2023. június 3.
//
Klotild névnap

Gondos nevelőmunka, építkezés az alapoktól

A VFC USE női szakágának három csapata is az aranyérem reményében várja bajnoksága – egyelőre bizonytalan – tavaszi folytatását. Az egyesületnél folyó színvonalas munkának ugyanakkor az is ékes bizonyítéka, hogy Csizmadia Zsófia és Szijártó Eszter személyében két játékosa is címeres mezt ölthet.

2019 novemberében személyi változások történtek a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület (VFC USE) női szakágánál. Rugovics Vendel és Weinhoffer Csaba edzők távozása óta a kapusedzőként is tevékenykedő Farkas Kata irányítja az U14-es csapatot. Az U16-osokat már több mint két éve dirigáló Donát Máté pedig az U19-es és a felnőtt gárda vezetőedzői feladatait is megkapta.

A személyi változásokat követően Szabó Péter ügyvezető felkért, hogy koordináljam a női csapatokat, tudva, hogy jól ismerem a lányokat, s átlátom a különböző korosztályos átfedéseket. Mindannyiunk számára nagy kihívást jelentett az elmúlt időszak, a nehézségeken azonban túllendültünk, s hoztuk az eredményeket

– fogalmazott Donát Máté, aki a Testnevelési Egyetemen szerezte alapdiplomáját testnevelő és labdarúgó szakedzői szakon, jelenleg pedig az UEFA B-licences edzőképzésre jár.

Donát Máté jelenleg három csapatot is eredményesen irányítDonát Máté jelenleg három csapatot is eredményesen irányít

Az eredmények pedig önmagukért beszélnek. A megyei bajnokságban szereplő felnőtt, valamint az NB II Észak-nyugati csoportjában érdekelt U19-es, illetve a szintén másodosztályú U16-os csapat egyaránt bajnoksága élén telelt. Az U14-es gárda jelenleg az ötödik helyen áll. Utóbbi együttes esetében fontos megjegyezni, hogy tavaly augusztusban alakult meg, így tőlük egyelőre még nem várható el olyan kimagasló eredmény, mint az elődöktől. A koronavírus-járvány miatt a tavaszi folytatás egyelőre kétséges, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a hét elején átmeneti időre felfüggesztette valamennyi szervezett versenyprogramját.

A bakonyi lányok a holtszezonban a hagyományos megyei téli futsaltornán szerepeltek négy korosztályban. Méghozzá kiválóan: az U20-as, az U17-es és az U15-ös csapat ugyanis megvédte elsőségét, az U13-asok pedig bronzérmet szereztek.

A lányok szeretnek a labdarúgással foglalkozni, ezt bizonyítja, hogy továbbra is magas az edzéslátogatottság a szakágnál. Jól érzik magukat nálunk, a pályán és azon kívül is remek társaságot alkotnak. Kiváló érzés egy ilyen közösségben dolgozni. A folyamatos fejlődésre vagyok a legbüszkébb, az elvégzett munka kiválóan tükröződik az eredményeinken. Fontos, hogy vannak céljaink, elképzeléseink, nem túlélni szeretnénk a bajnokságot, hanem folyamatosan fejlődni. Az egyesület koncepciója alapján alulról építkezve szeretnénk felépíteni a női vonalat

– hangsúlyozta Donát Máté.

Az U16-os csapat az őszi szezont az élen zárta - Fotók: VFC USEAz U16-os csapat az őszi szezont az élen zárta - Fotók: VFC USE

Mint megtudtuk, a VFC USE leány szakága – mely kiemelt képzési központként szerepel az MLSZ égisze alatt – több mint hatvan igazolt labdarúgóval büszkélkedhet, akik mellett nagyjából harminc leányzó ismerkedik jelenleg is a sportággal.

Szintén az egyesületnél folyó kiváló szakmai munka ékes bizonyítéka, hogy az U19-es gárda játékosa, Csizmadia Zsófia alapembernek számít az U17-es korosztályos válogatottnál, amely a hazai, szombathelyi rendezésű Eb-selejtező elitkörére készül. (A járványügyi helyzet persze itt is közbeszólhat.) Szintén meghívót kapott korábban az U15-ös magyar keretbe a VFC USE U16-os alakulatának oszlopos tagja, Szijártó Eszter. Ráadásul a megyeválogatottba a VFC USE adja a legtöbb játékost.

