Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Tudásalapú gazdaságra van szükség

2020. március 4. 18:36
Mit hoz a jövő? A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct szerdai rendezvényén erre a kérdésre keresték a választ.

Az elmúlt időszakban gyakran hallhattuk a figyelmeztetést a világgazdaság trendjeivel kapcsolatban. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a német ipar gyengülése mellé a koronavírus okozta fennakadások is rontották a kilátásokat, különösen egy olyan kitett gazdaság számára, mint amilyen a magyar – vázolta a helyzetet dr. Csath Magdolna gazdasági elemző.

Bár a földrajzi helyzetünk bizonyos szinten kényszerpályán, a német gazdaság hullámterében tart minket, sokat lehetne tenni azért, hogy csökkentsük a függőségünket és csökkentsük a lemaradásunkat. Alacsony például az innovatív ágazatok aránya a magyar gazdaságban, nagyon rossz a hazai kis- és közepes vállalkozások zöldgazdasághoz kapcsolódó termelése – ezeken a területeken komoly fejlődési potenciál rejtőzik. Nem is beszélve arról, hogy az Európai Unió következő hétéves költségvetési ciklusában várhatóan jelentősebb forrásokat biztosít majd a klímasemlegességet elősegítő területeknek – az átrendeződés ugyan nem kedvez a magyar gazdaság jelenlegi szerkezetének, de ugyanakkor megannyi lehetőséget is rejt magában. 

Például azt, hogy új piacokat találjunk magunknak. Ez viszont nem fog sikerülni, ha az olcsósággal akarunk kitűnni: olyan szektorokban kell erősödnünk, ahol drága terméket és szolgáltatásokat tudunk eladni. Jelenleg azonban az jellemző, hogy a külföldi tulajdonú cégek a kutatás-fejlesztést nem Magyarországon végzik, a nagy értéket előállító munkafolyamatokat Ausztriában, Németországban hajtják végre, Magyarországra a kis hozzáadott értékkel bíró összeszerelést telepítik. A nagy tudás hiányzik például a digitalizáció terén is: míg a többi visegrádi országhoz viszonyítva Magyarországon kifejezetten jó a kiépített infrastruktúra, szélessávú hálózat, az erre épülő ágazatok jóval gyengébben teljesítenek, mint a régió többi gazdaságában. 

Csath Magdolna az Európai Unió országjelentésében megfogalmazott javaslatokkal egyetértve vázolta fel az előttünk álló évek feladatait. Mint fogalmazott, nem lehet megúszni a képzésre és az innovációra irányuló nagyobb befektetést, az újonnan létesülő munkahelyeknek tudásalapú feladatokat kell ellátniuk, az eddig kiemelten támogatott szektorok (mint az autóipar) helyett pedig inkább a kkv-kra kell nagyobb figyelmet fordítani, mert ezáltal csökkenthető a magyar gazdaság kitettsége. 

A szerdai rendezvény további részében az Európai Unió előtt a következő pénzügyi ciklusban álló kihívásokról dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője tartott előadást – vele hamarosan külön interjút olvashatnak a vehir hasábjain. 

A program zárásaként átadták a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által odaítélt Felelősség a Közösségért és Környezetért díjat, melyet idén a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. nyert el. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.