Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bepillantás az egykori Jutasi Altisztképző életébe

2020. február 28. 15:39
Megújult intézménytörténeti kiállítás nyílt a Veszprém Megyei Levéltárban Erős hit, erős akarat címmel, mely az épületben korábban működött Jutasi Honvéd Altisztképző- és nevelő Intézetnek állít emléket.

A kiállítás korábban, 2010-ben egyszer már megtekinthető volt az intézményben, akkor azonban formáját és tartalmát tekintve is kicsit másabb volt, mint a pénteken megnyitott tárlat – tudtuk meg Boross István igazgatótól. A helyszínen 2005 óta székelő levéltár azonban mindig is igyekezett tiszteletben tartani az épület katonai múltját, és az egykori altisztképző jelszavához hűen – „Erős hit, erős akarat” – szívós és aprólékos munkával feltárni annak történetét.

Ennek eredménye a most megnyílt, immár állandó kiállítás, aminek létrejöttét nagyban segítette, hogy az intézmény egyik munkatársa, Kovács Viola a levéltár rendelkezésére bocsátotta az altisztképzőben végzett édesapja, Kovács Jenő dokumentumait és emlékeit az itt töltött időről.

A megnyitón beszédet mondó Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a kiállítás régi hiányt pótol. Amikor ugyanis Veszprém kulturális örökségéről beszélünk, általában Gizella királyné hagyatékáról, a török ostromlókról, a 19. és 20. század fordulójáról, a polgárság megerősödéséről, illetve az 56-os eseményekről és a rendszerváltásról esik szó. Azt viszont gyakran elfelejtjük, hogy Veszprém igazi katonaváros.

„A honvédség múltja és jelene szintén számos értékkel gazdagította szeretett városunkat. Sokszor csak azokra a hősökre emlékezünk, akik valamilyen emberfeletti tettet vittek véghez. Dicső harcokról, mártírokról szólnak a legendák, holott a katonaság már önmagában is egy becsületre méltó hivatás, hiszen az emberi tartás, a becsület, a józan ítélőképesség mind-mind olyan jelzők, amelyek a közlegényektől a tábornokokig, minden katonát jellemeznek” – fogalmazott.

Veszprém honvédségi múltja pedig nem veszett el az idő múlásával, és ezt a most megnyílt kiállítás is tanúsítja: sokan vannak ebben a városban, akiknek fontos közös örökségünk, és fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy ezt a mai fiatalok, majd az ő gyermekeik is megismerjék. Hogy megtudják, mi is az a becsület, egyenes jellem.

„Büszke vagyok a veszprémi levéltárra azért, hogy lehetőséget és méltó helyszínt biztosított a kiállításnak és nem hagyta, hogy a por lepje be ezeket a történelmi veszprémi emlékeket. Továbbá nem lehetünk eléggé hálásak azoknak a veszprémieknek, akik saját becsületükből megőrizték azokat a kordokumentumokat, amelyek ma végre elfoglalhatják méltó helyüket itt, a hajdani a Kinizsi Pál Honvéd Altisztképző és -nevelő Intézetben, ezzel is gazdagítva a kiállítást” – méltatta a tárlatot.

Az épületnek egyébként meglehetősen kalandos, és időnként sanyarú sorsa volt – mondta el Nagy Szabolcs igazgatóhelyettes. Eredetileg 92 éve épült, miután azonban a II. világháborúban gyakorlatilag a teljes intézményt – az oktatókat és a hallgatókat is – Németországba evakuálták, a szovjetek foglalták el, akik laktanyaként hasznosították. Ebben az időszakban egy komplett város alakult ki itt a városon belül, a szovjetek pedig egyáltalán nem közösködtek a többi városlakóval. Jól bizonyítja ezt az az eset is, amikor egy komoly lőpor robbanás után a sebesülteket a helyi kórház helyett inkább Hajmáskérre szállították.

Mire eljött a rendszerváltás ideje, az egykori altisztképző képe ki is kopott az emberek emlékezetéből, majd a már amúgy is leromlott állapotú épület meglehetősen méltatlan helyzetbe került: volt, hogy hajléktalanokat használták. A megváltás akkor jött el, amikor a Veszprém Megyei Levéltár kezdte kinőni várbeli helyét, és egy komoly, majd egy évtizedes felújítást követően beköltözött az épületbe. Mivel a levéltárnak kötelezettsége is volt őrizni a hely eredeti funkcióját, és maguk is fontosnak tartották, hogy ez az örökség ne vesszen el, hamar felvetődött az állandó kiállítás ötlete. A 2000-es évek elején azonban még nem volt elég forrás, így előbb Földesi Ferenc helytörténeti kutató anyagaiból egy kisebb tárlat nyílt meg 2010-ben, ami egy kicsit a katonaság kultuszát is életre hívta újra, majd tíz évvel később, az új dokumentációkkal most végre megnyílhatott egy bőségesebb kiállítás.

A levéltár munkatársai szerint az új kiállítás most már méltó emléket tud állítani az egykori altisztképzőnek, valamint a jutasi őrmesterekre ragadt negatív előítéleteket is árnyalni tudja azáltal, hogy pontos és friss információkkal szolgál mind az intézményről, mind Kovács Jenő életén keresztül az itt kiképzést kapókról is.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.