Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jóga: egységben test és lélek

2020. március 2. 21:31 // Forrás: Ecoport
Mindennapjainkat egy rohanó világban éljük, néha egy percet sem hagyva önmagunkra. Így rohanunk át heteinken, hónapjainkon, éveinken, az életünkön. Kevés időt szakítunk önmagunkra, a pihenésre, a testünk kiegyensúlyozására, ezért gyakran fáradtak, erőtlenek, kimerültek vagyunk – a testünk és lelkünk állandó feszültségtől szenved.

A feszültség és a stressz szinte a mindennapjaink része, ami nemcsak a lélekre, hanem a testre is hat. A test és elme egységet képeznek, és minden, ami az elmét kibillenti az egyensúlyból, az a fizikai testben is egyensúlytalanságot hoz létre. Sokat halljuk, hogy a testi betegségek mögött lelki okok vannak. Amikor az elmében feszültség keletkezik (stressz, túl sok feladat, nyomasztó követelmények és határidők, túl sok vágy, emberi konfliktusok, megoldatlan élethelyzetek miatt), az a testre is kihat. Feszültség keletkezik, legyengül az immunrendszer, méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben, és könnyen megbetegedhetünk.

A jóga az élet tanainak legősibb gyűjteményéhez tartozik. A jóga tanai szerint a testi, lelki és szellemi energiák harmonikus összjátéka jelenti az egészséget, míg az összhang hiánya megbetegedéshez vezet. A jóga Egységet jelent. A test, az elme és a lélek egységét.

A jóga rendszeres gyakorlása révén a testi-lelki feszültségeink oldódnak és energiával töltődünk fel, a gyakorlás beindíthatja a természetes öngyógyító, regeneráló folyamatokat. A szervezet egészségesebb lesz, a teherbírásunk megnő, kiegyensúlyozottá és öntudatosabbá válhatunk, így könnyebben felvehetjük a harcot a mindennapi kihívásokkal.

Mindezt három elem összekapcsolásával, a légzés, a gyakorlatok és a koncentráció együttes alkalmazásával érhetjük el, ami pozitív hatást gyakorol szervezetünk egészére: erősíti az izmokat, elősegíti a belső szervek és mozgásszervek kiegyensúlyozott működését, javítja a vérkeringést, megnyugtatja az idegeket, normalizálja a légzést és növeli a koncentrációs készséget.

A napi rohanásban pontosan ez az, amire szükségünk van.

Csáti-Ersók Marietta
jógaoktató

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.