Hatalmas büszkeség számunkra, hogy a válogatottaknál is számítanak a tehetségeinkre, hiszen nálunk jóval patinásabb egyesületek is szerepelnek a női futball palettáján

– húzta alá a szakember, aki edzői hitvallásáról és klub jövőbeli terveiről is beszélt.

Az U14-esek fél évvel ezelőtt kezdték meg a közös munkátAz U14-esek fél évvel ezelőtt kezdték meg a közös munkát

Edzőként a hitelességet tartom a legfontosabb erénynek. Nem biztos, hogy válogatottnak vagy sokszoros NB I-es játékosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki át tudja adni a sportág csínját-bínját. Egy alapügyesség azonban szükséges. Csak olyat követelek meg a lányoktól, amit én is be tudok mutatni. Ami a céljainkat illeti, az összes korosztályban szeretnénk megvédeni a címünket. A 2021/22-es idényben pedig szeretnénk elindítani egy felnőtt NB II-es csapatot a jelenleg U19-es alakulat játékosaira építve. Nagy előrelépés lenne ez az egyesületünk számára.

A VFC USE-nak egyébként lehetősége lenne, hogy az első, ún. kiemelt osztályban szerepeltesse egyes utánpótláscsapatait. Ez azonban a nagy távolságok, sok utazás miatt aránytalan terhet róna az egyesületre.

Az utánpótlásműhely a Dózsa György Általános Iskolával és a Deák Ferenc Általános Iskolával is együttműködik, ahol intézményi kereteken belül tartanak labdarúgóedzéseket a testnevelő tanárok. A VFC USE pedig további edzéslehetőséget biztosít azoknak, akik tehetségesek, és szeretnének ezzel a sportággal foglalkozni.

Az U19-esek hibátlan mérleggel vezetik nagypályás pontvadászatukat, de futsalban is remekeltekAz U19-esek hibátlan mérleggel vezetik nagypályás pontvadászatukat, de futsalban is remekeltek

Női labdarúgócsapataink őszi szereplése a számok tükrében*

Felnőtt megyei női bajnokság: 1. hely – 7 7 0 0 (53-5) 21 pont
U19 Észak-nyugati csoport: 1. hely – 8 8 0 0 (75-3) 24 pont
U16 Nyugati csoport: 1. hely – 12 10 0 2 (71-11) 30 pont
U14 Észak-nyugati csoport 5. hely – 10 3 2 5 (10-41) 11 pont 
* helyezés; győzelmek, döntetlenek, vereségek, rúgott gólok, kapott gólok, szerzett pontok száma

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint

További cikkek

Véget vethet az RTL az ingyenesen nézhető Bajnokok Ligája meccseknek
Véget vethet az RTL az ingyenesen nézhető Bajnokok Ligája meccseknek
Az elmúlt közel 10 esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került - közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája az MTI-vel.
Pető Tamás: Kis pénzből is lehet becsületes focit játszani!
Pető Tamás: Kis pénzből is lehet becsületes focit játszani!
Egyszerű a képlet: ha a Practical VLS-nek sikerül győzelmet aratnia a házigazda Nyíregyháza elleni osztályozón, akkor a veszprémi labdarúgócsapat jövőre az NB II-ben bizonyíthat. A vasárnap esti (17.30) mérkőzés előtt – amelyet az M4 Sport élőben fog közvetíteni – Pető Tamással beszélgettünk.
Ki nyeri a labdarúgó vármegyei kupát?
Ki nyeri a labdarúgó vármegyei kupát?
A vehir.hu labdarúgó megyei kupa döntőjében a bajnoki címet már megszerző Úrkút a Balatonfüredi USC-vel mérkőzik meg szombaton 17.30-tól az ajkai stadionban.
Európa-liga - A Sevilla hetedszer is megnyerte a döntőt
Európa-liga - A Sevilla hetedszer is megnyerte a döntőt
A Sevilla 1-1-es döntetlent követően 11-esekkel felülmúlta az AS Romát a labdarúgó Európa-liga szerdai döntőjében, melyet a Puskás Arénában rendeztek.
Magyar-litván: telt ház előtt léphet pályára Rossi csapata
Magyar-litván: telt ház előtt léphet pályára Rossi csapata
Kedd délutánra minden jegy elkelt a magyar labdarúgó-válogatott következő hazai Európa-bajnoki selejtezőjére, melyen Litvánia nemzeti csapata lesz a vendég a Puskás Arénában.