Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején

2020. március 25. 17:48
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.

A koronavírus világjárvány alaposan felforgatta az életünket, és a gondolatainkat is főként az uralja, mi lesz most és leginkább, mikor lesz vége ennek az egésznek? Érthető, ha ebben az időszakban a tény, hogy Veszprém és a Bakony-Balaton régió nem is olyan sokára Európa kulturális fővárosa lesz, háttérbe szorul. A VEB 2023 csapata viszont ezekben a hetekben is fáradhatatlanul ötletel, hogy három év múlva Veszprém és a régió a lehető legjobb formáját mutassa meg Európának.

Úgyhogy, miközben a világ figyelme egy kicsit másfelé fordult, ők a háttérben dolgozva egy újabb fontos mérföldkőhöz jutottak el: féléves tervezést követően március elején, Dr. Kővári Edit, a Pannon Egyetem oktatójának és Imre Marcell, a Pannon Egyetem hallgatójának ötlete nyomán megalakult a Pannon Egyetem ifjúsági szervezete, a CoolLaunch. A közösség a Veszprém-Balaton 2023. projekt kiemelt partnereként azt a fő célt tűzte ki maga elé, hogy arra buzdítsa az egyetem hallgatóit és általában az EKF településeken élő környékbeli fiatalokat, hogy legyenek minél inkább aktív részesei az EKF projektnek, segítsenek annak előkészítésében – hiszen az értük, róluk is szól.

A CoolLaunch csapataA CoolLaunch csapata

„Egy ötletműhelyként lehet minket legjobban elképzelni. Minden fiataltól szívesen várunk olyan ötleteket, amik valamilyen módon gyarapíthatják a kulturális életünket, vagy fontos társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, amelyek megvalósításához itt erőforrásra találhatnak. Úgy gondolom, hogy egy közösség kellő munkával bármit elérhet. Nekünk is az alapkövünk a közösség, az egyesülés. A mottónk is az lett, hogy „A sok te előbb-utóbb MI leszünk” – tudtuk meg Imre Marcelltől, a CoolLaunch egyik alapítójától és projektmenedzserétől.

A szervezetben jelenleg közel 40 fiatal vesz részt, jórészt a Pannon Egyetem önkéntesei, de akad köztük középiskolás diák is a Közgázból: ő az egyetem Házhoz megy a gazdaságtudomány című beiskolázási programján hallott először a közösségről, rá két napra pedig jelentkezett is, hogy szívesen csatlakozna, és a közösség hírét a saját iskolájában is terjesztené.

A CoolLaunch célja a fentieken túl egyébként az is, hogy a hallgatók már egyetemi éveik alatt megszerezhessenek olyan készségeket, amelyekkel később, a munka világában is találkozhatnak majd. Ilyenek a projektszemlélet, a különböző menedzsment technikák, a projektgondozás és a csapatban való gondolkodás, működés képessége. Ennek érdekében jelenleg hat munkacsoportban zajlik a munka: mozgás- és egészségkultúra, környezetkultúra és turizmus, művészet és klasszikus kultúra, és nemzetközi munkacsoport. Két csoport az adminisztratív és PR feladatokkal foglalkozik. Minden munkacsoport élén pedig egy egyetemi hallgató áll, aki koordinálja csapatának munkáját.

Dr. Kővári Edit, a közösség alapítója és oktatói mentora szerint a fiatalok már most nagyon lelkesek, és ezt rendkívül jó látni. „A Coollaunch számomra egy lendületes, kreatív önkéntes csapat, ami felpiszkálja az "egy mindenkiért, mindenki egyért" attitűdöt a fiatalokban. Büszkén vagyok ennek a kezdeményezésnek a mentora” – fogalmazott.

Büszkeségre azért is van ok, mert a csapat a rendkívüli helyzetben sem tétlenkedik, bizonyítva, hogy csupán azért, mert most zárt ajtók mögött éljük az életünket, még nem jelenti azt, hogy minden téren be kellene zárkóznunk. Éppen ellenkezőleg! Mutassuk meg, hogy az EKF jelszavát, a „beyond”-ot már most tudjuk alkalmazni! Hogy képesek vagyunk túllépni a határainkon és az adott helyzetből a lehetőségekhez mérten a legjobbat kihozni.

Ennek egyik lépéseként a csapat többek között egy kis online flashmobot tartott: Facebook oldalukon hétfőn, március 23-án reggel 8 órakor 32 hallgató és közel 10 oktató, egyetemi dolgozó fotójából összeállított montázst jelentettek meg, rajta a szöveggel: TÁVOL, DE MÉGIS EGYÜTT. PANNON EGYETEM. Az időpont nem véletlen: ez volt az egyetemi távoktatási rendszer indulásának időpontja, a fotóval pedig a csapat azt szerette volna kifejezni, az összetartozás érzésének kifejezése és a korábbinál is szorosabb összefogás mennyire fontos most. Hiszen a távoktatás csak így lesz sikeres.

