Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Leállt a sportélet – az e-sportok nyújtanak vigaszt

2020. március 23. 13:56
Miközben valódi sportrendezvényeket nem rendeznek a következő hónapokban, az e-sport elkezdte belopni magát a hétköznapokba. Vannak egészen színvonalas események is.

Amikor lemondták a Formula-1 Ausztál Nagydíját, az e-sportok szervezői azonnal lecsaptak a lehetőségre, és a munka nélkül maradt versenyzőket online futamokra csábították. Az Ausztrál Nagydíj eredeti napján két all-star versenyt is rendeztek, amelyeken valódi versenyzők profi e-sportolókkal mérték össze tudásukat: a THE RACE szaklap megmérettetését az rFactor, a Veloce e-sports által szervezett Not The AUS GP versenyt az F1 2019 nevű játékokkal bonyolították le.

Lando Norris és Tomek Poradzisz csatája a Not The AUS GP-nLando Norris és Tomek Poradzisz csatája a Not The AUS GP-n

Mindkét futamon nagy nevek vettek részt: az e-sportolókat nem sorolnám fel, a szélesebb közönség az ő nevüket még (MÉG!) úgysem ismeri, de az talán mond valamit, hogy virtuális pályára gurult Max Verstappen, Lando Norris, Juan Pablo Montoya, Nico Hülkenberg, Stoffel Vandorne, Esteban Gutierrez és más bajnokságok, mint az Indycar, a DTM, a NASCAR vagy a Formula-E pilótái. 

Ráadásul a Veloce versenyének magyar vonatkozása is volt: a Not The AUS GP-n nemcsak részt vett a magyar e-sportoló Bereznay Dániel, de meg is nyerte a szezonnyitót. Bereznay profi e-sportoló, aki a hivatalos F1 E-sport világbajnokságban versenyez. A bajnokságban eddig két szezont rendeztek, 2018-ban Dani a Mercedes színeiben második lett a bajnokságban, tavaly az Alfa Romeóval harmadik helyen végzett. A hivatalos bajnokság versenyzői az F1-es csapatok hivatalos e-csapatainak szerződtetett pilótái, így Bereznay Dani például az Alfa Romeo céges évzáró buliján is részt vett kvázi Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi csapattársaként.

Bereznay Dániel (Fotó: f1esports.com)Bereznay Dániel (Fotó: f1esports.com)

A THE RACE és a Veloce futamai a különböző csatornákon több milliós nézettséget értek el, ami felkeltette a Forma-1 vezetőségének figyelmét is, és sebtiben összegründoltak maguknak ők is egy versenyt a Bahrein Nagydíj napjára, amit Magyarországon az M4 Sport is közvetített. Sajnos. 

A tapasztalt versenyzők mellé a hivatalos F1 virtuális versenyre olyan celebeket válogattak össze, akik aztán törtek-zúztak és tökön-paszulyon át, kanyarokat levágva mentek amerre láttak. Ha leülünk a haverokkal egy amatőr futamra, ennél színvonalasabb versenyt produkáltunk volna. Mindezt ráadásul úgy, hogy a stúdióbeszélgetés hosszabb volt, mint az akció a pályán.

Ez azért gáz, mert sokan így, az M4 Sporton keresztül találkoztak először az e-sporttal, és könnyen az a kép alakulhatott ki bennük, hogy ez egy komolytalan, kínos bohóckodás, amire bárki képes. 

Lando Norris otthoni szimulátora nem egy tucat konzol (Foto: Motorsport Images)Lando Norris otthoni szimulátora nem egy tucat konzol (Foto: Motorsport Images)

Ezzel szemben a másik két futamon ezen a hétvégén is színvonalas, valódi autósportot idéző versenyek zajlottak, ahol a résztvevők betartották a szabályokat, keményen előzgettek de nem lökdösődtek jobban, mint ahogy valószínűleg a valódi versenypályán is tették volna. 

Ízlés kérdése, hogy az rFactor vagy az F1 2019 játék stílusa áll közelebb-e az ember szívéhez – én  személy szerint a Veloce futamait fogom követni, amelyben Bereznay Dani is versenyez – de mindkét esetben izgalmas futamokkal csillapíthatjuk az autósport-éhségünket. És azért adjunk még egy esélyt a hivatalos F1 virtuális versenyeknek is, hátha a szervezők a jövőben nem folytatják a tőlük a valóságban is megszokott bénázást.

Hol találom meg az F1 e-sport versenyeket?

A THE RACE allstars versenyei (rFactor 2):
- 1. futam: Nürburgring
- 2. futam: Indianapolis
- A THE RACE YouTube csatornája

A Veloce Not The GP versenyei (F1 2019): 
- 1. futam: Not The AUS GP (Ausztrália, Melbourne) 
- 2. futam: Not The BAH GP (Bahrein)
- A Veloce YouTube csatornája

A hivatalos F1 virtuális nagydíjai (F1 2019):
- 1. futam: Bahrain Virtual Grand Prix
- A Formula 1 YouTube csatornája

+1 TIPP: Érdemes követni Lando Norris Twitch-csatornáját is, aki a saját szemszögéből közvetíti és közben kommentálja a virtuális versenyeit.

A következő versenyhétvége az elmaradó Vietnámi Nagydíj időpontjában, április 4-5-én lesz, amikor mindhárom fent említett versenysorozat rendez majd futamot.
 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.