2022. december 5.
//
Vilma névnap

Ha a mese és a jóga találkozik

Interaktív meseórák zajlanak Veszprémben, méghozzá Cziraki Kitty jóga oktató, egészségfejlesztő, és Pap Lívia, a Pannon Várszínház színművésze jóvoltából.

Hogy milyen új világ teremtődik a mese és a jóga ötvözetéből, arról Kitty és Lívia mesélt, az aktuális meséjük, A feledékeny tündér kapcsán.

Hogyan kezdődött a közös munka? Hogyan találtatok egymásra?

Cz. K.: Lívia egészen egyszerűen besétált a jógastúdióba, és lányával együtt rendszeresen járni kezdett hozzám. Ekkor nekem már megvolt az Ügyes vagyok elnevezésű programom, amelyben kifejezetten kisgyerekek mozgásfejlesztésével foglalkozom. Ahogy megismertem Líviát, megfogalmazódott bennem egy gondolat, hogy valamilyen közös projektet csinálhatnánk, ahol szintén gyerekekkel foglalkozhatunk, de mindenképpen egy különleges formába öntve, amelyben nagy szerepet kap a mese.

Cziraki KittyCziraki Kitty

P.L.: Sok mesedarabban játszottam már, de jelen esetben nem színházi előadásról beszélünk. A feledékeny tündér című meseóra asszociációk sorozata, mely lehetőséget ad arra, hogy a gyerekekkel folyamatosan kommunikáljunk, szinte észrevétlenül szereplőivé válnak a történetnek. A mese és a jóga gyógyító erejét sokan megfogalmazták már, mi pedig játékos formában használjuk, közvetítjük. Az élő szó, mondókák, énekek fontossága nem kérdés. gondoljunk csak a drámapedagógiára. Tapasztalataink alapján vidáman kalandoznak velünk a gyerekek, az interakció öröme végig kíséri az órát.

Pap LíviaPap Lívia

Cz.K.: Magába a mesébe szinte észrevétlenül vonódnak be a gyerekek, és így a mozgásba is. Ahogy megérkeznek a terembe, elkezdünk velük beszélgetni, igyekszünk egy barátságos légkört megteremteni. A kiindulópont az, hogy – a történet szerint – Szilkó a selyemakáctündér elvesztette a meséjét, így a gyerekekkel közösen elindulunk azt megkeresni. A mese elég hamar interaktívvá válik, hiszen rögtön az elején elhangzik egy bevonó kérdés, hogy segítenek-e a keresésben. A továbbiakban is hasonló elemekkel motiváljuk őket a mozgásra, így szőve tovább a történetet.

A - már készülő - következő mese mellékszereplőiA - már készülő - következő mese mellékszereplői

A foglalkozásnak része - és az ügyes vagyok órák alap módszerének egyik kiemelkedő eleme - a pozitív megerősítés, az egymás elfogadása. Előfordul olyan is, hogy valaki inkább csak kívülről figyeli a történéseket. A szóban forgó mesénkben, a Feledékeny tündérben jóga-és gimnasztikai elemek vannak, de ezeket sem direktben tanítjuk, például állatok mozgását utánozva, a mesébe csomagolva. Sokszor a gyerekek kísérői is becsatlakoznak, amit különösen jó látni, hiszen egy gyerek nem feltétlen láthatja gyakran a szülő játékos énjét. A foglalkozást egy közös teázással, gyümölcsevéssel zárjuk.

P.L.: A Feledékeny tündér című meseóránknak kevés eszközigénye van, a Kerek-mese című következő foglalkozásunkat a labdajátékok ihlették. Mindkét mese megírásánál egyszerű, bár fontos gondolatok vezéreltek. A mesehallgatás, mesemondás mindig jókor van, és mindig velünk vannak a történeteink. Megosztani az örömünket, figyelni a társunkra fontos. Egyszerűen: Együtt játszani jó!

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Az eddigi legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep
Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Music Hungary Konferencia & Showcase. A jubileumi konferencia fókusztémája idén a zene és az ember kapcsolata volt, ezt járták körül minden oldalról a magánélettől a technológiai trendeken és az oktatáson át a határterületekig. A Konferencia történetében a legerősebb programmal, koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával ünnepelték a zenét két napon át az UNESCO Zene városa címet is elnyert Veszprémben.
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.