Ez mindenkinek egy új helyzet, oktatónak, hallgatónak egyaránt. Van, aki jól viseli, van, aki kevésbé. Azoknak az egyetemistáknak például, akik falun élnek, vagy épp most jutottak el az életüknek abba a szakaszába, hogy kicsit leszakadnak a szüleikről és a saját lábukra állnak, általában most nehezebb, hogy ismét visszacsöppentek a családi fészekbe. Ilyenkor segíthet, ha megpróbáljuk elterelni a figyelmünket, ha ugyanúgy ragaszkodunk a korábbi rendszerességhez és időbeosztáshoz, ha odafigyelünk a testi, szellemi, lelki egészségünkre, és leginkább, ha a korábbi személyesség nem vész el. „Az interaktivitás nagyon fontos, ezért oktatóként igyekszünk a tananyagot nemcsak olvasmány formájában leadni, hanem az e-learning felületeinken videókat megosztani, Skype-on, Messengeren beszélgetni a hallgatókkal, akár a lelki problémák esetén is támaszt nyújtani. De nekünk, oktatóknak is tanulnunk kell egymással a kontaktust tartani, hiszen jórészt mi is home office-ban dolgozunk most. Egyelőre jól megy, érdekes módon olykor többet is beszélgetünk, könnyebben teszünk fel kérdést egymásnak, mint amikor az irodában, a munkába feledkezve ülünk” – mondta el érdeklődésünkre dr. Kővári Edit.

De most van itt az idő arra is, hogy a hallgatók az oktatáson túlmutató feladatokat is vállaljanak, amivel a figyelmüket is könnyebben lekötik. És itt jön be a CoolLaunch, ami ehhez is ad ötletet. A csapat mentora szerint egyébként nagyon kreatívak a hallgatók, van, aki például már jelezte, hogy szeretne majd egy TDK munkát készíteni a koronavírus járvány idején mutatott attitűdök kapcsán; turizmus szakos hallgatók azon gondolkodnak, hosszú távon milyen kreatív ötletekkel lehet majd kezelni a mostani válságot; megint mások pedig már azt tervezik, hogyan lehetne online formában is megtartani az olyan, eddig tipikusan offline rendezvényeket, mint a tavaszi Nemzetközi hét.

Megy a maszkvarrás isMegy a maszkvarrás is

A csapat önkéntesei ugyanakkor nemcsak egyetemi körökben igyekeznek segítséget nyújtani. A herendi maszkkészítők kezdeményezéséhez csatlakozva maszkot varrnak, vagy éppen a középiskolásoknak segítenek átvészelni ezt az időszakot. Honlapjukon „Felajánlások fala” néven létrehoztak egy felületet, ahol azokat kötik össze, akik segítségre szorulnak, illetve akik segítséget nyújtanának. Utóbbiból pedig már most akad: van, aki mentálhigiénés tanácsadást ajánlott fel, többen pedig korrepetálást vagy érettségire való felkészítést vállaltak különböző tárgyakból. „Az önkénteseinknek közel 2/3-a első évfolyamos egyetemista, így nekik még elég friss emlékeik vannak arról, milyen feszült tud lenni az érettségi időszak, a mostani végzősöknek pedig sajnos most még inkább az. Ezért is gondoltuk, hogy hasznos lehet ez a felajánlás, ráadásul a közösségünk lényege is az, hogy fiatalok segítenek fiataloknak” – árulta el dr. Kővári Edit.

A falra egyébként bárki tehet ki felajánlást, ha ír a felajanlas@coollaunch.hu email címre, a csapat pedig további akciókat is tervez: lesz például egy kalap challenge, amiben az otthonléthez adnak kreatív ötleteket, és jótékonysági felajánlást, videókat, versenyeket is terveznek. Az online kezdeményezések alapján pedig ősszel egy fesztivált is rendeznének, ahol például workshopokon mutatnák be elképzeléseiket.

Ötlet tehát van, aki pedig szeretne maga is csatlakozni a CoolLaunch-hoz, jelentkezes@coollaunch.hu email címen egy bemutatkozással és egy menő szelfivel megteheti – a csapat akár már az általános iskola felső tagozatától szívesen várja a fiatalokat.

Bertalan Melinda
további cikkek
Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. tegnap 17:35 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. 2024. június 20. 12:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.