2020. október 20.
//
Vendel névnap

Tudásalapú gazdaságra van szükség

Mit hoz a jövő? A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Europe Direct szerdai rendezvényén erre a kérdésre keresték a választ.

Az elmúlt időszakban gyakran hallhattuk a figyelmeztetést a világgazdaság trendjeivel kapcsolatban. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a német ipar gyengülése mellé a koronavírus okozta fennakadások is rontották a kilátásokat, különösen egy olyan kitett gazdaság számára, mint amilyen a magyar – vázolta a helyzetet dr. Csath Magdolna gazdasági elemző.

Bár a földrajzi helyzetünk bizonyos szinten kényszerpályán, a német gazdaság hullámterében tart minket, sokat lehetne tenni azért, hogy csökkentsük a függőségünket és csökkentsük a lemaradásunkat. Alacsony például az innovatív ágazatok aránya a magyar gazdaságban, nagyon rossz a hazai kis- és közepes vállalkozások zöldgazdasághoz kapcsolódó termelése – ezeken a területeken komoly fejlődési potenciál rejtőzik. Nem is beszélve arról, hogy az Európai Unió következő hétéves költségvetési ciklusában várhatóan jelentősebb forrásokat biztosít majd a klímasemlegességet elősegítő területeknek – az átrendeződés ugyan nem kedvez a magyar gazdaság jelenlegi szerkezetének, de ugyanakkor megannyi lehetőséget is rejt magában. 

Például azt, hogy új piacokat találjunk magunknak. Ez viszont nem fog sikerülni, ha az olcsósággal akarunk kitűnni: olyan szektorokban kell erősödnünk, ahol drága terméket és szolgáltatásokat tudunk eladni. Jelenleg azonban az jellemző, hogy a külföldi tulajdonú cégek a kutatás-fejlesztést nem Magyarországon végzik, a nagy értéket előállító munkafolyamatokat Ausztriában, Németországban hajtják végre, Magyarországra a kis hozzáadott értékkel bíró összeszerelést telepítik. A nagy tudás hiányzik például a digitalizáció terén is: míg a többi visegrádi országhoz viszonyítva Magyarországon kifejezetten jó a kiépített infrastruktúra, szélessávú hálózat, az erre épülő ágazatok jóval gyengébben teljesítenek, mint a régió többi gazdaságában. 

Csath Magdolna az Európai Unió országjelentésében megfogalmazott javaslatokkal egyetértve vázolta fel az előttünk álló évek feladatait. Mint fogalmazott, nem lehet megúszni a képzésre és az innovációra irányuló nagyobb befektetést, az újonnan létesülő munkahelyeknek tudásalapú feladatokat kell ellátniuk, az eddig kiemelten támogatott szektorok (mint az autóipar) helyett pedig inkább a kkv-kra kell nagyobb figyelmet fordítani, mert ezáltal csökkenthető a magyar gazdaság kitettsége. 

A szerdai rendezvény további részében az Európai Unió előtt a következő pénzügyi ciklusban álló kihívásokról dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője tartott előadást – vele hamarosan külön interjút olvashatnak a vehir hasábjain. 

A program zárásaként átadták a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által odaítélt Felelősség a Közösségért és Környezetért díjat, melyet idén a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. nyert el. 
 

Söge
Domján Attila

További cikkek

Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Négy településen: Balatonfűzfőn, Balatonszepezden, Megyeren és Szigligeten tartottak időközi választásokat vasárnap.
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
A cyber tér veszélyeiről és egyben lehetőségeiről tartottak kétnapos konferenciát a Veszprém Agórában a hétvégén.
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Kiállítással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg Veszprém és az önkormányzatiság eddigi harminc évéről szombaton a Hangvillában, ahol egykori és a jelenlegi polgármester mondtak beszédet.