2023. március 31.
//
Árpád névnap

Pánik szülte aggodalom – feleslegesen

Nem kell messzebb menni, mint a legközelebbi élelmiszerbolt, hogy lássuk, Veszprémet is elérte a koronavírus okozta pánikhullám, a képzelt, vagy valós karantén-fenyegetés miatt pedig a lakosok elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket. Körbejártuk az üzleteket és kérdezősködtünk a vásárlóknál, a tapasztalatok pedig egy rossz öngerjesztő folyamatot festettek le.

Egyelőre csak az árufeltöltők gyorsaságán és a jó logisztikán múlik, hogy a különböző élelmiszerüzletekben kifosztott pultokat találunk-e, vagy a megszokott rendben sorakoznak a száraztészták, lisztek, konzervek, mirelit termékek, pékáruk, vagy éppen a tisztítószerek, hogy csak a legáltalánosabbakat említsük, amelyekre tagadhatatlanul megemelkedett a kereslet az elmúlt napokban.

Néhány olyan üzletnél, amelyek az elkerülőn túl vannak, már a parkolás sem volt egyszerű, annak ellenére, hogy egy csütörtök délutáni időpontot választottunk, hogy körbejárjuk az üzleteket. Ráadásul a hónap utolsó napjaiban vagyunk, a fizetések is csak jövő héten érkeznek, így semmi sem indokolta a nagybevásárlást ennyi háztartásnál.

Az üzletek többségében is a megszokott rendben találtuk a legtöbb pultot, a tartós élelmiszerekről, valamint a tisztítószerekről azonban ez már nem volt elmondható.

Néhány csomag liszt és cukor maradt a polcon, ezeket másnapra valószínűleg pótoltákNéhány csomag liszt és cukor maradt a polcon, ezeket másnapra valószínűleg pótolták

Olvasóink által szerkesztőségünkbe eljuttatott képek, valamint saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy ezekből az árucikkekből éppen nagy felhalmozás zajlik a veszprémi és környékbeli háztartásokban.

A tisztítószerek is kelendőekA tisztítószerek is kelendőek

Az üzletek parkolóiban érdeklődtünk a vásárlóknál arról, hogy milyen felindulásból vásárolnak ennyit ezekből a termékekből, a válaszok mögött pedig valóban a koronavírus általi fenyegetés bújik meg, de mielőtt tévesen pánikhelyzetet hirdetnénk, rá kell világítani egy másik tényezőre is, ami az embereket az üzletekbe vezérli.

A mirelit áru is a népszerű termékek közé tartozik ezekben a napokbanA mirelit áru is a népszerű termékek közé tartozik ezekben a napokban

Több ember esetében az olaszországi karantén kihirdetése volt a meggyőző a koronavírus valós fenyegetése kapcsán. Azáltal, hogy már egy közeli országban is ilyen rendkívüli állapotokat vezettek be, elég indok volt ahhoz, hogy felkészüljenek a hasonló helyzetekre. Volt olyan vevő, aki megemlítette, hogy a hírekben hallotta, hogy Kínában is súlyos élelmiszerhiány lépett fel a lezárt városokban, ezért ő nem akar kockáztatni itthon.

Ezt a híresztelést amúgy cáfolta korábbi interjúalanyunk, aki a vírus gócpontjának számító Wuhanban tartózkodott még egy hónapja, az ő helyszíni tapasztalatai nem szóltak ilyen problémákról.

Kapcsolódó cikk
Üzenet Wuhanból – exkluzív tudósítás a lezárt várostól a budapesti karanténig
Hét magyar rekedt január közepén a koronavírus miatt zár alá helyezett Wuhan városban, Kínában. Portálunknak sikerült elérnie az egyiküket, aki részletesen beszámolt az ott töltött időről, a közel sem zökkenőmentes hazautazásról, és a budapesti izolációs központban töltött hetekről. Az álhírek helyett most első kézből nyerünk betekintést az elzárt városba.

Néhányan beszámoltak olyan munkahelyükön terjedő hírekről, ami külön felszólította a kollégákat, hogy ha tehetik, gondoskodjanak az élelmiszerekről jó előre maguknak. (Ezt a konkrét munkahelyet szándékosan nem kívánjuk megnevezni.)

Mintha csak a karácsonyi szünet előtt lennénkMintha csak a karácsonyi szünet előtt lennénk

A megkérdezetteknek egy jelentős része viszont nem közvetlenül a vírus terjedéséről szóló híresztelések miatt ment el bevásárolni, sőt többségük felesleges pánikkeltésnek tartja azt, amikor magyarországi karanténról és élelmiszerhiányról beszélnek az emberek.

Viszont ők sem szeretnék, hogy a megszokott háztartásvezetésükben bármilyen élelmiszerből hiány lépjen fel, és mivel a hírek arról szólnak, valamint a tapasztalatok is azt mutatják, hogy az emberek többsége megrohamozta az üzleteket, ezért mások paranoiája miatt nekik is muszáj megvenni – ha nem is raklapszámra – a szokásos tartós élelmiszereket előre.

Csak a legszükségesebb dolgok...Csak a legszükségesebb dolgok...

A jelenségre az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is reagált, közleményükben az áll, hogy

...néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszerek feltöltési üteme nem tudja követni a megnövekedett keresletet, de az áruházakban az árukészlet stabilan rendelkezésre áll, a polcok feltöltése folyamatos.

Az OKSZ továbbá a média felelősségét is kiemelte.

A bemutatott egyedi esetek, bevásárlási mintalisták ugyanakkor a kevésbé tájékozott vásárlókat indokolatlan felhalmozásra sarkallhatják, amely különösen így a hónap végén szükségtelenül kifeszítheti a vásárlók háztartási költségvetését

- áll a közleményükben.

 

Szerkesztőségünkben ezért a jövőben is arra törekszünk, hogy a koronavírushoz kapcsolódó álhírek, valamint a pánikkeltésre alkalmas híresztelések helyett kifejezetten a hivatalos szervek közleményeit közöljük, illetve hiteles tudósításokon keresztül mutassuk be olvasóinknak a történéseket.

Hajas Bálint

További cikkek

Lehet, hogy Veszprémben él az új rádiós sztárműsorvezető
Lehet, hogy Veszprémben él az új rádiós sztárműsorvezető
Öt év alatt 900-nál is több helyi kisgyermek látogathatott el a Méz Rádió stúdiójába, pár napja pedig az ezredik kisiskolást köszöntötte Szekeres Dávid műsorvezető, az országban is egyedülállónak számító Nyitott rádió program kitalálója. Az Ébredj Veszprém! című reggeli műsor házigazdájától megtudtuk, több éve őt is egy hasonló élmény inspirálta arra, hogy a rádiózásra tegye fel az életét, és reméli, már találkozott azzal a fiatallal, aki követi őt ezen az úton.
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont csütörtökön.
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
25 ezer dollárt költhetett szerszámokra az Ipari
Huszonötezet dollárt nyert a Howmet Aerospace Alapítvány pályázatán az Ipari Technikum. Az összegből a mechatronika és gépész szakos diákok képzésében használható szerszámokat vásároltak.
Állt 42 évet
Állt 42 évet
Kedden este búcsúztatót tartottak a V-Busz kollégái, a Haszkovó-fordulóban található 42 éves bódétól dudaszóval köszöntek el.