Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ha a mese és a jóga találkozik

2020. március 9. 9:53
Interaktív meseórák zajlanak Veszprémben, méghozzá Cziraki Kitty jóga oktató, egészségfejlesztő, és Pap Lívia, a Pannon Várszínház színművésze jóvoltából.

Hogy milyen új világ teremtődik a mese és a jóga ötvözetéből, arról Kitty és Lívia mesélt, az aktuális meséjük, A feledékeny tündér kapcsán.

Hogyan kezdődött a közös munka? Hogyan találtatok egymásra?

Cz. K.: Lívia egészen egyszerűen besétált a jógastúdióba, és lányával együtt rendszeresen járni kezdett hozzám. Ekkor nekem már megvolt az Ügyes vagyok elnevezésű programom, amelyben kifejezetten kisgyerekek mozgásfejlesztésével foglalkozom. Ahogy megismertem Líviát, megfogalmazódott bennem egy gondolat, hogy valamilyen közös projektet csinálhatnánk, ahol szintén gyerekekkel foglalkozhatunk, de mindenképpen egy különleges formába öntve, amelyben nagy szerepet kap a mese.

Cziraki KittyCziraki Kitty

P.L.: Sok mesedarabban játszottam már, de jelen esetben nem színházi előadásról beszélünk. A feledékeny tündér című meseóra asszociációk sorozata, mely lehetőséget ad arra, hogy a gyerekekkel folyamatosan kommunikáljunk, szinte észrevétlenül szereplőivé válnak a történetnek. A mese és a jóga gyógyító erejét sokan megfogalmazták már, mi pedig játékos formában használjuk, közvetítjük. Az élő szó, mondókák, énekek fontossága nem kérdés. gondoljunk csak a drámapedagógiára. Tapasztalataink alapján vidáman kalandoznak velünk a gyerekek, az interakció öröme végig kíséri az órát.

Pap LíviaPap Lívia

Cz.K.: Magába a mesébe szinte észrevétlenül vonódnak be a gyerekek, és így a mozgásba is. Ahogy megérkeznek a terembe, elkezdünk velük beszélgetni, igyekszünk egy barátságos légkört megteremteni. A kiindulópont az, hogy – a történet szerint – Szilkó a selyemakáctündér elvesztette a meséjét, így a gyerekekkel közösen elindulunk azt megkeresni. A mese elég hamar interaktívvá válik, hiszen rögtön az elején elhangzik egy bevonó kérdés, hogy segítenek-e a keresésben. A továbbiakban is hasonló elemekkel motiváljuk őket a mozgásra, így szőve tovább a történetet.

A - már készülő - következő mese mellékszereplőiA - már készülő - következő mese mellékszereplői

A foglalkozásnak része - és az ügyes vagyok órák alap módszerének egyik kiemelkedő eleme - a pozitív megerősítés, az egymás elfogadása. Előfordul olyan is, hogy valaki inkább csak kívülről figyeli a történéseket. A szóban forgó mesénkben, a Feledékeny tündérben jóga-és gimnasztikai elemek vannak, de ezeket sem direktben tanítjuk, például állatok mozgását utánozva, a mesébe csomagolva. Sokszor a gyerekek kísérői is becsatlakoznak, amit különösen jó látni, hiszen egy gyerek nem feltétlen láthatja gyakran a szülő játékos énjét. A foglalkozást egy közös teázással, gyümölcsevéssel zárjuk.

P.L.: A Feledékeny tündér című meseóránknak kevés eszközigénye van, a Kerek-mese című következő foglalkozásunkat a labdajátékok ihlették. Mindkét mese megírásánál egyszerű, bár fontos gondolatok vezéreltek. A mesehallgatás, mesemondás mindig jókor van, és mindig velünk vannak a történeteink. Megosztani az örömünket, figyelni a társunkra fontos. Egyszerűen: Együtt játszani jó!

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. tegnap 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.