Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C

Miért érdemes festeni gyermekünkkel?

2020. március 16. 9:36

Érthető, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk minél több időt töltsön a szabadban, és ne a szobában töltse idejét telefonját nyomkodva. De mégis mivel vonhatjuk el a gyerek figyelmét a telefonról, ha egy esősebb napra virradtunk? Fontos, hogy a borongósabb napokon is legyen ötletünk arra, hogy tudjuk elérni, hogy a gyermek minőségi időt töltsön a lakásban. Az ilyen alkalmakra kiváló időtöltés lehet a festés. Törekedjünk azonban arra, hogy lehetőleg a gyermek életkorának megfelelő eszközöket válasszunk.

A festés már 1 éves kortól elkezdődik

Természetesen itt nem a vászonra készített műalkotásokra gondolunk, hanem akár az étellel történő maszatolásra az asztalon. Ugye, hogy így még nem jutott  eszükbe ránézni a kész műre? Pedig igyekeznünk kell már ebben a korban is ösztönözni a gyermekünket arra, hogy bátran alkosson.

Mivel a kisebbeknél az eszközhasználat még nem fejlődött ki, ezért ecset helyett nyugodtan használhatják az ujjaikat. Az ujjfestés során szabadon alkothat, és érzékszervi tapasztalatokat is szerezhet. Ez pedig elősegíti a gyermek fejlődését. Figyeljünk azonban oda arra is, hogy olyan festéket válasszunk, amely bőrbarát és a ruhákból is kimosható. Ha festéket szeretnél vásárolni, nézz körül a Játékliget oldalán!

Hagyd, hogy alkosson!

Sok szülő nem szívesen fest a gyerekkel. Egyrészt érthető, hiszen ilyenkor a ruhájuktól elkezdve az egész asztal, de még a fal is csupa festék lehet. Az utána lévő takarítás pedig senkinek nem okoz nagy örömet. Ezt azonban elkerülhetjük, ha egy külön asztalon dolgozunk. Lehetőség szerint ne legyen alatta szőnyeg, és azt javasoljuk, hogy a falhoz se toljuk. Ha ez nem megoldható, akkor nyugodtan alkosson a padlón, amelyet addig leterítünk valamilyen anyaggal.

Mikor vegyen a gyerek ecsetet a kezébe?

Akár már 3-4 éves korban használhatja az ecsetet vízfestékkel vagy esetleg temperával.Eleinte érdemes terápiás ecsetet vagy jumbo ecsetet választani, könnyebben fogja a gyermek a kezébe. A festés kiválóan fejleszti a szem-kéz koordinációt. Arról nem is beszélve, hogy az ecsettel történő finom mozgások erősítik a kézizmokat,a grafomotoros készségeket, amely később az iskolában írás órákon nagyon hasznos tud lenni.

Ötletek a festéshez

Nagyszerű családi program egy kis festés a gyerekkel. Készíthettek kézlenyomatokkal fákat, pillangókat, faleveleket, de használhatjátok hozzá még a lábatokat is. Ősszel festhettek faleveleket, vagy készíthettek különböző asztaldíszeket, ajtódíszeket, amelyek még a lakást is feldobják.

Miért hasznos a festés?

A festés azonban nem csak a kézizmok fejlesztése vagy a szem-kéz koordinációja miatt hasznosak, hanem mert ezzel a gyermekek kifejezhetik magukat. Ha a gyereknek nincs kedve beszélgetni, ösztönözzük arra, hogy az alkotásával mesélje el például, hogy milyen napja volt. Ezzel együtt az aznap felgyülemlett feszültséget is kiadják magukból, így sokkal nyugodtabbá válhatnak. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.