2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap

Pánik szülte aggodalom – feleslegesen

Nem kell messzebb menni, mint a legközelebbi élelmiszerbolt, hogy lássuk, Veszprémet is elérte a koronavírus okozta pánikhullám, a képzelt, vagy valós karantén-fenyegetés miatt pedig a lakosok elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket. Körbejártuk az üzleteket és kérdezősködtünk a vásárlóknál, a tapasztalatok pedig egy rossz öngerjesztő folyamatot festettek le.

Egyelőre csak az árufeltöltők gyorsaságán és a jó logisztikán múlik, hogy a különböző élelmiszerüzletekben kifosztott pultokat találunk-e, vagy a megszokott rendben sorakoznak a száraztészták, lisztek, konzervek, mirelit termékek, pékáruk, vagy éppen a tisztítószerek, hogy csak a legáltalánosabbakat említsük, amelyekre tagadhatatlanul megemelkedett a kereslet az elmúlt napokban.

Néhány olyan üzletnél, amelyek az elkerülőn túl vannak, már a parkolás sem volt egyszerű, annak ellenére, hogy egy csütörtök délutáni időpontot választottunk, hogy körbejárjuk az üzleteket. Ráadásul a hónap utolsó napjaiban vagyunk, a fizetések is csak jövő héten érkeznek, így semmi sem indokolta a nagybevásárlást ennyi háztartásnál.

Az üzletek többségében is a megszokott rendben találtuk a legtöbb pultot, a tartós élelmiszerekről, valamint a tisztítószerekről azonban ez már nem volt elmondható.

Néhány csomag liszt és cukor maradt a polcon, ezeket másnapra valószínűleg pótoltákNéhány csomag liszt és cukor maradt a polcon, ezeket másnapra valószínűleg pótolták

Olvasóink által szerkesztőségünkbe eljuttatott képek, valamint saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy ezekből az árucikkekből éppen nagy felhalmozás zajlik a veszprémi és környékbeli háztartásokban.

A tisztítószerek is kelendőekA tisztítószerek is kelendőek

Az üzletek parkolóiban érdeklődtünk a vásárlóknál arról, hogy milyen felindulásból vásárolnak ennyit ezekből a termékekből, a válaszok mögött pedig valóban a koronavírus általi fenyegetés bújik meg, de mielőtt tévesen pánikhelyzetet hirdetnénk, rá kell világítani egy másik tényezőre is, ami az embereket az üzletekbe vezérli.

A mirelit áru is a népszerű termékek közé tartozik ezekben a napokbanA mirelit áru is a népszerű termékek közé tartozik ezekben a napokban

Több ember esetében az olaszországi karantén kihirdetése volt a meggyőző a koronavírus valós fenyegetése kapcsán. Azáltal, hogy már egy közeli országban is ilyen rendkívüli állapotokat vezettek be, elég indok volt ahhoz, hogy felkészüljenek a hasonló helyzetekre. Volt olyan vevő, aki megemlítette, hogy a hírekben hallotta, hogy Kínában is súlyos élelmiszerhiány lépett fel a lezárt városokban, ezért ő nem akar kockáztatni itthon.

Ezt a híresztelést amúgy cáfolta korábbi interjúalanyunk, aki a vírus gócpontjának számító Wuhanban tartózkodott még egy hónapja, az ő helyszíni tapasztalatai nem szóltak ilyen problémákról.

Kapcsolódó cikk
Üzenet Wuhanból – exkluzív tudósítás a lezárt várostól a budapesti karanténig
Hét magyar rekedt január közepén a koronavírus miatt zár alá helyezett Wuhan városban, Kínában. Portálunknak sikerült elérnie az egyiküket, aki részletesen beszámolt az ott töltött időről, a közel sem zökkenőmentes hazautazásról, és a budapesti izolációs központban töltött hetekről. Az álhírek helyett most első kézből nyerünk betekintést az elzárt városba.

Néhányan beszámoltak olyan munkahelyükön terjedő hírekről, ami külön felszólította a kollégákat, hogy ha tehetik, gondoskodjanak az élelmiszerekről jó előre maguknak. (Ezt a konkrét munkahelyet szándékosan nem kívánjuk megnevezni.)

Mintha csak a karácsonyi szünet előtt lennénk

A megkérdezetteknek egy jelentős része viszont nem közvetlenül a vírus terjedéséről szóló híresztelések miatt ment el bevásárolni, sőt többségük felesleges pánikkeltésnek tartja azt, amikor magyarországi karanténról és élelmiszerhiányról beszélnek az emberek.

Viszont ők sem szeretnék, hogy a megszokott háztartásvezetésükben bármilyen élelmiszerből hiány lépjen fel, és mivel a hírek arról szólnak, valamint a tapasztalatok is azt mutatják, hogy az emberek többsége megrohamozta az üzleteket, ezért mások paranoiája miatt nekik is muszáj megvenni – ha nem is raklapszámra – a szokásos tartós élelmiszereket előre.

Csak a legszükségesebb dolgok...Csak a legszükségesebb dolgok...

A jelenségre az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is reagált, közleményükben az áll, hogy

...néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszerek feltöltési üteme nem tudja követni a megnövekedett keresletet, de az áruházakban az árukészlet stabilan rendelkezésre áll, a polcok feltöltése folyamatos.

Az OKSZ továbbá a média felelősségét is kiemelte.

A bemutatott egyedi esetek, bevásárlási mintalisták ugyanakkor a kevésbé tájékozott vásárlókat indokolatlan felhalmozásra sarkallhatják, amely különösen így a hónap végén szükségtelenül kifeszítheti a vásárlók háztartási költségvetését

- áll a közleményükben.

 

Szerkesztőségünkben ezért a jövőben is arra törekszünk, hogy a koronavírushoz kapcsolódó álhírek, valamint a pánikkeltésre alkalmas híresztelések helyett kifejezetten a hivatalos szervek közleményeit közöljük, illetve hiteles tudósításokon keresztül mutassuk be olvasóinknak a történéseket.

Hajas Bálint

További cikkek

A népesség egy jelentős része szingli
A népesség egy jelentős része szingli
A magyar népesség egy jelentős része egyedül él, vagyis szingli - mondta Rövid Irén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzője kedden a köztévében.
Elkezdik megszüntetni a buszközlekedést a fővárosba
Elkezdik megszüntetni a buszközlekedést a fővárosba
Évek óta ismert terv, hogy a párhuzamosságokat megszüntetve ahol lehet, vonatra terelnék át az utasokat a buszokról. A folyamat augusztus 20-án kezdődik, sokan nem fognak neki örülni.
Többet szánnak az idén az iskolakezdésre a családok
Többet szánnak az idén az iskolakezdésre a családok
Az idén gyermekenként átlagosan 33 ezer 560 forintot terveznek elkölteni a szülők az iskolakezdésre, míg tavaly ez az összeg átlagosan 15 ezer és 25 ezer forint között mozgott - közölte a Vatera a júliusban saját felhasználói körében végzett felmérése alapján.
Nem megfelelő a 8-as út elkerülője az ellenzéki politikusok szerint
Nem megfelelő a 8-as út elkerülője az ellenzéki politikusok szerint
A közösségi tervezés hiányát és a Látó-hegy hermetikus elválasztását nehezményezték az ellenzéki képviselők a 8-as út déli felújításával kapcsolatban. Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc és Hartmann Ferenc hétfő délelőtti sajtótájékoztatójukon az évtizedes projekttörténet fontosabb fejezeteiből is idéztek.
Meghalt három beteg, harmincöttel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt három beteg, harmincöttel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt három krónikus beteg és harmincöttel, 4731-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.
2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap