Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gondos nevelőmunka, építkezés az alapoktól

2020. március 19. 16:12
A VFC USE női szakágának három csapata is az aranyérem reményében várja bajnoksága – egyelőre bizonytalan – tavaszi folytatását. Az egyesületnél folyó színvonalas munkának ugyanakkor az is ékes bizonyítéka, hogy Csizmadia Zsófia és Szijártó Eszter személyében két játékosa is címeres mezt ölthet.

2019 novemberében személyi változások történtek a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület (VFC USE) női szakágánál. Rugovics Vendel és Weinhoffer Csaba edzők távozása óta a kapusedzőként is tevékenykedő Farkas Kata irányítja az U14-es csapatot. Az U16-osokat már több mint két éve dirigáló Donát Máté pedig az U19-es és a felnőtt gárda vezetőedzői feladatait is megkapta.

A személyi változásokat követően Szabó Péter ügyvezető felkért, hogy koordináljam a női csapatokat, tudva, hogy jól ismerem a lányokat, s átlátom a különböző korosztályos átfedéseket. Mindannyiunk számára nagy kihívást jelentett az elmúlt időszak, a nehézségeken azonban túllendültünk, s hoztuk az eredményeket

– fogalmazott Donát Máté, aki a Testnevelési Egyetemen szerezte alapdiplomáját testnevelő és labdarúgó szakedzői szakon, jelenleg pedig az UEFA B-licences edzőképzésre jár.

Donát Máté jelenleg három csapatot is eredményesen irányítDonát Máté jelenleg három csapatot is eredményesen irányít

Az eredmények pedig önmagukért beszélnek. A megyei bajnokságban szereplő felnőtt, valamint az NB II Észak-nyugati csoportjában érdekelt U19-es, illetve a szintén másodosztályú U16-os csapat egyaránt bajnoksága élén telelt. Az U14-es gárda jelenleg az ötödik helyen áll. Utóbbi együttes esetében fontos megjegyezni, hogy tavaly augusztusban alakult meg, így tőlük egyelőre még nem várható el olyan kimagasló eredmény, mint az elődöktől. A koronavírus-járvány miatt a tavaszi folytatás egyelőre kétséges, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a hét elején átmeneti időre felfüggesztette valamennyi szervezett versenyprogramját.

A bakonyi lányok a holtszezonban a hagyományos megyei téli futsaltornán szerepeltek négy korosztályban. Méghozzá kiválóan: az U20-as, az U17-es és az U15-ös csapat ugyanis megvédte elsőségét, az U13-asok pedig bronzérmet szereztek.

A lányok szeretnek a labdarúgással foglalkozni, ezt bizonyítja, hogy továbbra is magas az edzéslátogatottság a szakágnál. Jól érzik magukat nálunk, a pályán és azon kívül is remek társaságot alkotnak. Kiváló érzés egy ilyen közösségben dolgozni. A folyamatos fejlődésre vagyok a legbüszkébb, az elvégzett munka kiválóan tükröződik az eredményeinken. Fontos, hogy vannak céljaink, elképzeléseink, nem túlélni szeretnénk a bajnokságot, hanem folyamatosan fejlődni. Az egyesület koncepciója alapján alulról építkezve szeretnénk felépíteni a női vonalat

– hangsúlyozta Donát Máté.

Az U16-os csapat az őszi szezont az élen zárta - Fotók: VFC USEAz U16-os csapat az őszi szezont az élen zárta - Fotók: VFC USE

Mint megtudtuk, a VFC USE leány szakága – mely kiemelt képzési központként szerepel az MLSZ égisze alatt – több mint hatvan igazolt labdarúgóval büszkélkedhet, akik mellett nagyjából harminc leányzó ismerkedik jelenleg is a sportággal.

Szintén az egyesületnél folyó kiváló szakmai munka ékes bizonyítéka, hogy az U19-es gárda játékosa, Csizmadia Zsófia alapembernek számít az U17-es korosztályos válogatottnál, amely a hazai, szombathelyi rendezésű Eb-selejtező elitkörére készül. (A járványügyi helyzet persze itt is közbeszólhat.) Szintén meghívót kapott korábban az U15-ös magyar keretbe a VFC USE U16-os alakulatának oszlopos tagja, Szijártó Eszter. Ráadásul a megyeválogatottba a VFC USE adja a legtöbb játékost.

