2020. október 31.
//
Farkas névnap

Jóga: egységben test és lélek

2020. március 2. 21:31
Ecoport
Mindennapjainkat egy rohanó világban éljük, néha egy percet sem hagyva önmagunkra. Így rohanunk át heteinken, hónapjainkon, éveinken, az életünkön. Kevés időt szakítunk önmagunkra, a pihenésre, a testünk kiegyensúlyozására, ezért gyakran fáradtak, erőtlenek, kimerültek vagyunk – a testünk és lelkünk állandó feszültségtől szenved.

A feszültség és a stressz szinte a mindennapjaink része, ami nemcsak a lélekre, hanem a testre is hat. A test és elme egységet képeznek, és minden, ami az elmét kibillenti az egyensúlyból, az a fizikai testben is egyensúlytalanságot hoz létre. Sokat halljuk, hogy a testi betegségek mögött lelki okok vannak. Amikor az elmében feszültség keletkezik (stressz, túl sok feladat, nyomasztó követelmények és határidők, túl sok vágy, emberi konfliktusok, megoldatlan élethelyzetek miatt), az a testre is kihat. Feszültség keletkezik, legyengül az immunrendszer, méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben, és könnyen megbetegedhetünk.

A jóga az élet tanainak legősibb gyűjteményéhez tartozik. A jóga tanai szerint a testi, lelki és szellemi energiák harmonikus összjátéka jelenti az egészséget, míg az összhang hiánya megbetegedéshez vezet. A jóga Egységet jelent. A test, az elme és a lélek egységét.

A jóga rendszeres gyakorlása révén a testi-lelki feszültségeink oldódnak és energiával töltődünk fel, a gyakorlás beindíthatja a természetes öngyógyító, regeneráló folyamatokat. A szervezet egészségesebb lesz, a teherbírásunk megnő, kiegyensúlyozottá és öntudatosabbá válhatunk, így könnyebben felvehetjük a harcot a mindennapi kihívásokkal.

Mindezt három elem összekapcsolásával, a légzés, a gyakorlatok és a koncentráció együttes alkalmazásával érhetjük el, ami pozitív hatást gyakorol szervezetünk egészére: erősíti az izmokat, elősegíti a belső szervek és mozgásszervek kiegyensúlyozott működését, javítja a vérkeringést, megnyugtatja az idegeket, normalizálja a légzést és növeli a koncentrációs készséget.

A napi rohanásban pontosan ez az, amire szükségünk van.

Csáti-Ersók Marietta
jógaoktató

vehir.hu

További cikkek

Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Csak őszintén: nem szégyen, ha egy párezres bor a kedvencünk, és az sem magától értetődő, hogy a csúcsborok mindenkinek ízlenek - mondja Both Gábor borász, akivel az Új Borkerekasztal kapcsán beszélgettünk.
Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Veszprémi származású, operaénekes, televíziós szakember, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Bennünket az Opera új művészeti központjában, az Eiffel Műhelyházban fogad, és rögtön az öthajós csarnokot reprezentáló maketthez kalauzol, hogy megmutassa, hogyan is néz ki a 6,7 hektáros objektum, amely az Opera próba-, gyártó- és raktárközpontja lesz, termekkel, zenekari stúdióval, háziszínpaddal.
Megjelent a Séd folyóirat 28. száma
Megjelent a Séd folyóirat 28. száma
A Covid-sújtotta időkhöz mérten meglepően sok dolog történt Veszprémben az elmúlt két hónapban – ezekről olvashatunk a Séd folyóirat idei ötödik lapszámában.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.