Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Közösségben a békéért

2020. március 6. 16:48
Idén lesz tizenhat éve, hogy csatlakoztunk az Európai Unióhoz, de hogy pontosan mit is jelent ehhez a közösséghez tartozni, és melyek jelenleg az unió legnagyobb kihívásai, arról Dr. Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével beszélgettünk veszprémi előadása után.

Az Európai Uniót a békére való igény és törekvés hívta életre. A II. világháború után az európai országok úgy gondolták, hogy ha egymással gazdasági és politikai szövetségre lépnek, az hosszú távon a béke megszilárdítását jelenti a kontinensen - kezdte történelmi visszatekintőjét Zupkó Gábor.

Kialakítottak egy érdek- és értékközösséget, és olyan hatásköröket rendeltek hozzá, amelyről úgy tartották a tagországok, hogy helyes, ha közösen lépnek fel.

Kezdetben gazdasági alapon szerveződött ez a közösség, az volt a cél, hogy létrejöjjön az egységes piac, valamint megerősítsék az agrárgazdaságot, amelyik szektor az egyik leginkább megtépázódott a háború alatt.

Dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjeDr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője

Az alapvető célok közt ma is felfedezhetjük ezeket a törekvéseket, azonban mára jóval több kihívást jelentő feladattal szembesül az EU.

Mindehhez értelemszerűen forrásokat kell rendelni, ami elsősorban nemzeti befizetésekből származnak- tér rá a képviselet vezetője az egyik legfontosabb kérdésre, az Unió költségvetésére.

Körülbelül a tagországoknak a saját GNI-jük (bruttó nemzeti össztermék) 1%-át kell befizetniük, ebből finanszírozza az EU többek közt a kohéziós támogatásait, azaz a gazdaságilag gyengébb országok felzárkóztatását is.

Az országok rendszerint évente fogadnak el a költségvetést, az EU ezzel szemben hétéves ciklusokban határozza meg saját keretét. Ez segít hosszabb távon meghatározni az irányelveket, ami stabilitást ad a közösségnek.

A jelenlegi költségvetés utolsó évében vagyunk és még idén dönteni kell a 2021-2027 közötti időszakról, ami jelenleg az egyik legnagyobb kihívást jelenti, hiszen az EU törvényei szerint minden országnak egységesen el kell fogadnia a büdzsét, ezután a Európai Parlamentnek is szavaznia kell róla.

Ráadásul tovább bonyolítja a helyzetet a Brexit, ami után az egyik legnagyobb befizető ország, Nagy-Britannia távozott a közösségből, ezzel együtt az általa befizetett nemzeti össztermék 1%-a is kiesett.

Idén februárban lépett életbe a Brexit, a szigetország távozott az EU-bólIdén februárban lépett életbe a Brexit, a szigetország távozott az EU-ból

Zupkó Gábor elmondta, hogy jelenleg még messze állnak a megállapodástól, az idő viszont szorít, hiszen jövő év január elsejétől már életbe kell lépnie az új hétéves ciklusnak.

Magyarország álláspontja szerint egy nagyobb költségvetést is el lehetne fogadni, míg a tagországok egy másik csoportja szerint szűkebbre kell szabni a büdzsét, ezáltal viszont kevesebb jutna az olyan tradicionális célokra, mint az agrár-támogatás, vagy a kohéziós felzárkóztatás.

Zupkó Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós tagság előnyét, vagy hátrányát nem érdemes kizárólag a költségvetés tükrén keresztül vizsgálni.

A legnagyobb gazdasági előnye az uniós tagságnak az, hogy ennek az egységes, közel félmilliárdos piacnak is a részese lesz az az ország, amelyik csatlakozik. Ezzel pedig a befektetők is tisztában vannak szerte a világon.

A közvélemény-kutatások szerint egyébként a magyarok többsége támogatja az uniós tagságot. Sőt, az európai átlagnál magasabb arányban, 70-80%-uk szerint hasznos, hogy ide tartozunk.

Az természetes, hogy bizonyos kezdeményezésekkel kapcsolatban viták vannak, ez adja a demokrácia alapját is, viszont fontos, hogy ezek ne csak Brüsszelben zajlanak, hanem közel kell hozni az emberekhez is, meg kell ismerni az ő véleményüket.

Ez is feladata az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének, akik a különböző programok, nyílt napok és szakmai konferenciák szervezése mellett folyamatosan magyar nyelvű információkkal látják el a sajtót is.

Az emberekkel való kapcsolattartás mellett a képviselet szakmai csapata folyamatos elemzéseket, összefoglalókat készít az ország gazdasági és politikai helyzetéről, amelyekkel a bizottság munkáját segítik.

Zupkó Gábor szerint az egyik legnagyobb kihívás ma az EU-ban, hogy konszenzusra jussanak az új költségvetést illetőenZupkó Gábor szerint az egyik legnagyobb kihívás ma az EU-ban, hogy konszenzusra jussanak az új költségvetést illetően

A budapesti központ mellett minden megyeszékhelyen, így Veszprémben is működtetnek úgynevezett Europe Direct irodákat. Itt bárki közvetlenül kaphat információkat az EU aktuális kezdeményezéseiről, programjairól.

Zupkó Gábor hozzátette, hogy az egyik legnépszerűbb ilyen programjuk az Erasmus, ami már régóta nem csak az egyetemisták külföldi tanulmányait finanszírozza kizárólag, hanem egy sokkal átfogóbb oktatási együttműködés lett, amelyben középiskolások, egyetemisták, oktatók és professzorok is részt vehetnek, és külföldi nyelvi- és élettapasztalatokat szerezhetnek.

A veszprémi Europe Direct irodát a Radnóti tér 1. sz. alatti irodaházban találják meg.

Ügyfélfogadás:
Hétfő – csütörtök: 08:00-15:30
Péntek: 08:00-13:30

Telefon: +36-88-814-101
Fax: +36-88-412-150
E-mail: veszprem@europedirect.hu
Web: www.veszpremikamara.hu/europe-direct

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.