Hatalmas büszkeség számunkra, hogy a válogatottaknál is számítanak a tehetségeinkre, hiszen nálunk jóval patinásabb egyesületek is szerepelnek a női futball palettáján

– húzta alá a szakember, aki edzői hitvallásáról és klub jövőbeli terveiről is beszélt.

Az U14-esek fél évvel ezelőtt kezdték meg a közös munkátAz U14-esek fél évvel ezelőtt kezdték meg a közös munkát

Edzőként a hitelességet tartom a legfontosabb erénynek. Nem biztos, hogy válogatottnak vagy sokszoros NB I-es játékosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki át tudja adni a sportág csínját-bínját. Egy alapügyesség azonban szükséges. Csak olyat követelek meg a lányoktól, amit én is be tudok mutatni. Ami a céljainkat illeti, az összes korosztályban szeretnénk megvédeni a címünket. A 2021/22-es idényben pedig szeretnénk elindítani egy felnőtt NB II-es csapatot a jelenleg U19-es alakulat játékosaira építve. Nagy előrelépés lenne ez az egyesületünk számára.

A VFC USE-nak egyébként lehetősége lenne, hogy az első, ún. kiemelt osztályban szerepeltesse egyes utánpótláscsapatait. Ez azonban a nagy távolságok, sok utazás miatt aránytalan terhet róna az egyesületre.

Az utánpótlásműhely a Dózsa György Általános Iskolával és a Deák Ferenc Általános Iskolával is együttműködik, ahol intézményi kereteken belül tartanak labdarúgóedzéseket a testnevelő tanárok. A VFC USE pedig további edzéslehetőséget biztosít azoknak, akik tehetségesek, és szeretnének ezzel a sportággal foglalkozni.

Az U19-esek hibátlan mérleggel vezetik nagypályás pontvadászatukat, de futsalban is remekeltekAz U19-esek hibátlan mérleggel vezetik nagypályás pontvadászatukat, de futsalban is remekeltek

Női labdarúgócsapataink őszi szereplése a számok tükrében*

Felnőtt megyei női bajnokság: 1. hely – 7 7 0 0 (53-5) 21 pont
U19 Észak-nyugati csoport: 1. hely – 8 8 0 0 (75-3) 24 pont
U16 Nyugati csoport: 1. hely – 12 10 0 2 (71-11) 30 pont
U14 Észak-nyugati csoport 5. hely – 10 3 2 5 (10-41) 11 pont 
* helyezés; győzelmek, döntetlenek, vereségek, rúgott gólok, kapott gólok, szerzett pontok száma

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint
további cikkek
Tóparti rangadóval folytatódik a vármegyei küzdelem vármegyei foci Tóparti rangadóval folytatódik a vármegyei küzdelem A VEHIR.HU Veszprém vármegyei labdarúgó élvonal előttünk álló fordulójában a Balatonalmádi a Balatonfüredi USC-t fogadja, míg a listavezető, címvédő Úrkútra könnyed ütközet vár a sereghajtó Várpalota ellen. ma 14:09 EURO-2024: kijelölték a játékvezetőket labdarúgás EURO-2024: kijelölték a játékvezetőket Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden nyilvánosságra hozta a nyári, németországi kontinensviadalon mérkőzéseket vezető bírók névsorát, amelyben a romániai magyar Kovács István is megtalálható. tegnap 8:45 Nem hirdettek győztest a Fűzfő–Úrkút rangadón vármegyei foci Nem hirdettek győztest a Fűzfő–Úrkút rangadón A VEHIR.HU Veszprém vármegyei labdarúgó élvonal hétvégi rangadóján 1-1-es döntetlent játszott a listavezető Úrkút az üldöző Fűzfővel – képriport a rangadóról, összefoglaló a forduló eredményeiről. 2024. április 22. 12:21 Tömösvári duplájával kimászott a gödörből a Veszprém Practical VSC Tömösvári duplájával kimászott a gödörből a Veszprém A Practical VSC 2-0-ra nyert a Dorog vendégeként a labdarúgó NB III vasárnapi mérkőzésén. A címvédésért küzdő veszprémiek számára jól jött a siker, hiszen az elmúlt három fordulóban – a szurkolók nagy bánatára – elmaradt a győzelmük. 2024. április 21. 19:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.