Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Ha a mese és a jóga találkozik

2020. március 9. 9:53
Interaktív meseórák zajlanak Veszprémben, méghozzá Cziraki Kitty jóga oktató, egészségfejlesztő, és Pap Lívia, a Pannon Várszínház színművésze jóvoltából.

Hogy milyen új világ teremtődik a mese és a jóga ötvözetéből, arról Kitty és Lívia mesélt, az aktuális meséjük, A feledékeny tündér kapcsán.

Hogyan kezdődött a közös munka? Hogyan találtatok egymásra?

Cz. K.: Lívia egészen egyszerűen besétált a jógastúdióba, és lányával együtt rendszeresen járni kezdett hozzám. Ekkor nekem már megvolt az Ügyes vagyok elnevezésű programom, amelyben kifejezetten kisgyerekek mozgásfejlesztésével foglalkozom. Ahogy megismertem Líviát, megfogalmazódott bennem egy gondolat, hogy valamilyen közös projektet csinálhatnánk, ahol szintén gyerekekkel foglalkozhatunk, de mindenképpen egy különleges formába öntve, amelyben nagy szerepet kap a mese.

Cziraki KittyCziraki Kitty

P.L.: Sok mesedarabban játszottam már, de jelen esetben nem színházi előadásról beszélünk. A feledékeny tündér című meseóra asszociációk sorozata, mely lehetőséget ad arra, hogy a gyerekekkel folyamatosan kommunikáljunk, szinte észrevétlenül szereplőivé válnak a történetnek. A mese és a jóga gyógyító erejét sokan megfogalmazták már, mi pedig játékos formában használjuk, közvetítjük. Az élő szó, mondókák, énekek fontossága nem kérdés. gondoljunk csak a drámapedagógiára. Tapasztalataink alapján vidáman kalandoznak velünk a gyerekek, az interakció öröme végig kíséri az órát.

Pap LíviaPap Lívia

Cz.K.: Magába a mesébe szinte észrevétlenül vonódnak be a gyerekek, és így a mozgásba is. Ahogy megérkeznek a terembe, elkezdünk velük beszélgetni, igyekszünk egy barátságos légkört megteremteni. A kiindulópont az, hogy – a történet szerint – Szilkó a selyemakáctündér elvesztette a meséjét, így a gyerekekkel közösen elindulunk azt megkeresni. A mese elég hamar interaktívvá válik, hiszen rögtön az elején elhangzik egy bevonó kérdés, hogy segítenek-e a keresésben. A továbbiakban is hasonló elemekkel motiváljuk őket a mozgásra, így szőve tovább a történetet.

A - már készülő - következő mese mellékszereplőiA - már készülő - következő mese mellékszereplői

A foglalkozásnak része - és az ügyes vagyok órák alap módszerének egyik kiemelkedő eleme - a pozitív megerősítés, az egymás elfogadása. Előfordul olyan is, hogy valaki inkább csak kívülről figyeli a történéseket. A szóban forgó mesénkben, a Feledékeny tündérben jóga-és gimnasztikai elemek vannak, de ezeket sem direktben tanítjuk, például állatok mozgását utánozva, a mesébe csomagolva. Sokszor a gyerekek kísérői is becsatlakoznak, amit különösen jó látni, hiszen egy gyerek nem feltétlen láthatja gyakran a szülő játékos énjét. A foglalkozást egy közös teázással, gyümölcsevéssel zárjuk.

P.L.: A Feledékeny tündér című meseóránknak kevés eszközigénye van, a Kerek-mese című következő foglalkozásunkat a labdajátékok ihlették. Mindkét mese megírásánál egyszerű, bár fontos gondolatok vezéreltek. A mesehallgatás, mesemondás mindig jókor van, és mindig velünk vannak a történeteink. Megosztani az örömünket, figyelni a társunkra fontos. Egyszerűen: Együtt játszani jó!

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.