jobbik) a tanárokat bántalmazó és szidalmazó diákok elleni fellépést sürgette. Mint mondta, a városra eddig nem volt jellemző az effajta viselkedés, de tudatosítani kell, hogy a város nem tűri a tanárok elleni erőszakot. Továbbá azt sem szabad eltűrni, hogy a szülők bántalmazzanak akár tettel, akár szóval tanárokat, oktatókat óvodai-bölcsödei dolgozókat. Kovács ezért arra kéri a polgármestert, hogy hívja fel az intézményvezetők figyelmét, hogy amennyiben bármilyen atrocitás is éri a tanárokat, dolgozókat mindenképpen jelezzék a hatóságoknak és az intézményfenntartók felé. Ha úgy vélik a vezetők, hogy a bekamerázás segíti a megelőzést, akkor az idei költségvetésből különítsenek el erre összeget.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.