Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: koronavírus és alacsonypadlós vonatok

2020. február 27. 10:35
A koronavírus, a Budapest-Veszprém közötti alacsonypadlós vonatszerelvények, és litéri elágazóba tervezett elkerülő út sürgetése is téma volt a februári közgyűlésen csütörtök délelőtt a Városházán.

Interpellációkkal, napirend előtti kérdésekkel és napirend előtti felszólalásokkal kezdődött az e havi közgyűlés 2020. február 27-én a Városházán.

A napirendi témák előtt Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) nyújtott be indítványt azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat biztosítson két lakást a családon belüli erőszak áldozatai részére, és a rendőrkapitánysággal együttműködve indítson megelőző kampányt a városban. Porga Gyula jogosnak tartja a probléma felvetését, de hangsúlyozta, hogy a családon belüli erőszak kezelésére az állam együttműködő szervezetekkel erős és szakszerű jelzőrendszert vezetett be.

-Mivel Veszprémben kevés bérlakás van – és ezek is tömbházak - nem lehetne megoldani a rejtettséget-mondta. Kiemelte azt is, ha bármilyen lakhatási krízis helyzet van a városban, azt meg lehet oldani. Az indítványt leszavazták, ám Gerstmár továbbra is fenntartja azt, szerinte növelni kellene a bérlakások számát Veszprémben.

Gerstmár Ferenc a 2020. február 27-i közgyűlésen.Gerstmár Ferenc a 2020. február 27-i közgyűlésen.

Guzslován Gábor (DK-Szakszervezetek) interpellációt nyújtott be Porga Gyula polgármesterhez, amelyben azt kérdezte, számíthatnak-e a Henger utca környéki munkavállalók arra, hogy a kialakított buszöblök mellé kerülnek fedett várók, szemétgyűjtők, gyalogosforgalmat védő útburkolati felfestések, táblák? Porga Gyula polgármester válaszában emlékeztetett: eu-s forrásból két évvel ezelőtt hajtottak végre ott jelentős fejlesztéseket, aminek köszönhetően 21. századi infrastruktúra alakult ki, ami a munkavállalókat szolgálja, ám nem szabad elégedettnek lenni. A buszárok kialakítása nem önkormányzati pénzből valósul meg, ám a buszvárók, szemetesek kihelyezése előreláthatólag megtörténik még az idén.

Vonatok, buszmenetrend, elkerülő út és koronavírus

-Mit tesz a városvezetés annak érdekében, hogy a Veszprém – Budapest vasútvonalon ismét rendszeresen közlekedjenek alacsony padlós légkondicionált, modern szerelvények?- kérdezte interpellációjában Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd). A polgármester válaszában elmondta: a térség országgyűlési képviselőjével, Ovádi Péterrel együtt jelenleg is tárgyalásban vannak a MÁV-val, hisz cél, hogy legkésőbb 2023-ig 21. századi körülmények fogadják az Európa Kulturális Fővárosába érkezőket. Ez egy folyamat, amihez a MÁV az utazók türelmét kéri- mondta Porga Gyula. Hartmann Ferenc bízik benne, hogy a tárgyalások a korábbi állapot visszaállítását eredményezik majd.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) azt kérdezte, hogyan tud segítséget nyújtani az önkormányzat a veszprémi iskolák energetikai fejlesztéseihez? -Iskoláink fenntartója és működtetője nem az önkormányzat, hanem az állam. Amikor az államosítás utolsó lépése, a működtetés átadása megtörtént, polgármester úr úgy fogalmazott, nem az a fontos ki fizeti a villanyszámlát. Lehet, hogy ez tényleg kevésbé fontos, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a veszprémi gyermekek milyen állapotú ingatlanokban, milyen körülmények között tanulhatnak?-kérdezte.

A polgármester a közgyűlésen úgy fogalmazott: lehetőségeikhez mérten továbbra is segítik az épületek energetikai felújítását. A 2020-as költségvetésben is szerepelnek ilyen tételek. Az önkormányzat által megpályázott ELENA programban az összes általános iskola megújul majd-mondta. Gerstmár szerint azokat a forrásokat kell továbbra is keresni, ami az energetikai megújításokat szolgálják.

Katanics Sándor (DK-Szakszervezetek) azt kérdezte: Gyulafirátót és Kádárta lakossága számíthat-e arra, hogy a polgármester az eddigieknél aktívabb módon tevékenykedik annak érdekében, hogy a Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő út, amely a 82-es számú utat összekötné a 8-as számú főúttal a litéri elágazónál, megvalósuljon? Porga elmondta, a térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter lobbizik azért, hogy minél több állami pénz érkezzen Veszprémbe, ugyanakkor emlékeztetett: rövidesen elkezdődik a 82-es út korszerűsítése, és remélhetőleg az új Aranyosvölgyi híd is megépül kormányzati forrásból.

Tárgyalnak azért is, hogy a Katanics által említett fejlesztés is felkerüljön a listára. Katanics azt mondta, a korábbi ígéretek szerint az átkötő útnak már 2013-ra el kellett volna készülnie és továbbra is harcolni kell érte, hisz Gyulafirátót és Kádárta közlekedése lassan ellehetetlenül.

Hartmann Ferenc interpellációja után azt is megkérdezte: "mikor kerül módosításra a veszprémiek felháborodását kiváltó jelenlegi V-Busz menetrend?" A polgármester válaszában kifejtette, felkérte a V-busz vezérigazgatóját, vizsgálja felül a lakossági panaszokat, ezért március-áprilisra új módosítás várható. Hartmann elfogadja az időkérést, de szerinte elfogadhatatlan és kései az áprilisi időpont.

Az interpellációk és kérdések után felszólalások következtek.

Bázsa Botond (Fidesz-KDNP) a 70 éves Hársfa óvodával, Katanics Sándor pedig a koronavírussal kapcsolatban szólalt fel. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a városi háziorvosoknak, egészségügyi intézményeknek fel kell készülnie az esetlegesen Veszprémbe is eljutó járványra, továbbá Veszprém városának időben kell felkészülni egy olyan forgatókönyvvel, ami hathatóssegítséget jelent egy nehéz helyzet kialakulása esetén. A polgármester feladata egy rendkívüli helyzetben a gyors intézkedések meghozatalának koordinálása. -Arra kérem tehát a polgármestert, készüljön fel érdemi módon gyors intézkedések megtételére- mondta.

Kovács Rajmund (Jobbik) a tanárokat bántalmazó és szidalmazó diákok elleni fellépést sürgette. Mint mondta, a városra eddig nem volt jellemző az effajta viselkedés, de tudatosítani kell, hogy a város nem tűri a tanárok elleni erőszakot. Továbbá azt sem szabad eltűrni, hogy a szülők bántalmazzanak akár tettel, akár szóval tanárokat, oktatókat óvodai-bölcsödei dolgozókat. Kovács ezért arra kéri a polgármestert, hogy hívja fel az intézményvezetők figyelmét, hogy amennyiben bármilyen atrocitás is éri a tanárokat, dolgozókat mindenképpen jelezzék a hatóságoknak és az intézményfenntartók felé. Ha úgy vélik a vezetők, hogy a bekamerázás segíti a megelőzést, akkor az idei költségvetésből különítsenek el erre összeget.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.