2020. május 31. // Angéla névnap

Porga: Senki ne érezze egyedül magát!

Jó egy olyan közösség vezetőjének lenni, ahol olyan erős összefogás alakult ki az emberek között, mint Veszprémben – vallja Porga Gyula polgármester, akinél telefonon érdeklődtünk arról, hogy áll a város a koronavírus elleni óvintézkedésekkel. Az egészségügyi védekezés mellett a helyi vállalkozások is számíthatnak önkormányzati segítségre.

Alig egy hónapja fogadta el a közgyűlés Veszprém 2020-as költségvetését, de már most egyértelműen látni lehet – ahogy a miniszterelnök is vizionálta az állami költségvetés kapcsán – hogy az egész büdzsét újra kell majd tervezni. A humán és anyagi erőforrásokat jelenleg a vírus elleni védekezésre összpontosítja Veszprém is, ezáltal információs vonalat indítottak el, önkéntes hálózatot hoztak létre, valamint a helyi vállalkozások számára is kidolgoztak egy mentőcsomagot.

A legfontosabb feladatunk most a biztonság és nyugalom megteremtése Veszprémben. Korlátozó intézkedéseket mi nem vezethetünk be, erről a kormány, illetve a miniszterelnök dönthet, amit a járási hivatal hajt végre. A mi kezünkben olyan lehetőségek vannak, amelyekkel a veszprémieket tudjuk segíteni ebben a nehéz időszakban, ezeket pedig igyekszünk maximálisan kihasználni

- magyarázza Porga Gyula az intézkedések hátterét.

Porga Gyula polgármester (archív)Porga Gyula polgármester (archív)

Amikor a járvány elérte a csoportos megbetegedések stádiumát, más városokhoz hasonlóan Veszprémben is bezártak a közösségi terek, intézmények, ezzel egy időben viszont az önkormányzat létrehozta azt az önkéntes hálózatot, akik minden nap azért dolgoznak, hogy a rászoruló – javában idős emberek – ne szenvedjenek hiányt élelmiszerből, gyógyszerekből és minden olyan alapanyagból, ami a mindennapi életükben nélkülözhetetlen.

Jelenleg 124 önkéntessel dolgozunk (az interjút hétfő délelőtt készítettük, a szerk.) és közel 200 idős társunk jelezte már, hogy élnének ezzel a lehetőséggel. Hatósági karantént félszáz háztartásban rendeltek el, köztük a legtöbben azért maradnak otthon, mert olyan országból jöttek haza, ahonnan törvényi előírás, hogy két hétig otthon kell maradni, ha belépnek Magyarországra. Az ő ellátásukról is az önkormányzat gondoskodik, ha nem tudják megoldani másképpen. Közülük egyébként nem mindenki kérte ez a segítséget

- tájékoztatott a polgármester a legfrissebb adatokról.

Az önkéntesek toborzásában, valamint munkájuk megszervezésében városi civil szervezet és intézmény is aktívan részt vesz. A Lélektér Alapítvány a hét minden napján fogadja, eligazítja és a kapcsolatot is tartja az önkéntesekkel, az Egyesített Szociális Intézmény pedig – akiknek az alaptevékenységébe amúgy is beletartozik az idősek gondozása – megszervezi a munkát, tartja a kapcsolatot az idősekkel, amellett, hogy mindkét szervezetnek a saját kollégái is aktívan részt vesznek a munkában.

Porga Gyula kitért arra is, hogy az egészségünk megóvása mellett a másik legégetőbb feladat a gazdaság és elsősorban a munkahelyek megóvása. Amellett, hogy a polgármester kérte az önkormányzat tulajdonában álló szervezetek vezetőit, hogy folyamatosan figyeljék és frissítsék a gazdasági számaikat, a városban működő elsősorban kis- és középvállalkozások számára is igyekeznek mentőövet dobni a krízisben.

Országos, sőt világszintű tendencia, hogy a járvány elsőként a turizmusból és vendéglátásból élőket sújtotta, de már nincs olyan szektor, ahol ne jelentkezett volna a recesszió, ebből pedig sajnos a veszprémi vállalkozások sem maradtak ki. Éppen ezért a Vállalkozásfejlesztési Közalapítványunkkal meghirdettünk egy kedvezményes hitelkonstrukciót a helyi cégeknek, ahol 5 millió forintig lehet támogatási igényt benyújtani, amit elsősorban a munkaerő megtartására lehet fordítani. Ezt a hitel kamatmentes, amit egy évig még nem is kell törleszteni.

Porga Gyula hozzátette, hogy nem csak a cégek váltottak takarékosabb üzemmódra, hanem az önkormányzatnál is azon dolgoznak, hogy a rossz körülmények ellenére stabil maradjon pénzügyi helyzet. Éppen ezért új támogatási szerződéseket nem írnak alá, így meg tudják őrizni a tartalékaikat.

A polgármester továbbra is eltökélt abban, hogy minden veszpréminek védőmaszkot adjonA polgármester továbbra is eltökélt abban, hogy minden veszpréminek védőmaszkot adjon

Egy korábbi nyilatkozatában a polgármester elmondta, hogy az a célja, hogy minden veszpréminek biztosítani tudjon szájmaszkot. Ismét rákérdeztünk, hogy mire számítsanak az itt élők, Porga Gyula pedig elmondta, hogy két lépcsőben fogják beszerezni ezeket a maszkokat. Kínából már megrendeltek egy nagyobb mennyiséget, viszont ahogy más országokban is tapasztalható, lassabban ér ide, mint amikor nincs veszélyhelyzet. Ezen kívül már hozzáláttak saját maszkok gyártásához is, ebből is több tízezer készül majd, a munka folyamatos.

Porga Gyula fontosnak tartotta portálunkon keresztül is köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal segítik a járvány elleni védekezést, valamint minden veszpréminek a türelmét és a fegyelmezettségét. Ahogy fogalmazott

A veszprémiek ismét bebizonyították, hogy milyen összetartó egységet alkotnak. A közösség igazi ereje ilyenkor válik kézzelfoghatóvá, én pedig biztos vagyok benne, hogy ezen a nehéz időszakon is túl leszünk, de addig se érezze senki egyedül magát.

 

Az önkormányzat által létrehozott információs vonal, ahol bárki tájékozódhat a járvánnyal és a védekezéssel kapcsolatos információkról:
vigyazzunkegymasra@gov.veszprem.hu
+36 20/279 79 22 vagy a +36 20/271 82 21

Önkéntesnek az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni
segitek@gov.veszprem.hu
+36 20/432 64 90 vagy a +36 20 432 61 45

Amennyiben idős ember és támogatásra szorul, ezen az e-mail-en, vagy telefonszámon kérhet segítséget
osszefogas@gov.veszprem.hu
+36 20/432 58 45 vagy +36 20/432 41 70

Az önkormányzat által létrehozott városi alszámla, amelyre az adományokat várják a vírus elleni védekezéshez
OTP 11748007-15430001-17400000
számlatulajdonos: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

Hajas Bálint

További cikkek

A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
Dr. Udvardy György veszprémi érsek videóüzenetben szólt híveihez Pünkösd alkalmából. Közben az országban sok helyen már megtartották a szentmiséket, de csak szigorú egészségügyi biztonsági előírások betartása mellett.
Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
A világ- és Európa-bajnok veszprémi úszót, Rasovszky Kristófot most a sikeres egyetemi vizsgái motiválják.
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga.
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
2020. május 31. // Angéla névnap