Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C

Ha a mese és a jóga találkozik

2020. március 9. 9:53
Interaktív meseórák zajlanak Veszprémben, méghozzá Cziraki Kitty jóga oktató, egészségfejlesztő, és Pap Lívia, a Pannon Várszínház színművésze jóvoltából.

Hogy milyen új világ teremtődik a mese és a jóga ötvözetéből, arról Kitty és Lívia mesélt, az aktuális meséjük, A feledékeny tündér kapcsán.

Hogyan kezdődött a közös munka? Hogyan találtatok egymásra?

Cz. K.: Lívia egészen egyszerűen besétált a jógastúdióba, és lányával együtt rendszeresen járni kezdett hozzám. Ekkor nekem már megvolt az Ügyes vagyok elnevezésű programom, amelyben kifejezetten kisgyerekek mozgásfejlesztésével foglalkozom. Ahogy megismertem Líviát, megfogalmazódott bennem egy gondolat, hogy valamilyen közös projektet csinálhatnánk, ahol szintén gyerekekkel foglalkozhatunk, de mindenképpen egy különleges formába öntve, amelyben nagy szerepet kap a mese.

Cziraki KittyCziraki Kitty

P.L.: Sok mesedarabban játszottam már, de jelen esetben nem színházi előadásról beszélünk. A feledékeny tündér című meseóra asszociációk sorozata, mely lehetőséget ad arra, hogy a gyerekekkel folyamatosan kommunikáljunk, szinte észrevétlenül szereplőivé válnak a történetnek. A mese és a jóga gyógyító erejét sokan megfogalmazták már, mi pedig játékos formában használjuk, közvetítjük. Az élő szó, mondókák, énekek fontossága nem kérdés. gondoljunk csak a drámapedagógiára. Tapasztalataink alapján vidáman kalandoznak velünk a gyerekek, az interakció öröme végig kíséri az órát.

Pap LíviaPap Lívia

Cz.K.: Magába a mesébe szinte észrevétlenül vonódnak be a gyerekek, és így a mozgásba is. Ahogy megérkeznek a terembe, elkezdünk velük beszélgetni, igyekszünk egy barátságos légkört megteremteni. A kiindulópont az, hogy – a történet szerint – Szilkó a selyemakáctündér elvesztette a meséjét, így a gyerekekkel közösen elindulunk azt megkeresni. A mese elég hamar interaktívvá válik, hiszen rögtön az elején elhangzik egy bevonó kérdés, hogy segítenek-e a keresésben. A továbbiakban is hasonló elemekkel motiváljuk őket a mozgásra, így szőve tovább a történetet.

A - már készülő - következő mese mellékszereplőiA - már készülő - következő mese mellékszereplői

A foglalkozásnak része - és az ügyes vagyok órák alap módszerének egyik kiemelkedő eleme - a pozitív megerősítés, az egymás elfogadása. Előfordul olyan is, hogy valaki inkább csak kívülről figyeli a történéseket. A szóban forgó mesénkben, a Feledékeny tündérben jóga-és gimnasztikai elemek vannak, de ezeket sem direktben tanítjuk, például állatok mozgását utánozva, a mesébe csomagolva. Sokszor a gyerekek kísérői is becsatlakoznak, amit különösen jó látni, hiszen egy gyerek nem feltétlen láthatja gyakran a szülő játékos énjét. A foglalkozást egy közös teázással, gyümölcsevéssel zárjuk.

P.L.: A Feledékeny tündér című meseóránknak kevés eszközigénye van, a Kerek-mese című következő foglalkozásunkat a labdajátékok ihlették. Mindkét mese megírásánál egyszerű, bár fontos gondolatok vezéreltek. A mesehallgatás, mesemondás mindig jókor van, és mindig velünk vannak a történeteink. Megosztani az örömünket, figyelni a társunkra fontos. Egyszerűen: Együtt játszani jó!

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. ma 11:40 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. tegnap 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   tegnap 14:12 Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet. tegnap 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.