2020. augusztus 6. // Berta névnap

A home office nem a lazsálásról szól

Sajnos vannak azonban olyan főnökök, akik így vélekednek, és emiatt akár a fizetést is megvonnák dolgozóiktól.

Az elmúlt napokban az ország munkavállalóinak jelentős része átállt az otthoni munkavégzésre. Volt, aki önszántából, társas érintkezéseinek minimálisra csökkentése érdekében tett így, volt, akit a vezetőség utasított arra, hogy maradjon otthon.

Egy kedves ismerősömnél is utóbbi történt: a héten a főnöke megkérte őt néhány másik kollégájával együtt, hogy egy ideig home office-ban végezzék a munkájukat, és maximum 16 óra után, nagyon szükséges esetben menjenek be az irodába, ha például valamit ki kellene nyomtatni. Ekkor még úgy gondoltam, talán megjött az egyébként nem éppen a főnökök gyöngyének nevezhető és a koronavírust korábban poénra vevő illető esze, és végre a munkavállalói meg a többi polgártárs érdekeit szem előtt tartva cselekedett. Egészen addig, amíg nem értesültem róla, hogy azóta elhangzott a szájából egy olyan mondat, miszerint a home office-ban lévő munkatársaknak így nem kellene fizetést adni, mert igazából ők most úgysem dolgoznak rendesen.

Bár a cég előéletét és a vezetőséget ismerve sajnos nem lepődtem meg a kijelentésen, mélységesen felháborított.

Nem tudom, mennyi időnek kell eltelnie, hogy itthon is mindenki megtanulja, hogy a home office ugyanolyan legális munkavégzési forma, mintha 8 órát ülnél az irodában vagy 12 órát húznál le a gyárban, és hogy aki otthonról dolgozik, az tényleg dolgozik, és nem papírdarukat hajtogat, sudokuzik vagy az Esmeralda ismétlését nézi.

Persze tény, hogy home office-ban, ahol annyi minden elvonhatja a figyelmünket, nem mindig egyszerű rávenni magunkat arra, hogy dolgozzunk és ne a házimunkán agyaljunk, de az irodában is lehet nyolc órában munkát színlelni, miközben kettőt csak elfacebookozunk. És tapasztalatok szerint a távmunkának még így is sokkal több előnye van, mint hátránya – és itt most nem arra gondolok, hogy a munkavállaló irodai távolmaradásával csökken a cég rezsije...

Lehet, hogy éppen otthon lelünk rá arra a nyugodt környezetre, ahol teljesen a munkára tudunk koncentrálni, mert nem szakítanak ki a gondolatainkból a kollégák. Szerencsés esetben akkor dolgozhatunk, amikor nekünk jó, nem muszáj a 9-17-es munkarendet követni, ha az agyunk csak 11 után pörög fel, viszont még este 7-kor is frissek vagyunk. Ezzel sokkal hatékonyabbá válik a munkavégzés, és nem kell azon stresszelni, hogy mennyi minden vár még minket otthon, amikor az akár több órás ingázás után hazaérünk, mert ha ügyesek vagyunk, a munkahelyi dolgok elintézése mellett azt is meg tudjuk tenni, hogy mondjuk berakunk egy-két adag mosást.

De a távmunka legnagyobb előnye talán, hogy növeli a munkavállaló motivációját és az elköteleződését a cég iránt, mert jól láthatóan bizonyítja, hogy a főnök bízik az alkalmazottaiban és nem kizsigerelni akarja őket, hanem az ő közérzetüket is szem előtt tartja.

Azt mondják, a koronavírus járvány a számos megpróbáltatás ellenére pozitív következményeket is hoz. Reméljük, az egyik az lesz, hogy megtanuljuk átlátni és elfogadni a rugalmas munkavégzési formákat is.

PS.: Bár az új kormányrendelet szerint a munkáltatók a kialakult helyzetben bármikor kötelezhetik a munkavállalókat, hogy meghatározott ideig otthon végezzék a munkájukat, amennyiben az tényleg megoldható ebben a formában, úgy ugyanolyan munkavégzésnek minősül, mint a normál munkavégzés, és a munkáltató köteles megfizetni érte a munkabért.

Bertalan Melinda

További cikkek

Hét új tűzoltó kezdte meg szolgálatát Veszprém megyében
Hét új tűzoltó kezdte meg szolgálatát Veszprém megyében
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanévzáró ünnepségét tartották július 31-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt. A végzett hallgatók az országos katasztrófavédelmi főigazgató, helyettesei és a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, valamint az oktatási intézmények vezetői, képviselői előtt tették le esküjüket.
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
A Magyar Labdarúgó-szövetség Veszprém megyei igazgatósága több mint ötven ajándékcsomagot osztott ki szerdán este a "Szeretem a focit"-rajzpályázat keretében rendezett, az Erdész utcai sportkomplexumban tartott eredményhirdetésen.
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Iskolai és óvodai felújításokra is nyíltak pályázatok szerdán a Magyar falu programban - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t szerdán.
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Már több éve napirenden van Veszprém parkolási koncepciójának felülvizsgálata, ezzel együtt új parkolók kialakításának a tervei. Megkérdeztük az illetékeseket, hogy hol tart ez a folyamat és mikor változhat pozitív irányba a megyeszékhely parkolási helyzete.
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forint európai uniós támogatásból újult meg a sümegi belvárosi piac, illetve kialakítottak egy új középkori stílusú kézműves piacot is a Tarisznyavárnál - közölte a Veszprém megyei város önkormányzata az MTI-vel.
2020. augusztus 6. // Berta névnap